1

Temat: dostawa tablic rejestracyjnych

witam,
czy może ktoś ostatnio przerabiał dostawę tablic rejestracyjnych?
zastanawiam się jak skonstruować formularz cenowy.
kryterium cena.

planuje zrobić formularz gdzie wykonawca poda cenę jednostkową za każdy typ tablicy, szacunkowa ilość zamawianych tablic danego typu w ciągu jednego roku i suma wszystkich cen dawałaby cenę oferty. czy jak planuję umowę na 3 lata to z formularza powinna wynikać cena oferty na okres całych 3 lat czy wystarczy tylko cena za 1 rok.

czekam na cenne uwagi.

2

Odp: dostawa tablic rejestracyjnych

Proponuje:

I x C = S,

S+S+S + ... = CO,

gdzie:

I - ilość zamawianych tablic danego typu w ciągu trzech lat
C - cena jednostkowa
S - to juz wiesz wink
CO - cena oferty

3

tez tak kombinowałem.
tylko jak to przy tablicach, są to szacunkowe ilości na podstawie zamówień z poprzednich lat, bo tak faktycznie to nie wiadomo ile się tych tablic kupi, zależy od zapotrzebowania.
musiałbym zaznaczyć, że to są szacunkowe ilości i służą jedynie dla porównania cen oferentów

4 (edytowany przez MIRAS 2009-02-20 11:36:47)

Propozyjcje do rozwazenia:

1. umowa na rok
2. zamowienia uzupelniajace
3.  zakreśl chociaz dolna albo gorna granice wielkosci zamowienia

5

umowa ma być na 3 lata. nakaz odgórny, zero negocjacji.
zamierzałem zaznaczyć że przewidujemy uzupełniające.
górnej nie jestem wstanie przewidzieć, jedyne czym dysponuje., to ilość tablic zakupiona w ostatnim roku

6

Mozesz miec problem z porownywalnoscia ofert. Oferta, ktora na etapie oceny okaze sie najkorzystniejsza, w dniu zakonczenia wykonywania umowy moze okazac sie ze byla najdrozsza sad

7

smile

oszacuj ilosc na 3 lata,

przemnoz to przez cene tablicy i masz wartosc umowy.

jesli sie zmniejszy nic sie nie stanie, gdyz nie mogles tego wiedziec na tym etapie.

8

też tak kombinowałem, szacunkowa ilość tablic każdego tupu razy cena jednostkowa, potem suma tych cen i jest cena oferty.

a teraz innej beczki.
ponieważ jest to powyżej progu unijnego, to muszę żądać dokumentów potwierdzających spełnianie warunków:
warunki takie:

1) posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli ustawy nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień tj.: posiadają zezwolenie na produkcję tablic rejestracyjnych
2) posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, tj.: wykonali min. 1 dostawę odpowiadającą wartością i wielkością przedmiotowi zamówienia. (ten warunek jest taki przykładowy, może ktoś ma pomysł na inny?)
3) znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
4) nie podlegają wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy Pzp,

a dokumenty:

1) Oświadczenie Wykonawcy, że spełnia warunki określone w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp i nie podlega wykluczeniu z postępowania na podstawie art. 24 ust. 1 i 2 ustawy Pzp, złożone na druku stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ.
2) Aktualny odpis z właściwego rejestru albo aktualne zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub zgłoszenia do ewidencji działalności gospodarczej, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
3) Aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust.1 pkt 4-8 ustawy Pzp, wystawioną nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
4) Aktualną informację z Krajowego Rejestru Karnego w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 9 ustawy Pzp, wystawionej nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
5) Aktualne zaświadczenia właściwego naczelnika urzędu skarbowego oraz właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzające odpowiednio, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, opłat, składek na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne, lub zaświadczeń, że uzyskał on zgodę na przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie, rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu - wystawione nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert.
6) Wykaz wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych dostaw w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem i wartością dostawom stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączenia dokumentów potwierdzających, że te dostawy zostały wykonane należycie;
7) Polisę, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności.
8) Zezwolenie na produkcję tablic rejestracyjnych, o którym mowa w art. 75a ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. - Prawo o ruchu drogowym (D. U. z 2005r. Nr 108 poz. 908 z późn. zm.).
9),Certyfikat na zgodność tablic rejestracyjnych lub materiałów służących do ich produkcji z warunkami technicznymi.

jest to oki?

9

Wygląda, człkiem nieźle smile, a znając realia rynku to za dużo ofert nie bedziesz miał, pewnietą właściwą i ewentualnie dla pozorów jakąś inną, góra dwie, ten rynek jest tak podzielony i ustawiony że raczej problemów z przetargami nie ma big_smile

10

największy problem mam z tym warunkiem na doświadczenie, bo przecież nie mogę napisać że mają się wykazać min. jedną dostawą podobną do przedmiotu zamówienia. zbyt ogólnie. czy napisać, że dostawa obejmująca min. 10 tys. tablic skoro ja w ciągu 3 lat zakładam 24 tys.
czy wogóle ten warunek jest potrzebny. przetarg powyżej progu unijnego wiec muszę żądać dokument.
jak napisze ogólnie warunki tak jak jest w art. 22. 1 (choć tak się nie powinno robić) to muszę żądać ten wykaz dostaw?

a tego warunku odnośnie sytuacji ekonomicznej to nie muszę bardziej precyzyjnie określić, żeby móc żądać te polisę?

jakie papiery tak faktycznie muszę żądać dla przetargów powyżej progu unijnego?

11

Musisz z par. 1 rozporządzenia, pozostałe możesz jesli postawisz warunki.co do doswiadczenia to moszesz postawic taki warunek. osobiście uwazam ze dostawa minimum 10 tys. tablic  (w jakim czasie?) moze byc uznana za wygórowany warunek. przeciez jesli zrobił taką w ciągu roku to spokojnie moze c dostarczyc te 24. tys

12

te 24 tys. to w ciągu trwania umowy czyli przez 3 lata. te warunki do szczęścia mi nie są potrzebne, mógłbym sobie odpuścić te polisę i ten wykaz, tylko jak w warunkach wpisze

2) posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia,
3) znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,

bo tak się przeważnie robi, to nie musiałbym żądać na to dokumentu?

13

jak dla mnie  mogłoby tak zostac

14

szad napisał/a:

tylko jak w warunkach wpisze

2) posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia,

To nie są warunki, wiec i dokumentów nie ma

15

tez tak mi się wydaje. to jak powinieniem zapisać warunki żeby tylko żądać te dokumenty z rozporządzenia paragraf 1.1 (koncesja, ospis, ZUS KRK)

16 (edytowany przez Marko 2009-02-26 11:41:51)

1. Warunek: - w postępowaniu mogą wziąć udział wykonawcy niepodlegający wykluczeniu z postępowania.
2. Sposób oceny spełniania warunku - spełnia/nie spełnia
3. Dokumenty potwierdzające spełnianie warunku - KRK. KRS, ZUS itd

17

ws. doswiadczenia
mozesz napisac np że wykaza sie dostawa obejmująca min. 15 tys. tablic w okresie 3 lat

doswiadczenie wydaje sie tu trafnym warunkiem....

18

dzięki. no ale jeszcze dodatkowo do dokumentów muszą złożyć oświadczenie o spełnianiau warunków określonych w art. 22.1

19

O aż takich oczywistościach to chyba nie trzeba pisać wink

20

oczywista oczywistość smile

21

nastepny wątek. ustawa  Prawo o ruchu drogowym mówi
Art. 75a. 1. (43) Tablice rejestracyjne może produkować, po uzyskaniu zezwolenia marszałka województwa, przedsiębiorca, który spełnia następujące wymagania:
    1)    ma siedzibę lub miejsce zamieszkania na terenie Rzeczypospolitej Polskiej;

to w siwz nie muszę zamieszczać informacji
"Jeżeli Wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w pkt 1:..."?

22

a moze konsorcjum?:)

23

lolilap napisał/a:

a moze konsorcjum?:)

czyli zakładasz, że konsorcjum tworzy firma mająca siedzibę w Polsce i firma zagraniczna.
tzn. że wtedy zezwolenie na produkcje tablic może posiadać firma polska a ta druga nie?
w takim razie musiałbym założyć że, nie mogę żądać od każdego z wykonawców składających wspólnie ofertę, dokumentów z par. 1 pkt 1, bo ta firma zagraniczna nie złoży tego zezwolenia, bo go nie ma.

24 (edytowany przez lolilap 2009-02-27 11:37:53)

napisales:
Tablice rejestracyjne może produkować, po uzyskaniu zezwolenia marszałka województwa, przedsiębiorca, który spełnia następujące wymagania:
    1)    ma SIEDZIBĘ LUB miejsce zamieszkania na terenie Rzeczypospolitej Polskiej;

a dalej:
to w siwz nie muszę zamieszczać informacji
"Jeżeli Wykonawca ma SIEDZIBĘ LUB miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zamiast dokumentów, o których mowa w pkt 1:..."?

z tego wynika, iz nie wszystkie dokumenty musza pochodzic z polski i nie musi byc to firma polska.

...tak mi sie wydaje ze ten zapis moglby pozostac a w przypadku watpliwosci mozesz to zawsze rostrzygnac na podst. danego przypadku.

25

w sumie masz racje, pod warunkiem ze te pozostałe dokumenty: ZUS, US, KRS, KRK mogą pochodzić z innego kraju niż Polska