1

Temat: kosztorys brak stawki roboczogodziny

mam zgryz. wykonawca zrobił ofertę, która ma najkorzystniejsza cenę. problem w tym, że nie podał w kosztorysie stawki roboczogodziny, kosztów zakupu, itd. Mogę poprosić go o wyjaśnienia zgodnie z art. 87 ust. 1? bo o uzupełnienie kosztorysu to raczej nie. Wszystko inne jest w ofercie ok. stawki są potrzebne, bo przewidujemy roboty dodatkowe, które będą rozliczane wg stawek z kosztorysu ofertowego.

2

Odp: kosztorys brak stawki roboczogodziny

po pierwsze to jakim cudem możecie przewidywać roboty dodatkowe (pewnie jeszcze takie niemożliwe wcześniej do przewidzenia)
po drugie gdy występują roboty dodatkowe to cenę ustala się w drodze negocjacji a nie w oparciu o stawki z zam. podstawowego

3

no dobra. w sumie to nie mój przetarg- poproszono mnie o pomoc. po głębszym zastanowieniu sądzę, że pewnie chodzi o roboty uzupełniające - bo tylko takie ewentualnie można przewidzieć.inna kwestia - czy w SIWZ napisali że te stawki są wymagane.
Zostawmy to jednak. Generalnie pytanie brzmi: czy można poprosić Wykonawcę o wyjaśnienia czyli żeby w wyjasnieniach napisał jakie przyjał stawki?

4

gdyby jakieś pozycje kosztorysu albo cały kosztorys zawierał rażąco niską cenę to m.in można by zapytać o stawkę - ale jeżeli kosztoys był robiony na podstawie KNR-ow to sama możesz sobie tą stawkę wyliczyć

5

ok. dzięki smile