1

Temat: zatrzymanie wadium

Witam. znajomy chciał startować w PN na obsługę i remonty sieci kanalizacji deszczowej  i jednym z warunków było wykazanie się doświadczeniem na roboty o takim samym charakterze w ilości min. 3 robót. Należało wnieść wadium, które można utracić jeżeli nie spełnia się tych warunków (nie biorą pod uwagę budowy sieci tylko jej czyszczenie i remont) Moim zdaniem jest to taki sam charakter prac a nawet bardziej rozszerzony. Znajomy musiał zrezygnować z udziału w przetargu obawiając się utraty wadium, jeżeli komisja doszłaby do wniosku, ze nie spełnia warunku i musi uzupełnić referencje o zakres czyszczenia kanalizacji. Wszystko wskazuje na to ,że przetarg jest ustawiony tak, że ten zakres może wykonać tylko jedna firma w naszym rejonie. Jak myslicie?

2

Odp: zatrzymanie wadium

1. Co do rodzaju doświadczenie, wiesz jaki nr CPV przypisał zamawiający dla tych usług?

2. A odnośnie zwrotu wadium to wydaje mi się, że Twój znajomy miał szansę na zwrot wadium, nawet jeżeli nie spełniałby wymogu doświadczenie określonego w SIWZ zerknij tu: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=3169

pzdr

3

CPV 45.23.20.00-2 roboty pomocnicze w zakresie rurociągów i kabli

4

Kod CPV zbudowany jest z 3 członów: kategorii (pierwsze 5 cyfr), doprecyzowania (cyfry na pozycjach 6,7,8) oraz cyfry kontrolnej (ta ostatnia).

Miałem kiedyś podobny problem i wybroniłem się w proteście tym, że kategoria = rodzaj zamówienia. w Twoim wypadku też by się udało bo w zakresie CPV 45232 mieszczą się "roboty budowlane".

Tak ja to widzę, ale bardzo chętnie poznam inne opinie bo sprawa ciekawa i niejasna. A jakby było jeszcze jakieś orzeczenie to byłoby błogo.

pzdr