1

Temat: zwrot wadium, a wykluczenie

Krótki streszczenie sytuacji.
Wykonawca został wezwany z art. 26 ust.3 do uzupełnienia dokumentu-wykaz wykonanych zamówień. Dokument uzupełnił po terminie wyznaczonym przez zamawiającego, w związku z czym wykonawcę wykluczyliśmy z art. 24 ust.2 pkt 3.

Dokonaliśmy wyboru najkorzystniejszej oferty oraz na podstawie art. 46 ust. 4a zatrzymaliśmy wadium wykonawcy wykluczonego. Wadium można jednak zwrócić jeśli wykonawca udowodni, że dokument uzupełnił po czasie  z przyczyn nieleżących po jego stronie.Wykonawca więc przysłał nam pismo wraz z dokumentem poświadaczającym, że opóźnienie nie było z jego winy.

I teraz najważniejsze: wink
Jeśli przyznamy rację wykonawcy i zwrócimy mu wadium, to czy wówczas wykaz uzupełniony po terminie również powinien być uznany ??
Jeśli uznamy ten dokument, to powinniśmy powtórzyć czynność wyboru oferty.

2

Odp: zwrot wadium, a wykluczenie

http://www.rp.pl/artykul/56451,268112_Nie_doniesli_zaswiadczen__wiec_pieniadze_przepadly.html

3

Dzięki za link z informacją, ale problem tkwi w czymś innym.

Chcemy pójść na rękę wykonawcy, uznać jego wyjaśnienia i zwrócić mu to wadium, ale czy to będzie oznaczało, że  powinniśmy uznać  dokument uzupełniony po terminie, skoro uznamy, że są przesłanki do zwrotu wadium.

4

Będzie to oznaczało, że wykonawca wykazał iż nieuzupełnienie nastąpiło z przyczyn nieleżących po jego stronie i tylko tyle. W kwestii wykluczenia nic sie nie zmieni.

5

A szkoda, bo była to najkorzystaniejsza oferta wink

Dzięki.

6

Może w terminie uzupełnił faxem? KIO przecież nie widzi nic złego w takim uzupełnianiu big_smile

7

Niestety, ale nie. Widocznie komuś nie zależało, jeśli przepuścił taką kasę, ale ... widocznie kryzys gospodarczy to sprawa bardziej medialna big_smile

8

A może to ten wyjątkowy przypadek, dla którego ten nieszczęśliwy przepis został stworzony smile Sprawdź kolejną ofertę...może znajdziesz coś ciekawego smile

pzdr

9

Marko napisał/a:

http://www.rp.pl/artykul/56451,268112_Nie_doniesli_zaswiadczen__wiec_pieniadze_przepadly.html

W związku z tym, że powoli krystalizuje pogląd w kwestii wykładni art. 46 ust. 2a, to mam pytanie:)

Czy myślicie, że w tym samym kierunku pójdzie orzecznictwo w przypadku braku uzupełniania próbek asortymentu? Jest to sprawa dla mnie kluczowa, gdyż zwykle wysyłamy pudła sprzętu na testy i czasami zdarzają się błędy w kompletowaniu tych próbek.

Myślicie, że KIO będzie tak samo konsekwentne w przypadku nie uzupełnienia próbek asortymentu?

pzdr

10

Ikant napisał/a:

W związku z tym, że powoli krystalizuje pogląd w kwestii wykładni art. 46 ust. 2a,

4a - ale to detal. Nie robiłbym zasady z jednego wyroku bo jestem skłonny sie założyć, że przeciwne też bedą wink

11

Marko napisał/a:

4a - ale to detal.

Dostałem nową klawiaturę i nie trafiłem w klawisz tongue

12

Ikant napisał/a:
Marko napisał/a:

4a - ale to detal.

Dostałem nową klawiaturę i nie trafiłem w klawisz tongue

bo trzeba ja było nie wieszac na suficie tongue big_smile