1

Temat: Brak info o zabezpieczeniu należytego wykonania umowy

Prszę o pomoc.
W fomularzu ofertowym mieli oferenci dopisać, że "w przypadku wybrania ich oferty zobowiązują się do wniesienia tegoż zabezpieczenia w formie ... "i tu nic nie wpisali.
Co zrobić z tym fantem? Wzywać do wyjaśnienia z art. 26.4 czy macie może inny pomysł?

2

Odp: Brak info o zabezpieczeniu należytego wykonania umowy

a wygrywaja? smile po co taki zapis w ofercie? przeciez zawsze moga to zmienic... zostaw to w spokoju i wiecej tego nie pisz smile

3

Nic nie robić:
1. zabezpieczenie nie jest treścią oferty
2. nie wiem po co taki punkt w formularzu...
3. co by zrobił zamawiający gdyby w ofercie wykonawca wpisał że wniesie w pieniądzu zabezpieczenie a przy podpisywaniu umowy złożył gwarancje ?

Reasumując - oferte zostawić w spokoju a z wzorca formularza omawiany zapis wyrzucić w trybie pilnym

4

Nie wygrywają. Są na końcu.

5

to w sumie nie ma i tak znaczenia smile ale tym bardziej pokazuje jak "wazna" smile
dla ciebie jest to informacja smile

6

Ważna czy nie, ale nie chcę aby było ok.

7

Justine napisał/a:

Skoro nie chcesz aby było ok to odrzuć tongue smile smile smile

8

lolilap napisał/a:

a wygrywaja?  po co taki zapis w ofercie? przeciez zawsze moga to zmienic... zostaw to w spokoju i wiecej tego nie pisz

Jeżeli SIWZ przewiduje wniesienie zabezpieczenia, to  z oświadczenia w ofercie  powinno jasno wynikac,że zostanie ono wniesione.Z tą "formą" to już rzeczywiście przesada.Przestroga- tak na przyszłość.Ale czy pozostawienie tego "w spokoju" bez wypełnienia   czyni  zadośc wymogom SIWZ i potwierdza  jednoznacznie ,że wykonawca wniesie zabezpieczenie?

9

Jaki to ma związek z treścią oferty pytam raz jeszcze?

10

Wiem, że z ta formą to już nadgorliwość, ale tak uzgodniło szefostwo.
No a teraz mamy problem.

11

Justine napisał/a:

No a teraz mamy problem.

Żadnego problemu nie masz...
Zobacz sobie wyrok ZA 170/07

12

a zreszta gdybys tego zapisu nie miala akceptuja wzor umowy w ktorym napewno masz zapisy dot zabezpieczenia smile

13

Sęk w tym, że wzoru umowy nie dosłali, a jedynie informację na formularzu ofertowym.

14

Nie jest to wg. mnie błąd merytoryczny oferty i należy to uznać. Forma zabezpieczenia jest uregulowana prawnie i tak może być złożona, a Zamawiający nie może ingerować w to minimum (ewentualnie rozszerzyć możliwości)

15

A co stałoby się, gdyby poprosić Wykonawcę o wyjaśnienie oferty na podstawie art. 87 ust. 1? Z ostrożności procesowej może tak to załatwić?

16

Nie będzie to wyjaśnienie bo takowe dotyczy złożonych dokumentów i zawartych w nich niejasności. Według mnie błędnie złożony dokument po wezwaniu do uzupełnienia jest ewidentnym brakiem (jakby go nie było) ale to moje subiektywne podejście. I pewnie tak bym zrobił ze wszystkimi konsekwencjami.

17

cbud napisał/a:

Nie będzie to wyjaśnienie bo takowe dotyczy złożonych dokumentów i zawartych w nich niejasności. Według mnie błędnie złożony dokument po wezwaniu do uzupełnienia jest ewidentnym brakiem (jakby go nie było) ale to moje subiektywne podejście. I pewnie tak bym zrobił ze wszystkimi konsekwencjami.

A czy formularz ofertowy to nie część oferty?

18

Widze, że sprawa jest rozwojowa. Zbliżamy sie do uzupełniania, a stąd już krok do zabrania wadium tongue

19

No bez przesady :-)

20

Marko napisał/a:

Widze, że sprawa jest rozwojowa. Zbliżamy sie do uzupełniania, a stąd już krok do zabrania wadium tongue

Tak! Justine, zabierz wadium wink To zagwarantuje temu wątkowi przynajmniej 300 wejść i odświeżanie co tydzień tongue

pzdr

21

Justine napisał/a:
cbud napisał/a:

A czy formularz ofertowy to nie część oferty?

.. i może być uzupełniany tylko raz i tylko w miejscu, które nie zmienia treści oferty. I jak pisałem wg. mnie jeśli wykonawca po uzupełnieniu złozy błędny dokument to jest to zrobione z premedytacją i ..... zabieram wadium. Jest po prostu nie ważny.

22 (edytowany przez Ikant 2009-03-06 13:09:57)

Stało się smile teraz to już poleci.... tongue

23

jak ja lubie piatki.... glowy otwieraja sie szerzej niz mozna by to sobie wyobrazic smile.... tak wiec uzupelniajmy oferty ale.... tylko raz i w miejscu wink

24

Nie przypuszczałam, że to wywoła taką lawinę postów.
A ja tylko zapytałam o wpis w ofercie.

25

Justine napisał/a:

Chyba tym enigmatycznym stwierdzeniem ożywiłaś forumowiczów smile