1

Temat: Najkorzystniejsza oferta vs. szacunek

Przetarg nieograniczony. Kryterium oceny to 100% cena. Złożono 3 oferty. A - 300tys, B - 320tys, C - 350tys.
Kwota podana na otwarciu jaką Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowania zamówienia to 260tys.

Teraz mam pytanie do zamawiających? Czy w takim przypadku, jeżeli na pierwszy rzut oka widać, że postępowanie powinno być unieważnione na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4, to zamawiający ma obowiązek badać oferty pod względem formalnym?

Osobiście wydaje mi się to trochę jałowym działaniem, a już wiem że zamawiający zamierza tak zrobić, bo właśnie dostałem wezwanie o uzupełnienie katalogu produktu tongue

pzdr

2

Odp: Najkorzystniejsza oferta vs. szacunek

Ikant napisał/a:

Osobiście wydaje mi się to trochę jałowym działaniem,

Jasssssssne, bardzo to jałowe nie zbadać np czy aby nie ma oczywistej omyłki rachunkowej w wyniku której cena oferty zmniejszy sie mocno w dół... wink
Psim obowiązkiem zamawiającego jest dokonanie oceny ofert.

3

No to macie przechlapane smile
Faktycznie trochę uprościłem, ale przetarg jest maksymalnie prosty, a rachunki sprowadzają się do obliczenia wartości brutto w jednej pozycji. Kwestię omyłek rachunkowych można załatwić w 3 minuty.

Okej, ale skoro taka jest praktyka, to nie mam więcej pytań.

pzdr

4

Ikant napisał/a:

Okej, ale skoro taka jest praktyka, to nie mam więcej pytań.

i orzecznictwo too wink

5

To się nazywa ekonomia zamówień publicznych. Uruchamianie całej procedury, duży nakład sił i środków, tylko po to żeby unieważnić postępowanie.

pzdr

6

Ikant napisał/a:

To się nazywa ekonomia zamówień publicznych. Uruchamianie całej procedury, duży nakład sił i środków, tylko po to żeby unieważnić postępowanie.

A wszystko przez wykonawców, którzy przeważnie chcą za dużo tongue

7

Osobiście, także uważam, że należy takie oferty badać pod kątem formalnym.
Chociaż niedawno ukazał się artykuł w Rzepie  - oficjalne stanowisko Dyrektora Departamentu Prawnego, który stwierdza, że w omawianym przykładzie nie ma obowiązku badania ofert!

W myśl przysłowia prawda zawsze leży po środku!

8

Jeżeli jest to cena ryczałtowa? Przekracza, unieważniam i nie mam obowiązku sprawdzania pod względem merytorycznym bo i tak nie wezwę do uzupełnienia dokumentów.

9

Czyżby przy ryczałcie nie było miejsca na oczywistą omyłke rachunkową ? wink

10

Mało prawdopodobne i możliwe przy dużej dozie chęci szukania. Skoro piszesz jedną cenę a cena ryczałtowa jest stała i nie zależna od sposobu jej liczenia, więc co za tym idzie nie możesz się pomylić w wyliczeniach bo one nie są ważne.

11

A jak sie różni zapis cyfrowy i słowny to co ? wink

12

Szukasz dziury w całym - wiadomo, że słowny a żeby to sprawdzić nie musisz sprawdzać merytorycznie całej oferty. Jak ktoś chce to może sobie sam komplikować życie.

13

Ok, nie ma sensu polemizować. Unieważnij bez wyboru to KIO powie co o tym myśli.

14 (edytowany przez Ikant 2009-03-06 13:30:51)

Pozwolę sobie wyrazić opinię jako oferent smile
Szczerze, to mnie nie interesuje jak Zamawiający dojdzie do unieważnienia postępowania. Jeżeli praktyka nakazuje badanie ofert to lux - mi nic do tego.

Irytuje mnie dopiero sytuacja kiedy muszę w tym postępowaniu dosyłać dokumenty i tłumaczyć się z jakiś drugorzędnych zapisów, kiedy i tak wiadomo, że postępowanie będzie unieważnione i to z "winy" zamawiającego bo przyjął szacunek z kosmosu.

pzdr

15 (edytowany przez lolilap 2009-03-06 13:39:39)

no coz... ale wtedy po pierwotnym sprawdzeniu ofert (bez uzup) i.... powzieciu informacji o mozliwosci zwiekszenia kwoty - tu braku mozliwosci, Z nie ma obowiazku targac za uszy biednych Ikantow smile

a jesli nie uzupelnisz stracisz wadium smile dozbieraja od kilku i w nowym post bedzie na cale zamowienie smile heh...