26

Odp: Brak info o zabezpieczeniu należytego wykonania umowy

Ikant napisał/a:

Stało się smile teraz to już poleci.... tongue

Myślisz?  big_smile Zastanawiam sie czy sie dać sprowokować... wink

27

Ja się jeszcze trzymam, ale dziś piątek...luźniej w pracy...kto wie :>

28

A ja sie już nie trzymam. Będzie wesoło przynajmniej i ostatnia godzinka w pracy szybko zleci big_smile
Tak więc:

cbud napisał/a:

.. i może być uzupełniany tylko raz i tylko w miejscu, które nie zmienia treści oferty. I jak pisałem wg. mnie jeśli wykonawca po uzupełnieniu złozy błędny dokument to jest to zrobione z premedytacją i ..... zabieram wadium. Jest po prostu nie ważny.

Rozumiem, że wezwałbyś do uzupełnienia formularza oferty w zakresie oświadczenia o formie zabezpieczenia należytego wykonania - zgadza sie?

29

cbud napisał/a:

Nie jest to wg. mnie błąd merytoryczny oferty i należy to uznać. Forma zabezpieczenia jest uregulowana prawnie i tak może być złożona, a Zamawiający nie może ingerować w to minimum (ewentualnie rozszerzyć możliwości)

W kontekście wcześniejszym....
Uznałbym ofertę bez uzupełnienia a formę przyjął przy podpisaniu umowy

30

No to sie zgadzamy, tylko nagle przeszedłeś na kwestie uzupełniania i stąd nieporozumienie  - o tyle większe nieporozumienie, że do tej pory Twoje wypowiedzi na forum były konkretne i rzeczowe smile

31

Justine napisał/a:

Prszę o pomoc.
W fomularzu ofertowym mieli oferenci dopisać, że "w przypadku wybrania ich oferty zobowiązują się do wniesienia tegoż zabezpieczenia w formie ... "i tu nic nie wpisali.
Co zrobić z tym fantem? Wzywać do wyjaśnienia z art. 26.4 czy macie może inny pomysł?

nie wpisali gdyz taki zapis w siwz jest jedynie informacj dla wykonawcy jakie formalnosci ma dopelnic po wyborze jego oferty w celu zawarcia umowy, nigdzie nie ma w ustawie wymogu do skladania takiego oswiadczenia poza przyjeciem tego do wiadomosci przez wykonawce.
ps. jakis nerwowy ten piatek wink

32

Dzięki wielkie za wszelką aktywność i pomocne spostrzeżenia.