1

Temat: pełnomocnictwo

pełnomocnictwo musi być w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie.
wykonawca złożył ksero pełnomocnictwa. zgodnie z 26.3 wezwałem go do złożenia pełnomocnictwa w odpowiedniej formie.
czy w przypadku jak nie złoży tego pełnomocnictwa w wyznaczonym terminie to chyba zgodnie z art. 24.2.3) podlega wykluczeniu?
w sumie w art. 26.3 nic nie ma o pełnomocnictwie.

pozdrawiam

2

Odp: pełnomocnictwo

szad napisał/a:

czy w przypadku jak nie złoży tego pełnomocnictwa w wyznaczonym terminie to chyba zgodnie z art. 24.2.3) podlega wykluczeniu?
w sumie w art. 26.3 nic nie ma o pełnomocnictwie.

nie tyle wykluczeniu co oferta podlega odrzuceniu jako nieważna na podstawie odrębnych przepisów (KC)
Art 26 mówi wlasnie o uzpelnieniu w przypadku niezlozenia (niewlasciwej formy) tego pelnomocnictwa.

3

dlaczego uważasz że kopia ma być potwierdzona notarialnie - nieprawda

4

Czyżby pełnomocnik mógł poświadczyć za zgodność? wink

5

nie, Wykonawca - a dlaczego myślisz że notariusz?

6

prawo o notariacie art 79
Notariusz dokonuje nastepujacych czynnosci:
(..)
2.sporzadza poświadczenia,
(...)

7

danaug napisał/a:

nie, Wykonawca - a dlaczego myślisz że notariusz?

pod warunkiem ze jest jednoczesnie mocodawca i umocowanym smile

8

danaug napisał/a:

Wykonawca - a dlaczego myślisz że notariusz?

Ja nie napisałem, że notariusz. Napisałaś, że nieprawda z notariuszem to byłem ciekaw czemuż to.

9

Madziulek to że notariusz wykonuje takie czynności to chyba każdy wie ale szad pisze tak jakby musiał to być notariusz a to juz nieprawda

10

ano nieprawda wink

11

mi wykonawca złożył pełnomocnictwo jako kopię potwierdzoną za zgodność przez pełnomocników, więc wezwałam do uzupełnienia pełnomocnictwa jako - oryginału lub
- uwierzytelnionego przez mocodawcę odpisie albo
- kopii poświadczonej notarialnie.
Dziś wykonawca mi przysłał pełnomocnictwo FAKSEM!! pisząc że przesyła prawidłowe pełnomocnictwo..
ja w wezwaniu napisałam że ma dostarczyć bądż przesłać do naszej siedziby poprawne pełnomocnictwo, o faksie nie było mowy.
To teraz powinnam odrzucić ofertę na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 8 ustawy Pzp w zw. z art. 104 KC?

12

to reasumując rozważania to w jakiej formie może być złożone pełnomocnictwo?

13

szad napisał/a:

to reasumując rozważania to w jakiej formie może być złożone pełnomocnictwo?

Zawsze - oryginał i kopia notarialna. Poświadczenie przez mocodawce też jest akceptowalne w doktrynie.

14

czyli bez skrupułów odrzucam ofertę? a podstawa prawna taka jak proponuję? 89.1.8. Pzp w związku z 104 kc?

15

No, co do tych skrupułów to warto sie zastanowić... KIO dopuściło uzupełnianie faksem...

16

ale pełnomocnictwa tez?? przecież to chyba musi być oryginał?

17

Co za różnica czy pełnomocnictwo, oświadczenie o spełnianiu warunków czy każdy inny dokument z rozp złożony w formie kopii "poświadczonej za zgodność"

18

tylko czy to nie jest tak, ze zamawiający musi dopuscic możliwosc uzupełnienia dokumentów faksem? bo chyba chodzi o taki wyrok? 720/08?
Zamawiajacy dopuscil faksem lub e-mailem, a potem doslac w oryginale.
A ja napisalam, ze ma przeslac lub dostarczyc do siedziby zamawiajacego, o faksie nie bylo mowy.
Mam watpliwosc czy uznac to pelnomocnictwo za uzupelnione..

19

KIO 1236/08 smile

20

a jakis link do tego wyroku? albo sentencja- o co chodzilo, bo nie moge do niego dotrzec..

21

ftp://ftp.uzp.gov.pl/wyroki/KIO/2008/1236-08.pdf

22

dzięki, też już mi się udało zalogować na jakąś stronkę i mam ten wyrok! baaardzo dziękuję, bo jest dla mnie pomocny. Ja też nie pozwoliłam przekazywać dokumentów faksem tylko jako oryginały albo za zgodność. A jedynie zawiadomienia, oświadczenia, wnioski i informacje faksem.
Odrzucam zatem ofertę.
Dziękuję za pomoc

23

ja uważam że to pełnomocnictwo od początku było ok. - ale coś widzę że KIO to rozstrzygnie

24

danaug napisał/a:

ja uważam że to pełnomocnictwo od początku było ok.

daria-d11 napisał/a:

mi wykonawca złożył pełnomocnictwo jako kopię potwierdzoną za zgodność przez pełnomocników,

takie pełnomocnictwo nie było ok

25

a to dlaczego -
1. forma pisemna zachowana,
2. kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem
gdzie jest mowa że w stosunku do pełnomocnictw obowiązują jakies inne zasady?