1

Temat: zły termin wykonania

Jako termin wykonania zamówienia w SIWZ wskazaliśmy termin 21 dni od dnia podpisania umowy. Wykonawca w formularzu ofertowym wpisał, iż dostawę stanowiącą przedmiot zamówienia zobowiązuje się wykonać w ciągu 14 dni od dnia podpisania umowy. termin nie był kryterium wyboru oferty. Czy powinnam uznać, iż Wykonawca spełnia moje wymagania? czy może odrzucić bo oferta nie jest zgodna ze specyfikacją? Poza tym oferta jest poprawna.
Ja bym się skłaniała za uznaniem, iż spełnia moje wymagania ale nie jestem pewna.
Proszę o radę.

2

Odp: zły termin wykonania

Co zamawiający rozumiał przez termin 21 dniowy?
1. Ani dnia później, ani dnia wcześniej
2. Nie później niż w terminie 21 dni
3. 21 dni jako termin pożądany

3

MonikaW napisał/a:

Ja bym się skłaniała za uznaniem, iż spełnia moje wymagania

smile ja tez

4

zarówno w ogłoszeniu jak i w siwz napisaliśmy: termin wykonania zamówienia: okres w dniach - 21

5

Nie odpowiedziałaś na pytanie.
Jeżeli zapis powyższy należy rozumieć jako - nie później niż w ciągu 21 dni to jest ok a jak należy rozumiec inaczej to 87.2.3 big_smile

6

Marko napisał/a:

Nie odpowiedziałaś na pytanie.
Jeżeli zapis powyższy należy rozumieć jako - nie później niż w ciągu 21 dni to jest ok a jak należy rozumiec inaczej to 87.2.3 big_smile

Ja bym to nazwała "nadgorliwością" Wykonwacy a nie  "inną omyłką" big_smile

7

MonikaW napisał/a:

zarówno w ogłoszeniu jak i w siwz napisaliśmy: termin wykonania zamówienia: okres w dniach - 21

skoro tak napisaliscie to teraz nalezy sie zastanowic czy to co proponuje wykonawca odpowiada waszemu mysleniu wink

8 (edytowany przez Tymek 2009-03-09 15:56:59)

Skoro zamawiający nie uzewnętrznił toku "swojego myślenia" smile to pozostaje mu trzymać się postanowień art. 457 KC:

"Termin spełnienia świadczenia oznaczony przez czynność prawną poczytuje się w razie wątpliwości za zastrzeżony na korzyść dłużnika."

Oferta jest OK.

9

Tymek napisał/a:

Skoro zamawiający nie uzewnętrznił toku "swojego myślenia" smile to pozostaje mu trzymać się postanowień art. 457 KC:

"Termin spełnienia świadczenia oznaczony przez czynność prawną poczytuje się w razie wątpliwości za zastrzeżony na korzyść dłużnika."

pod warunkiem ze w tresci umowy nie bedzie zastrzeżenia, że termin ten jest ustanowiony na rzecz obu stron i ze spelnienie swiadczenia nie moze nastapic przed okreslonym w umowie terminie, tutaj decyzja nalezy do zamawiajacego smile

10 (edytowany przez Tymek 2009-03-09 21:46:43)

Było:

MonikaW napisał/a:

Zakładam, że nic ponadto zamawiający w SIWZ nie napisał smile
(z reguły nie imputuję tego zamawiającemu, co sobie sam w SIWZie nie zaimplementował smile)

PS. A czasem nawet przecinek wiele zmienia:

"Car powiedział:
- Rasstrielat?, nielzja pustit'.
Zapisali i odczytali:
- Rasstrielat? nielzja, pustit'."

big_smile