1

Temat: Termin związania ofertą

U mnie w firmie zdania są podzielone.

Moim zdaniem zamawiający ma 30 dni na wybranie wykonawcy i może w 30 dniu podać ogłoszenie o wynikach przetargu i 7 dni później podpisać umowę.

Mam pytanie czy moje rozumowanie jest poprawne ?

2 (edytowany przez lolilap 2009-03-10 10:03:07)

Odp: Termin związania ofertą

teoretycznie smile .....

rozmawialismy o tym wczoraj sprawdz...

3

Według mnie nie. W terminie związania masz podpisać umowę. Co zrobisz jak Ci się wykonawca wycofa - nie możesz wziąć następnego bo ich oferty już są nieaktualne i mogą nie chcieć podpisać umowy. Wtedy - następne postępowanie?

4

kiedys bylo to napisane w UPZP wprost a teraz nie ma smile tak wiec pole do interpretacji mamy...

5

I dlatego należy się zabezpieczyć jako zamawiający i załatwić wszystko przed upływem.

6 (edytowany przez cih 2009-03-10 12:01:51)

Teraz zarówno zamawiający jak i wykonawca może wystąpić o przedłużenie terminu związania z ofertą, tylko że zamawiający może to zrobić tylko raz na min 3 dni przed wygaśnięciem terminu związania z ofertą.
Można zatem sądzić, iż w przypadku, gdy zamawiający nie wystąpi z wnioskiem, a do zakończenia terminu związania ofertą pozostało mniej niż 3 dni powinien to zrobić wykonawca tz. wystąpić z prośbą o przedłużenie terminu związania z ofertą.

W przypadku gdy żaden z wykonawców nie wystąpi z wnioskiem unieważnić postępowanie, ze względu na fakt iż żaden z wykonawców nie wyraził chęci przedłużenia ważności terminu związania z ofertą.

Jaką podstawę prawną podać w przypadku unieważnienia ?

Art. 93. 1. Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli:
    1)    nie złożono żadnej oferty niepodlegającej odrzuceniu albo nie wpłynął żaden wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu od wykonawcy niepodlegającego wykluczeniu, z zastrzeżeniem pkt 2 i 3;
    2)    w postępowaniu prowadzonym w trybie zapytania o cenę nie złożono co najmniej dwóch ofert niepodlegających odrzuceniu;
    3)    (48) w postępowaniu prowadzonym w trybie licytacji elektronicznej wpłynęły mniej niż dwa wnioski o dopuszczenie do udziału w licytacji elektronicznej albo nie została złożona żadna oferta;
    4)    cena najkorzystniejszej oferty przewyższa kwotę, którą zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia;
    5)    w przypadkach, o których mowa w art. 91 ust. 5, zostały złożone oferty dodatkowe o takiej samej cenie;
    6)    wystąpiła istotna zmiana okoliczności powodująca, że prowadzenie postępowania lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie publicznym, czego nie można było wcześniej przewidzieć;
    7)    postępowanie obarczone jest wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy w sprawie zamówienia publicznego.

Zastanawiam się na pkt. 1 ?

7

pkt 7