Temat: dopuszczenie podwykonawstwa
jak radzicie sobie z tematem?
dopuszczacie czy nie? a jesli nie jak uzasadniacie? moze ktos jakies pokontrolne wnioski, przemyslenia posiada?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
dopuszczacie czy nie? a jesli nie jak uzasadniacie? moze ktos jakies pokontrolne wnioski, przemyslenia posiada?
moze ktos jakies przemyslenia posiada?
a nad czym tutaj myslec ?zakazy wiecej kosztują
czasami sa wskazane.
wiesz kiedy masz skomplikowany przedmiot z. gdzie ciezko okreslic granice odpowiedzialnosci... podwykonawstwo moze rodzic sytuacje ktore beda czasochlonne i upierdliwochlonne
czasami sa wskazane.
wiesz kiedy masz skomplikowany przedmiot z. gdzie ciezko okreslic granice odpowiedzialnosci...
granice odpowiedzialności skutecznie reguluje sama umowa i art 647 kc a zakazy wynikaja jedynie ze specyfiki przedmiotu zamowienia, choc moje watpliwości budzi kto tak naprawde powinien decydowac o tej specyfice?? zamawiacz czy wykonawca?
wlasnie umowa swoja droga zycie swoja.... czasami brak koordynacji wykonawcow (z duza iloscia podwykonawcow) bywa problematyczny....
jak wtedy podchodzicie do tematu. sam chetnie w takich przypadkach korzystam z ograniczenia... choc im wiecej nad tym sie zastanawiam - mam coraz wiecej watpliwosci moze wy mi pomozecie je rozwiac?
Ja nakazuję wpisywać jeśli mają pow. 10% zadania. Nie ograniczam bo to prosta droga do protestu chyba, że udowodnisz, że jest to rzeczywiście specyficzna robota. Natomiast podczas realizacji dopuszczam jedynie wtedy jeśli terminy są zagrożone i jeśli podwykonawca mi pasuje. Tu już mam manewr.
tylko... jak kazdy wie,
specyfike roznie rozumie sie
specyfika, to coś nietypowego chyba pasuje zajrzeć do słowników ale nie mam teraz czasu. To wszystko jest kwestia tylko i wyłącznie wiarygodnego wyjaśnienia.
Ja raczej nie ograniczałam wejściówek dla podwykonawców ale żeby "monitorować " Wykonawcę w umowie wprowadzam zapis o konieczności uzyskania pisemnej akceptacji Zamawiającego ,w przyypadku powierzenia prac innym podwykonawcom niz tym ,których wskazał w ofercie. Chodzi o solidarną odpowiedzialnośc za zobowiązania wobec podwykonawców.
mam duze watpliwosci co do ograniczania podwykonawcow a takowe przyzwyczajenia niestety sa codziennoscia.
dlatego tez chetnie poznam Wasze opinie nt. bo kto jak nie Wy
Praktycznie rzecz biorąc to każde ograniczenie podwyk. można skutecznie oprotestować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc