1

Temat: dopuszczenie podwykonawstwa

jak radzicie sobie z tematem?

dopuszczacie czy nie? a jesli nie jak uzasadniacie? moze ktos jakies pokontrolne wnioski, przemyslenia posiada?

2

Odp: dopuszczenie podwykonawstwa

lolilap napisał/a:

jak radzicie sobie z tematem?
moze ktos jakies przemyslenia posiada?

a nad czym tutaj myslec ?zakazy wiecej kosztują wink

3 (edytowany przez lolilap 2009-03-05 10:30:58)

czasami sa wskazane.
wiesz kiedy masz skomplikowany przedmiot z. gdzie ciezko okreslic granice odpowiedzialnosci... podwykonawstwo moze rodzic sytuacje ktore beda czasochlonne i upierdliwochlonne smile

4

lolilap napisał/a:

czasami sa wskazane.
wiesz kiedy masz skomplikowany przedmiot z. gdzie ciezko okreslic granice odpowiedzialnosci...

granice odpowiedzialności skutecznie reguluje sama umowa i art 647 kc a zakazy wynikaja jedynie ze specyfiki przedmiotu zamowienia, choc moje watpliwości budzi kto tak naprawde powinien decydowac o tej specyfice?? zamawiacz czy wykonawca? wink

5

wlasnie umowa swoja droga zycie swoja.... czasami brak koordynacji wykonawcow (z duza iloscia podwykonawcow) bywa problematyczny....

jak wtedy podchodzicie do tematu. sam chetnie w takich przypadkach korzystam z ograniczenia... choc im wiecej nad tym sie zastanawiam - mam coraz wiecej watpliwosci smile moze wy mi pomozecie je rozwiac?

6

Ja nakazuję wpisywać jeśli mają pow. 10% zadania. Nie ograniczam bo to prosta droga do protestu chyba, że udowodnisz, że jest to rzeczywiście specyficzna robota. Natomiast podczas realizacji dopuszczam jedynie wtedy jeśli terminy są zagrożone i jeśli podwykonawca mi pasuje. Tu już mam manewr.

7

tylko... jak kazdy wie,
specyfike roznie rozumie sie smile

8

specyfika, to coś nietypowego chyba pasuje zajrzeć do słowników ale nie mam teraz czasu. To wszystko jest kwestia tylko i wyłącznie wiarygodnego wyjaśnienia.

9

Ja raczej nie ograniczałam   wejściówek dla podwykonawców ale  żeby "monitorować " Wykonawcę w umowie wprowadzam zapis o konieczności uzyskania pisemnej  akceptacji  Zamawiającego ,w przyypadku powierzenia prac innym podwykonawcom niz tym ,których wskazał w ofercie. Chodzi o solidarną odpowiedzialnośc za zobowiązania wobec podwykonawców.

10 (edytowany przez lolilap 2009-03-09 12:35:43)

mam duze watpliwosci co do ograniczania podwykonawcow a takowe przyzwyczajenia niestety sa codziennoscia.

dlatego tez chetnie poznam Wasze opinie nt. bo kto jak nie Wy smile

11

Praktycznie rzecz biorąc to każde ograniczenie podwyk. można skutecznie oprotestować.