Temat: stosowanie ustawy przez stowarzyszenia, organizacje pozarządowe
Czy stowarzyszenia zobowiązane są do stosowania przepisów ustawy Pzp po nowelizacji czy są zwolnione z tego obowiązku?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → stosowanie ustawy przez stowarzyszenia, organizacje pozarządowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy stowarzyszenia zobowiązane są do stosowania przepisów ustawy Pzp po nowelizacji czy są zwolnione z tego obowiązku?
I jak interpretować art. 3 ust.1 pkt 6. ustawy Pzp, który mówi, że ustawę stosują podmioty inne, niż określone w pkt 1 i 2, jeżeli zamówienie jest finansowane z udziałem środków, których
przyznanie jest uzależnione od zastosowania procedury udzielania zamówienia określonej w ustawie? Co to znaczy w praktyce?
Musisz sprawdzic, czy w umowie przyznajacej wam środki jest zapis: "wydatkowanie przyznanych środków nastapi z zastosowaniem procedur zamówien publicznych"
A jesli w umowie jest ogólny zapis, ze Stowarzyszenie winno stosować się do przepisów ustawy Pzp?
Jesli nie ma mowy o stosowaniu "procedury" tylko ogólnie o stosowaniu ustawy, to nalezy zastosowac art. 3 czyli.... nie stosowac ustawy
(Moze to brzmi niedorzecznie, ale to prawda)
Hmmm ... ciekawa interpretacja, czy Piotrek mógłbyś przedstawić jakieś uzasadnienie tego sposobu rozumowania?
Chodziło oczywiscie o art. 3 (poprawiłem błąd w poprzednim poście).
Art. 3 stanowi o tym, kto jest obowiązany do stosowania ustawy. Podmioty niewymienione w tym przepisie nie stosują ustawy, bo tak stanowi art. 3. Niestosowanie przez nie ustawy wynika więc z zastosowania art. 3, który jest przeciez częścią tej ustawy.
Czyli tak jak pisałem, zastosowanie ustawy (art. 3) moze oznaczac niestosowanie ustawy.
Marto, ciekawi mnie jak naprawdę brzmi ten zapis i co to za umowa. Ja rozumiem inaczej- jeżeli przytoczony przez Ciebie zapis znajduje się w umowie przyznania środków to to jest własnie sytuacja z art. 3 ust.1 pkt 6. ustawy Pzp, który mówi, że ustawę stosują podmioty inne, niż określone w pkt 1 i 2, jeżeli zamówienie jest finansowane z udziałem środków, których przyznanie jest uzależnione od zastosowania procedury udzielania zamówienia określonej w ustawie.
Karolina, u nas wygląda to tak: wygrywamy konkurs/ przetarg na program dotacyjny np. z PFRON i podpisujemy umowę, w której jest zaznaczone, że musimy stosować się do przepisów ustawy Pzp.
Ja rozumuję podobnie jak Piotrek, tzn. jeśli nie ma w umowie zapisu, że "przyznane środki są uzależnione od zastosowania procedury udzielania zamówienia określonej w ustawie Pzp" /art. 3 ust. 1 pkt. 6/ to jesteśmy zwolnieni ze stosowania ustawy zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt. 5, gdyż nie spelniamy jednocześnie tych trzech warunków określonych w tym punkcie.
Cześć,
Też pracuję w organizacji, która realizuje projekty europejskie - podpisalismy umowę w której jest paragraf dotycz. ustawy PZP i o tym, że będziemy stosować ustawę i...cóż stosujemy. Wydajemy pieniądze publiczne.
Dlaczego mielibyśmu jej nie stosować - napiszcie to mi trochę pracy i nerwów ubędzie!!
wanda
Dlaczego mielibyśmu jej nie stosować - napiszcie to mi trochę pracy i nerwów ubędzie!!
Jezeli przyznanie srodków nie było "uzależnione od zastosowania procedury udzielania zamówienia określonej w ustawie" to nie stosujecie ustawy.
Dokładnie Piotrek, jestem tego samego zdania.
Wanda, stosując art. 3 ust. 1 pkt. 5 zwalniajacy cię z przetargów stosujesz własnie przepisy ustawy.
Ciekawa jestem w takim razie , po co w ogole to zdanie o tym ,ze musicie stosowac się do przepisów pzp. Równie dobrze powinno być wpisane że powinniscie stosować prawo. I juz. I tam by już było, że i pzp (a że Was tam nie ma to nie stosujecie), o podatku Vat, o ruchu drogowym i wszystke inne w obowiązujące w naszym pieknym kraju.
Ciekawa jestem w takim razie , po co w ogole to zdanie o tym ,ze musicie stosowac się do przepisów pzp.
Tez jestem ciekaw, po co...
Ale widziałem juz wiele umów, w których wykonawca zobowiązuje sie do stosowania przepisów np. BHP, albo innych branzowych, które i tak musi stosowac, wiec zapis nic nie zmienia...
A w 99% umów na końcu jest zapis, że do umowy stosuje sie przepisy kodeksu cywilnego. A przeciez bez tego zapisu i tak sie stosuje...
Mam więc pytanie do innych osób z organizacji pozarządowych, robicie przetargi czy nie?
Piotrek, mam takie pytanie, skad wiesz, że jesli w umowie jest zapis:
" przyznanie srodków jest uzależnione od zastosowania procedury udzielania zamówienia określonej w ustawie" to stosujemy ustawę, a jeśli jest ogólny zapis, że należy stosować przepisy ustawy Pzp, wtedy nie stosujemy??????
Zaczynam mieć wątpliwości, bo wyczytałam gdzieś że stosowanie procedur udzielania zamówienia to wlaśnie stosowanie przepisów ustawy. W związku z powyższym, jakikolwiek zapis dotyczący stosowania przepisow ustawy Pzp w umowie obliguje do .... jej stosowania. Nieprawdaż?
Moze spytaj instytucji, ktora udzieliła wam dotacji, jak oni rozumieja ten zapis w umowie o "stosowaniu ustawy".
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc