1

Temat: oryginał czy kopia?

wiem, ze to już było wałkowane.
jeżeli wykonawca ma zamiar wnieść wadium w innej formie niż przelew to siwz powinienem napisać, że ma dołączyć oryginał czy kopię poświadczoną za zgodność z oryginałem, czy dopuścić obie formy?

pozdrawiam

2

Odp: oryginał czy kopia?

Możesz zrobić tak - oryginał do kasy a kopia w ofercie. Jeśli jednak chcesz w ofercie tylko to oryginał.

3

chyba pozostaje mi oryginał w ofercie bo nie mamy kasy.
zastanawiem się czy żądanie oryginału ma uzasadnianie, bo w jakimś wyroku ZA było, że nawet jak był żądany oryginał a wykonawca dołączył kopię to nie było podstaw do wykluczenia wykonawcy

4

nie ma podstaw!

5

Dowód wniesienia wadium jako poswiadczenie podpisane przez wykonawcę za zgodność jest dokumentem, ale skoro go nie wniósł (bo nie miał gdzie - brak kasy) to... Dla mnie istotne jest słowo wniesienia - jeśli czy nie złożył to nie wniósł.

6

cbud napisał/a:

(bo nie miał gdzie - brak kasy) to...
- jeśli czy nie złożył to nie wniósł.

mam nadzieje ze nie chciales napisac tego o czym mysle.... wink

7

to w siwz powinienem napisać:
1) oryginał dokumentu wadium lub kopię dokumentu wadium poświadczoną za zgodność z oryginałem

czy

2) oryginał dokumentu wadium

żeby uniknąć niepotrzebnych problemów.

8

Wg. mnie oryginał skoro nie wniósł:))

9

czyli 2).

nie bardzo kumam ... skoro nie wniósł:))

kopia dokumentu wadium poświadczoną za zgodność z oryginałem dołączona do oferty też chyba świadczy o zabezpieczeniu oferty wadium

10

ot co smile wszystko zalezy od formy i zapisow w: np gwarancji

11

Otóż to. Jeśli podstawą do ewentualnych roszczeń musi być oryginał gwarancji a nie tylko zapisy to musisz ją mieć w oryginale.