Temat: Skład komisji
Czy dyrektor zakładu może być przewodniczącym komisji przetargowej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy dyrektor zakładu może być przewodniczącym komisji przetargowej?
nie
Może jeśli upełnomocnił jakąś osobę do zatwierdzania postępowań.
Czyli lepiej wogle nie powoływać komisji, przetarg nie przekracza progu 206 tyś euro. i wtedy będzie wszystko ok?
Możesz powołać z pracowników a po wyborze dasz do zatwierdzenia dyrektorowi i będziesz spokojnie spała.
owszem mogę, tylko w zasadzie nikt nie ma zbytniego pojęcia a bycie przewodniczącym zobowiązuje.
Do niczego. Przewodniczący ma tylko organizować pracę komisji. Od spraw merytorycznych jest pracownik - fachowiec, najwięcej zaś roboty ma sekretarz komisji - wszystkie papiery
najpierw musi być fachowiec, wszystko opiera się i tak na jednej osobie
Tak jest u większości Zamawaijących.Komisja jest.A przetarg "ciągnie" i tak najczęsciej jedna osoba ,bo reszta nie ma bladego pojęcia o zamówieniach publicznych i się na wszystko zgadza
Nie mów mi, że dyrektor to fachowiec:) i dlatego ma być przewodniczącym
Nie mów mi, że dyrektor to fachowiec:) i dlatego ma być przewodniczącym
Jeśli tak jest -to zazdroszczę im kadry zarządzającej.To ewenement.
nie, nie jest
Więc nie ma powodu dla, którego byłby przewodniczącym komisji
Ale ja też nie jestem fachowcem
No to kto u Was robi postępowania?
chyba nigdzie nie jest tak żeby komisja przetargowa "robiła" postępowanie, a przewodniczącym nie może być szef firmy (bez j..) Anka jeżeli nie jesteś fachowcem to zrób wszystko żeby się nim stać
staram się jak mogę, czyli co szef może być przewodniczącym czy nie ?
...a czy szef jest kierownikiem zamawiajacego???
chyba nigdzie nie jest tak żeby komisja przetargowa "robiła" postępowanie, a przewodniczącym nie może być szef firmy (bez j..) Anka jeżeli nie jesteś fachowcem to zrób wszystko żeby się nim stać
Odnosiłem sie do zapisu, że osoba prowadząca nie jest fachowcem. A co do tego, że kierownik nie może być jednoznacznie przewodniczącym nie zgadzam się. Jeśli jest umocowanie prawne dla kogoś kto może zatwierdzać procedury to czemu nie?
czyli co szef może być przewodniczącym czy nie ?
ja tam w ustawie nie widze takiego zakazu.
Ważne, żeby przewodniczący nie był osoba zatwierdzającą postępowanie i tyle
No to nie może być, bo to on podpisuje protokół jako kierownik zamawiającego czyli zatwierdza postępowanie, więc jednak spadnie to na mnie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc