Temat: Ryczałt ---znowu
Mam wynagrodzenie Ryczałtowe przy RB.
Jak podchodzicie do sprawdzania ofert i wyławiania z nich braków w kosztorysach?
Wzywacie do wyjaśnień, poprawiacie omyłki?
Czy jest sprawdzony sposób na przejście tego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Ryczałt ---znowu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam wynagrodzenie Ryczałtowe przy RB.
Jak podchodzicie do sprawdzania ofert i wyławiania z nich braków w kosztorysach?
Wzywacie do wyjaśnień, poprawiacie omyłki?
Czy jest sprawdzony sposób na przejście tego?
Wątek ponawiany non stop. Poszukaj na forum. Skoro masz ryczałt to po co bawisz się kosztorysami?!
Żeby wiedzieć co mają zamiar zrobić wykonawcy i mieć możliwość porównania zakresów złożonych ofert.
Nie kapuję. Wykonawcy mają zrobić to co od nich wymagasz w opisie przedmiotu zamówienia (nic mniej i nic więcej) i w tym zakresie wyznaczają cenę - jeśli ma być ryczałtowa. Jeśli bazujesz natomiast na kosztorysach to będzie to cena KOSZTORYSOWA. Przejrzyj inne wątki na ten temat.
I tu jest pies pogrzebany
no i co w takim przypadku??usunąć z siwz kosztorys?
Jak pisałem może zostać ale z wpisem, że jest elementem pomocniczym a cena jest ryczałtowa. Potrzebny Ci być może będzie do szacowania robót dodatkowych
Dokładnie tak jak pisze cbud. Skoro ustalasz wynagrodzenie ryczałtowe to nie baw się w kosztorysy. Jesli już, zrób wyrażnie uwagę np. :że to tylko do celów pomocniczych/ zlożenie kosztorysu nie jest obowiązkowe itp. Ale po to są ryczałty aby sobie nie utrudniać zycia sprawdzaniem kosztorysu, alternatywa -albo to albo tamto. Pozdrawiam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc