1

Temat: Zwiększenie wartości umowy ceny jednostkowe.

Witam,

Witam,

Mam zawartą umowę na odśnieżanie miasta ceny ryczałtowe za 1 km odśnieżania danego typu drogi. Wykonawca został wybrany w drodze przetargu nieograniczonego wartość umowy została określona 200 000 zł, przy szacowaniu założono odśnieżanie dróg średnio przez 10 dni w miesiącach zimowych. Jednak tegoroczna zima okazała się bardzo śnieżna, i zabrakło środków wobec czego została przekroczona wartość umowy. W budżecie mam rezerwę.

Art. 144. 1. (57) Zakazuje się zmian postanowień zawartej umowy w stosunku do treści oferty, na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy, chyba że zamawiający przewidział możliwość dokonania takiej zmiany w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia oraz określił warunki takiej zmiany.
2. Zmiana umowy dokonana z naruszeniem przepisu ust. 1 jest nieważna.

W ofercie nie ma mowy o wartości umowy są tylko tak jak pisałem ceny jednostkowe, jedynie w umowie został zawarty zapis iż wartość umowy nie może przekroczyć 200 000 zł
oraz w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia podano Całkowita końcowa wartość zamówienia (bez VAT) obejmująca wszystkie zamówienia i części 200 000.

W jaki sposób zwiększyć wartość przedmiotowej umowy ? aneksem ?

2

Odp: Zwiększenie wartości umowy ceny jednostkowe.

Nie ma takiej możliwości. Powinieneś zamknąć zamówienie na kwocie 200 tys. Wykonać nowe i nową umowę może być WR jeśli zachowasz warunki. Na przyszłość w takich rzeczach zastrzeż sobie zamówienia uzupełniające oraz mozliwość zmian w umowie w szczególnych warunkach.

3

Właśnie po to są zamówienia uzupełniające żeby w takich jak ten przypadkach z nich korzystać. Moim zdaniem, dla własnej wygody w każdym (z zachowaniem progów/kwot) postępowaniu podstawowym powinno się przewidzieć zam. uzupełniające. To nic nie kosztuje a w razie "W" mamy możliwość szybkiego i sprawnego przeprowadzenia zadania uzupełniającego.

4

Osobiście tak robię. To są oczywiście fikcyjne, ale zaznaczone jest:))