1

Temat: KRK w innym zakresie???

Czy miał ktoś sytuację, że został podniesiony w proteście inny zakres informacji uzyskanych z KRK?
Protestujący zarzuca, że KRK nie zawiera info z zakresu ustawy PZP, tylko ustawy o ochronie informacji niejawnych.
Pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
Może ma ktoś jakieś informacje na ten temat.

2

Odp: KRK w innym zakresie???

Nie ważna jest podstawa żadania. Ważne jest stwierdzenie: NIE FIGURUJE

3

Masz może jakieś wyroki lub interpretacje na poparcie tej tezy?

4

ejjj
zakres jest wazny. przeciez tylko pod tym katem sprawdzana jest osoba / firma

5

Już to załapałam
Wielkie dzięki    wink

6

lolilap napisał/a:

ejjj
zakres jest wazny. przeciez tylko pod tym katem sprawdzana jest osoba / firma

"USTAWA z dnia 24 maja 2000 r.
o Krajowym Rejestrze Karnym
Art. 20.
1. Informacja o osobie, sporządzona na podstawie danych osobowych zgromadzonych w Rejestrze, zawiera:
1) dane identyfikujące osobę - nazwisko, w tym także przybrane, imiona, nazwisko rodowe, datę i miejsce urodzenia, imiona rodziców, obywatelstwo, nazwisko rodowe matki, miejsce zamieszkania, zawód wyuczony, a także numer PESEL;
2) dane osobowe w zakresie objętym zapytaniem lub wnioskiem albo stwierdzenie, że osoba nie figuruje w Rejestrze;"

Jak "NIE FIGURUJE" - to znaczy, że czysty jak łza smile

7 (edytowany przez lolilap 2009-03-25 12:02:39)

MIRAS napisał/a:

Nie ważna jest podstawa żadania. Ważne jest stwierdzenie: NIE FIGURUJE

Tymek i Ty tym tropem??? smile prosze zadzwon do KRK zanim napiszesz ponownie......

jesli nie masz zakresu w zapytaniu - sprawdza caly, jesli wpiszesz Zakres ustawy o ochronie informacji niejawnych - taki zweryfikuja....

proponuje przyjac taki dokument i poczekac na reakcje Wykonawcow wtedy moze zaglebisz sie w temat.

8

lolilap napisał/a:

jesli nie masz zakresu w zapytaniu - sprawdza caly, jesli wpiszesz Zakres ustawy o ochronie informacji niejawnych - taki zweryfikuja....

Aurea dicta wink wszystko zalezy od zapytania o udzielenie informacji o podmiocie zbiorowym do krs.
ps. sama zerknełam z ciekawości tongue

9

dziekuje za te "zlote slowa" madziulek smile

10

Tymek napisał/a:

Jak "NIE FIGURUJE" - to znaczy, że czysty jak łza smile

... dokładnie.

11 (edytowany przez Tymek 2009-03-25 16:11:38)

lolilap napisał/a:

Tymek i Ty tym tropem??? smile prosze zadzwon do KRK zanim napiszesz ponownie......

Jako prawnik - wolę sam w przepisach sprawdzić wink

lolilap napisał/a:

Akurat w zapytaniu zawsze należy wskazać "określenie rodzaju i zakresu danych o osobie, które mają być przedmiotem informacji".  We wniosku - niekoniecznie (w takim przypadku informacja powinna zawierać odpis wszystkich zapisów).

Co do meritum:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 7 listopada 2003 r.
w sprawie udzielania informacji o osobach oraz o podmiotach zbiorowych na podstawie danych zgromadzonych w Krajowym Rejestrze Karnym

§ 11.

1. Jeżeli dane osobowe osoby, której dotyczy zapytanie lub wniosek, są zgromadzone w Rejestrze, informacji o osobie z Rejestru udziela się na formularzu, o którym mowa w § 10 pkt 2. Do informacji załącza się nadesłane zapytanie lub wniosek.

2. Jeżeli dane osobowe osoby, której dotyczy zapytanie lub wniosek, nie są zgromadzone w Rejestrze, zapytanie lub wniosek zwraca się podmiotowi zapytującemu lub wnioskodawcy z adnotacją "NIE FIGURUJE".

Czyli:
jeżeli dane są w KRK - udziela się informacji (na formularzu). Jeżeli danych nie ma - następuje zwrot wniosku/zapytania z adnotacją.

I teraz cytat z ustawy:

Art. 20. 1. Informacja o osobie, sporządzona na podstawie danych osobowych zgromadzonych w Rejestrze, zawiera:
(...)
2) dane osobowe w zakresie objętym zapytaniem lub wnioskiem albo stwierdzenie, że osoba nie figuruje w Rejestrze;

Podsumowując to, co wynika z ustawy i rozporządzenia łącznie:
a) jeżeli otrzymuję INFORMACJĘ, że osoba nie figuruje w rejestrze - to znaczy, że ma wpis w KRK, tyle że poza zakresem objetym zapytaniem;
b) jeżeli otrzymuję wniosek/zapytanie z adnotacją - "nie figuruje" - to znaczy, że na temat tej osoby nie ma w KRK _żadnego_ wpisu.

Zatem: wszystko zależy, o jakiego rodzaju dokumencie pisze autorka wątku - czy jest to zwrócony wniosek/zapytanie z adnotacją, czy też chodzi o informację "nie figuruje".

Odpowiadając powyżej założyłem pierwszy wariant. Teraz widzę, że _mogło_ być inaczej. "KRK" w postawionym pytaniu jest mylące: nie wiemy, czy chodzi o zwrócone zapytanie w zakresie dot. przetwarzania informacji niejawnych z adnotacją "nie figuruje" (wtedy: czysty) czy też o informację, że w tym zakresie "nie figuruje" (wtedy: na pewno karany, przy czym nie wiemy czy w zakresie wskazanym w art. 24 Pzp - trzeba wezwać do uzupełnienia dokumentu).

12

PS. Założyłem pierwszy wariant, bo nie spotkałem się dotąd z sytuacją, gdy osoba jest karana, ale nie za przestępstwo skutkujące wykluczeniem z postępowania.

Uznałem go zatem za jedyny możliwy - a tymczasem jest on tylko "statystycznie najczęstszy".

13

Tymek napisał/a:

Odpowiadając powyżej założyłem pierwszy wariant.

i ja smile