1

Temat: rynki Europy

mam taki problem
facet zlozyl oferte podajac nazwe produktu np. XP plus
chodzi o listwe do komputera
w toku badania i protestów (ale to inna historia) okazalo sie ze jego listwa o tej nazwie nie ma jednego elementu wymaganego siwz
dlatego odrzucilam jego oferte
wplynal protest bo facet twierdzi ze jego listwa to druga wersja produkowanej przez producenta listwy w dodatku nie na rynek polski a czeski
fakt ze istnieje druga wersja listwy na rynek czeski i zawiera ten element (wymagany siwz) i listwa ta ma taka sama nazwe co na rynku polskim XP plus
ale facet w momencie pisania oferty nie zaznaczyl jaka listwe oferuje co ja mam sie domyslac ze producent ma dwie wersje produkowane na rózne rynki naszej Europy albo swiata ?

co byscie zrobili w takiej sytuacji uznalibyscie jego racje?
po otwarciu ofert jak zrobila sie afera z elementem tej listwy to facet przyslal do nas wyjasnienie ze ta zaoferowana przez niego listwa to pochodzi z rynku czeskiego (nie prosilam go o zadne wyjasnienie poporostu scfanil sie bo widzial co jest grane i na moje to dopiero wtedy powzial wiadomosc o istnieniu innej wersji produktu)

2

Odp: rynki Europy

dorota26 napisał/a:

co ja mam sie domyslac ze producent ma dwie wersje produkowane na rózne rynki naszej europy albo swiata?

Mamy XXI wiek, wiec to raczej normalne.
Ja w takiej sytuacji nigdy nie odrzucam tylko żądam wyjasnień.
A skoro wykonawca był na tyle staranny, ze sam przysłał wyjasnienia ("scfanil sie") to nie ma nad czym sie zastanawiac...

3

ale słuchaj nie uważasz że w takim razie skoro przedmiotu tego nie ma wcale w Polsce to nie powinien tego uściślić w swojej ofercie, tym bardziej że identyczny model wlasnie na rynku polskim funkcjonuje tyle że nie ma wszystkiego co chcelismy zeby miał.  a jak ja mam sprawdzić czy oferta jest zgodna z siwz skoro nie znam np. czeskiego?

4

dorota26 napisał/a:

a jak ja mam sprawdzić czy oferta jest zgodna z siwz skoro nie znam np. czeskiego?

jesli napisał po polsku, ze oferta zawiera to, co trzeba - to nie widze problemu

5

w ofercie napisał tylko model tego przedmiotu - ja nie mialam zielonego pojecia ze istnieje taki sam na innym rynku

6

dorota26 napisał/a:

ja nie mialam zielonego pojecia ze istnieje taki sam na innym rynku

teraz juz wiesz i nie da sie tego ukryc (chyba ze zniszczysz pismo od niego, ale nie radze..)

7

nie nie ma mowy o zniszczeniu. ale powiedz Piotrek czy to nie bedzie zmiana oferty jak przyjme jego wyjasnienia, przeciez nie sperecyzował w ofercie ze to produkt z rynku czeskiego wiedzac ze ten sam model funkjconuje na rynku polskim , a jesli zamawiajacy ma watpliwosci to on prosi o wyjasnienie oferty a nie wykonawca sam przesyla z wlasnej inicjatywy (i to nie araz po zlożeniu oferty a wplynięciu protestu)- troche to podejrzane (przynjamniej dla mnie - ale moge sie mylic).  przy ocenie ofert nie mam watpliwosci bo listwa taka istnieje na rynku polskim.
To co twierdzisz znaczyłoby, że zamawiasz w PN np. jakies urzadzenie opisujesz jego parametry wykonawca sklada oferte na konkretny model, ktory nie odpowiada naszym warunkom - teraz rozumiem ze mam sprawdzac producentów czy przypadkiem tego samego modelu nie puszczaja na inne rynki świata i z jakimi parametrami - troche to dziwne nie uwazasz?

8

dorota26 napisał/a:

teraz rozumiem ze mam sprawdzac producentów czy przypadkiem tego samego modelu nie puszczaja na inne rynki świata i z jakimi parametrami - troche to dziwne nie uwazasz?

Ocena ofert polega na sprawdzeniu ofert, a nie producentów. Jesli w ofercie napisano, ze produkt jest zgodny z SIWZ, to nie mozesz jej odrzucic. Wykonawca najlepiej wie co sam oferuje - lepiej od Ciebie i lepiej od producenta.
Gdyby napisał w ofercie, ze listwa nie ma elementu, ktory jest wymagany, podlegalaby odrzuceniu. Ale rozumiem, ze tak nie napisał. Pospieszyłas sie, odrzuciłas oferte, ale lepiej przyznac sie do błędu niz sie upierac przy swoim.

9

wykonawca napisał ze listwa ma ten element i ja uznalam to no bo czemu mialam nie uznac, drugi wniosl protest ze wybralam listwe niezgodna z siwz i tak wsyzstko sie zaczelo w tym moeje dochodzenie ktora listwa ma a ktora nie ma wymaganego elementu

10

sluchaj Piotrek: mam pytanie
zamawialam sprzęt komputerowy w przetargu nieograniczonym poniżej 60.000 euro (wartość zamówienia ok. 50.000 zł) we wrześniu br. Teraz zostało troche oszczędności i chcielibyśmy dokupić jeszcze dwa monitory czy moge to zrobić w formie zapytania o cene? wartość zamówienia nie przekracza 2000 zł brutto. Zastanwiam się czy w takim przypadku skoro robilam wczesniej PN to teraz też powinnam zrobić PN?

11

Ja kupuje sprzet komputerowy w ZOC, ale gdybym miał wydac 2000 zł to pewnie kupiłbym po prostu z art. 4.8.