1

Temat: czas wpłynięcia wadium

W toku badania i oceny ofert powstało pytanie czy należy uznać za należycie zabezpieczoną wadium ofertę wykonawcy w sytuacji, w której Zamawiąjący nie zna dokładnej godziny zaksięgowania na swoim rachunku wpływu wadium, a ma jedynie dowód dokonania przelewu prze oferenta wadium przed terminem składania ofert oraz potwierdzenie systemu, iż wadium to zostało zaksięgowane w dniu składania ofert?
pozdrawiam Wiktor

2

Odp: czas wpłynięcia wadium

wiktor napisał/a:

Zamawiąjący nie zna dokładnej godziny zaksięgowania na swoim rachunku wpływu wadium,

Nie chce mi sie wierzyć, żeby sie tego nie dało ustalić.
Niezależnie od powyższego - póki co nie masz dowodu, że wadium wpłyneło po terminie

3

Musisz zwrocic sie z pismem do banku. Banku udziela takiej informacji "od ręki".

4

Rozumiem przez to, że nie macie księgowości internetowej i nie możecie tego sprawdzić? Coś trochę starodawny system zarządzania:)

5

banki mają określone godziny sesji - środki te muszą wpłynąć na rachunek Zamawiającego w trakcie sesji poprzedzającej godz. otwarcia ofert. Nie wiem dlaczego posługujesz się zwrotem "zaksięgowania"?

6

danaug napisał/a:

Nie wiem dlaczego posługujesz się zwrotem "zaksięgowania"?

... a ja rozumiem smile

7

danaug napisał/a:

banki mają określone godziny sesji - środki te muszą wpłynąć na rachunek Zamawiającego w trakcie sesji poprzedzającej godz. otwarcia ofert. Nie wiem dlaczego posługujesz się zwrotem "zaksięgowania"?

zaksięgowanie kwoty wadium =dowód wniesienia wadium

8

zadzwon do banku. zapewne uzyskasz informacje ktorych potrzebujesz.

9

Najprościej:
sprawdzić godziny przelewów przychodzących w systemie ELIXIR dla banku zamawiającego wg poniższej tabeli:
http://www.money.pl/banki/elixir/
a następnie porównać do terminu (i godziny) składania ofert.

Przelew zlecony poprzedniego dnia najpewniej "poszedł" w 1 sesji w następnym dniu roboczym.

10

lolilap napisał/a:

zadzwon do banku. zapewne uzyskasz informacje ktorych potrzebujesz.

Nie sadze. Bank nie chce przekazywac takich info telefonicznie. Poza tym dla pewnosci lepiej miec taka informacje na pismie -  w razie wykluczenia.

11

mialem na mysli zadzwon do banku i dowiedz sie jakie sa procedury --- oczywiscie ze na pismie nalezy odebrac osobiscie skoro nie maja zadnej platformy.... wink ehhh wydawalo mi sie to jasne!

12

...dla mnie było: zadzwon to nie to samo co napisz smile

13

napisz czy otrzymaj napisane ?:)
heh Miras o to samo chodzi - dobrze wiesz... nie czepiaj sie smile