1

Temat: szacowanie wartości zamówienia

Mam problem z prawidłowym oszacowaniem wartości zamówienia na roboty budowlane. Jesteśmy jednostką budżetową.
Suma 3 kosztorysów inwestorskich w wartości netto (na jeden obiekt budowlany) wynosi 60.000,00 zł. Jeden kosztorys o wartości netto 20.000,00zł jest na prace budowlane, które zostanie zrobione przez nasze gospodarstwo pomocnicze (czyli zlecamy im poza ustawą PZP). Do tej pory szacowałam w ten sposób, że suma kosztorysów jest 60.000 czyli powyżej 14.000 euro i mimo, że część prac robi gosp. pomocnicze na resztę był przetarg nieograniczony. Ostatnio usłyszałam, że szacuję tylko kosztorysy dla zamówienia publicznego tj.60.000-20.000=40.000 i wartość ta jest poniżej 14.000euro i nie stosuję ustawy. Jakie jest Wasze zdanie?

2

Odp: szacowanie wartości zamówienia

Szacujesz to co chcesz wydać jako zamówienia publiczne (def. zamówień), w związku z tym zachodzi przesłanka art.4 pkt 8 i robisz tak jak Ci nakazuje regulamin wewnętrzny.

3

wioletta1234 napisał/a:

Ostatnio usłyszałam, że szacuję tylko kosztorysy dla zamówienia publicznego . Jakie jest Wasze zdanie?

dobrze słyszałaś smile

4

Czy dobrze zrozumiałam, że szacuję wartość zamówienia bez wartości przeznaczonej na gospodarstwo?
Zamówieniem publicznym jest umowa odpłatna zawierana między zamawiającym a wykonawcą. Z gospodarstwem nie ma możliwości zawrzeć "umowy"- może być ewentualnie zlecenie i gospodarstwo nie może być "wykonawcą" ponieważ nie ubiega się o zamówienie publiczne