1

Temat: odrzucenie czy unieważnienie

Dzisiaj mieliśmy przetarg na dostawę materiałów i po otwarciu ofert okazało się, że oferent który miał najkorzystniejszą ofertę nie wpisał kilku cen sugerując, ze elementy tych materiałów stanowią integralną część innych i cena jest zawarta właśnie w tych elementach.
W związku z tym ceny są wyzerowane.
Kolejny problem to taki, że zmienił w formularzu cenowym średnicę rur - w porozumieniu z osobą z naszej firmy(telefonicznie..), ale to było  już po terminie składania pism, ta osoba od nas nie poinformowała mnie, żebym informację umieściła na necie, a zmiana średnicy rzutowała na cenie.... co robić? Odrzucić czy unieważnić?? Który art? Ja jestem raczkująca a sępy nade mną krążą..

2

Odp: odrzucenie czy unieważnienie

odrzuc niezgodna z siwz.

3

Nie rozumiem jak ktoś poza Tobą zmienia warunki skoro Ty prowadzisz postępowanie?

4

kasiaha napisał/a:

1. Dzisiaj mieliśmy przetarg na dostawę materiałów i po otwarciu ofert okazało się, że oferent który miał najkorzystniejszą ofertę nie wpisał kilku cen sugerując, ze elementy tych materiałów stanowią integralną część innych i cena jest zawarta właśnie w tych elementach. W związku z tym ceny są wyzerowane.

2. Kolejny problem to taki, że zmienił w formularzu cenowym średnicę rur - w porozumieniu z osobą z naszej firmy(telefonicznie..), ale to było  już po terminie składania pism, ta osoba od nas nie poinformowała mnie, żebym informację umieściła na necie, a zmiana średnicy rzutowała na cenie.... co robić? Odrzucić czy unieważnić?? Który art? Ja jestem raczkująca a sępy nade mną krążą..

1. Napisalas: "elementy tych materiałów stanowią integralną część innych i cena jest zawarta właśnie w tych elementach" - a zdaniem zamawiajacego jest to możliwe??? (zalezy od specyfiki przedmioty zamowienia), jezeli jest to wezwij do wyjasnien - pisemne wyjasnienie wykonawcy i jest ok.

2. Odrzuc.

5

kasiaha napisał/a:

zmienił w formularzu cenowym średnicę rur - w porozumieniu z osobą z naszej firmy(telefonicznie..)

Bym sie śmiał gdyby wykonawca to nagrał... wink
A co do odrzucania - zadziwiająca porywczość, zwłaszcza nie wiedząc jaka wartość tych rur, jaka ich istotność w postępowaniu, czy takie rury jakie powinien wstawić wycenił w innej części kosztorysu (gdzie też mogły być wymagane) itd
art. 87.2.3 ma znaczenie - coraz większe znaczenie big_smile

6

Marko, sam nie wierzę w to co czytam. Myślałem, że już nie doczekam Twojego tak liberalnego wcielenia smile

Niestety ustalenia telefoniczne nawet dla mnie są niewiążące dla wykonawców, szczególnie jeżeli nie zostały w żaden sposób ujawnione szerszemu gronu potencjalnych wykonawców. Istnieje duże ryzyko, że przez wprowadzone zmiany do jednej oferty stanie się ona nieporównywalna z innymi, co będzie uzasadniało jej odrzucenie.

pzdr

7

To nie liberalizm wink Coraz wiecej przepisów w tej ustawie ma tak dalece niedookreślone brzmienie że nie ma co polegać na własnym widzimi sie a odnieść sie do kijankowych wywodów. A kijanki to są dopiero liberałki - zmiana rury to pikuś, gdyby pominął rury to ichniejszym zdaniem jest możliwość skorzystania z 87.1 -> wykonawca wycenia -> poprawiamy oferte i jest git big_smile

8

No teraz to jest konformizm smile
Kiedy czytałem o tym, że na podstawie 87.2.3 można "wszystko poprawić" to miałem nadzieję, że jednak to "wszystko" będzie jakoś obramowane.

Niestety takie interpretacje KIO, powodują że oferta traci na transparentności.

Ja wyrażam swój protest i chyba się oflaguje smile

pzdr