Temat: autoryzacje serwis
jak radzicie sobie z zapisaniem żądania potwierdzenia autoryzacji w przypadku dopuszczenia podwykonawstwa w tym zakresie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak radzicie sobie z zapisaniem żądania potwierdzenia autoryzacji w przypadku dopuszczenia podwykonawstwa w tym zakresie?
Nie rozumiemy (Marko) pytania
chodzi mi o zadanie dokumentu poswiadczajacego autoryzacje danego serwisu do wykonywania serwisow w trakcie trwania gwarancji.
1. zastanawiam sie ktory warunek toto ??:) art 22.1.1 czy 22.1.2 UPZP?
2. w przypadku kiedy dopuszczam powykonawstwo w tym zakresie (objetym autoryzacjami) - czy moge zadac potwierdzenia autoryzacji od Wykonawcy?
3. czy wydaje sie je tylko na firmy czy tez na osoby?
?
Za wiele to ja raczej nie pomoge bo nic takiego nie zamawiam a czasu sie zagłębiać zbytnio w temat nie mam. Tak na szybko:
art 22.1.1
A jaka ustawa wymaga autoryzacji ?
czy 22.1.2?
Tu musiałbys od osób żądać ale jakoś mętnie to widze....
1. nad ta ustawa mocno sie zastanawialem i tez nic nie znalazlem ... niestety.... choc tu najbardziej pasuje.
2. wlasnie tu jest problem....
te autoryzacje to glownie z zapisow gwarancyjnych warunkow wynikaja. w kilku postepowaniach widzialem takie zapisy ale jak to sie ma do rzeczywistosci zamowieniowej (czyt. prawa ZP)
Loli zobacz sobie w taki wyroczek jak UZP/ZO/0-555/06 moze coś rozjasni
dzieki za wyroczek. niestety dotyczy innej sytuacji
zadanie autoryzacji wynika w moim przypadku z zapisow warunkow gwarancji producentow danego systemu...
a moze zazadac tych autoryzacji z art 25.1.2 UPZP?? tylko czy mozna ich zazadac od wykonawcy i podwykonawcow??? ?? nikt nie zadal nigdy takowego cuda?
ja raczej odnioslabym sie do art 577 KC i kolejnych
tez sa wazne jednak nie mowia o autoryzacji o ktorej mowa w warunkach gwarancji.
a moze zazadac tych autoryzacji z art 25.1.2 UPZP?? tylko czy mozna ich zazadac od wykonawcy i podwykonawcow???
?? nikt nie zadal nigdy takowego cuda?
ktos kiedys zażądał i KIO tak orzeklo:
W ocenie Izby dokument autoryzacji wymagany w Załączniku Nr 8 str. 66 siwz ma charakter przedmiotowy i potwierdza stosownie do art. 25 ust. 1 pkt 2 Pzp spełnienie przez oferowane usługi wymagań Zamawiającego. Zamawiający w dokumentach postępowania postawił szczegółowe wymagania usługom serwisowym. W związku z tym oraz ze względu na specyfikę działania Zamawiającego (jednostki służby zdrowia) oraz wykorzystanie sprzętu do wykonania wysokospecjalistycznych badań, wymaganie świadczenia tych usług przez podmiot posiadający autoryzację uznaje Izba za uzasadniony i adekwatny. Nie może się natomiast ostać pogląd, że to wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia w badanym postępowaniu powinien posiadać status autoryzowanego serwisanta producenta, gdyż nie jest to uprawnienie wymagane przepisami prawa, o którym mówi art. 22 ust.1 pkt 1 Pzp a Zamawiający nie zastrzegł w siwz stosownie do art. 36 ust. 5 Pzp, że usługa serwisowania nie może być świadczona przez podwykonawcę.....(KIO/2008/0847-08, 851-08.pdf)
jestes kochana wlasnie to mi tu nie pasuje
jestes kochana
nawet czarownice miewają przebłyski dobroci
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc