1

Temat: Nasadzenia i budowa ogrodzenia

Witam,

Mam do wykonania dwie prace w parku miejskim

1. Nasadzenia zieleni na kwotę oszacowana wartość 140 tys. (usługa)
2. budowa ogrodzenia od strony ulicy wartość kosztorysowa 25 tys. (robota budowlana)

Obydwa zadania mam w jednym kosztorysie tylko zastanawiam się jak podejść do zadania ?

a. czy ogłosić jeden przetarg na zadania 1 i 2 ?

b. czy ogłosić przetarg na Nasadzenia, a wykonawcę zadania 2 wyłonić poza ustawą ?

Moim zdaniem w przypadku połączenia tych zadań ograniczę liczbę wykonawców mogących je wykonać.

Jeżeli je połączę traktuje całe zamówienie jako usługę ? termin min 7 dni ?

2

Odp: Nasadzenia i budowa ogrodzenia

możesz nie łączyć (trzaba by rozdzielć kosztorysy)
ale nawet gdybyś połączył je i zrobił jedno postępowanie to nie zmieni to faktu że ogrodzenie to RB

3

Witam . Mam prawie ten sam problem (ogrodzenie + rozbudowa istniejącego obiektu). Muszę je wykonać w różnym czasie (ogrodzenie teraz reszta sierpień/wrzesień). Traktuję to łącznie ale robię w dwóch osobnych postępowaniach. W twoim przypadku chyba też nie można dzielić. Natomiast można chyba skorzystać (chcemy tak zrobić??) z art 6a i wtedy ogrodzenie (u nas też poniżej 14 euro) bez stosowania ustawy. Co otym myślicie??
Pozdrawiam.

4

No tylko w twoim przypadku są to dwie roboty budowlane, a u mnie jest robota i usługa ?

Łącząc je ograniczam grono wykonawców.

5

Ale jak sam piszesz wszystko jest w jednym kosztorysie więc raczej należy traktować to jako jedno zadanie (a jak masz w planie finansowym na 2009). Aby nie ograniczac grona wykonawców możesz dopuścić oferty częściowe., Albo dwa postępowania. Jest jeszcze nowy art 6a ale nie wiem czy korzystając zniego można zrobić ogrodzenie bez ustawy???

6

Co do kosztorys, co prawda jeden. Ale nie jest problemem zrobić dwa oddzielne kosztorysy. Mam projekt zagospodarowania parku etap II nasadzenie zieleni, ogrodzenie jest wzięte na dokładkę z etapu pierwszego gdzie robiliśmy remont alejek z kostki. Wykonawca został wybrany w formie przetargu nieograniczonego. Zakres robót został zmniejszony o ogrodzenie ze względu na brak środków finansowych w roku 2008r, a ogrodzenie chcemy zrobić teraz w żadnym wypadku nie staram się ograniczać kręgu wykonawców ani dzielić zamówienia na części w celu unikania ustawy.

7

Jeśli zrobisz to razem to i tak będzie usługa (przeważająca część) ale proponowałbym rozdzielić. Specyfika zamówienia jest jednak typowo różna.

8

Będę to robił jako jedno zamówienie tylko zastanawiam nad możliwością dopuszczenia pod wykonawców do udziału w zamówieniu w części dotyczącej robót budowlanych.

9

Małe sprostowanie do cih- teraz wykonaca decyduje o powierzeniu zamówienia podwykonawcy .....z wyjątkiem przypadku.... art 36 ust 5

10

cd. chyba, że wykonawca w ofercie nie poda podwykonawcy, to w trakcie wykonywania zamówienia zamawiający wyraża zgodę na podwykonawstwo

11 (edytowany przez cih 2009-04-08 06:09:02)

responder napisał/a:

Małe sprostowanie do cih- teraz wykonaca decyduje o powierzeniu zamówienia podwykonawcy .....z wyjątkiem przypadku.... art 36 ust 5

Tak więc usunę zapis ze specyfikacji, iż całe zadanie należny wykonać siłami własnymi.