1

Temat: Zatrzymanie wadium - można się bronić?

Kolejny raz mam problem z wadium.
Przetarg nieograniczony poniżej progów. Moja oferta została wybrana w jednym z pakietów. Nikt inny w tym pakiecie nie wystartował. W trakcie związania ofertą wystawił mnie dostawca i nie na chwilę obecną nie posiadam asortymentu, który zaoferowałem. Innymi słowy nie ma szans na zawarcie przeze mnie umowy na warunkach i w terminie wskazanym przez zamawiającego.

Zamawiający wiedział o moich problemach z dostawcą. Być może z tego powodu bardzo przyspieszył z procedurą wyboru. Termin związania ofertą upływa 14.04. Wczoraj dostałem wyniki a dziś wezwanie do podpisania umowy w terminie 10.04.

Czy jest jakiś sposób na zmianę terminu podpisania umowy wyznaczonego przez zamawiającego, najchętniej na 15.04 lub późniejszy? smile

Czy art. 94 ust 1a zakłada tylko i wyłącznie arbitralną decyzję zamawiającego odnośnie wyznaczenia terminu zawarcia umowy? Czy zamawiający może w jakiś sposób wpłynąć na tą decyzję zamawiającego?

Czy są jakieś inne sposoby, żeby wymigać się od podpisania umowy...brakuje mi 4 dni a wadium spore;/

pzdr

2

Odp: Zatrzymanie wadium - można się bronić?

Ech kombinatorek tongue Jak ja lubie takich wink
A co Ci da 15 kwietnia? Minie TZO ? big_smile

3

Ikant napisał/a:

\ W trakcie związania ofertą wystawił mnie dostawca i nie na chwilę obecną nie posiadam asortymentu, który zaoferowałem.

Niestety wadium przepada, Tobie ewnentualnie zostaje regres do dostawcy (o ile wczesniej zabezpieczyles odpowiednio swoje interesy) sad

4

Ech, wcale nie "kombinatorek", tylko żal paru tysięcy wadium. Jak jest legalna możliwość odzyskania wadium to czemu z niej nie skorzystać.

Oczywiście po 15.04 minie TZO i będę wolny smile Ale o tym już rozmawialiśmy...:P

No to jest jakiś sposób? W sumie myślałem o proteście na jakieś zaniechanie zamawiającego, które nie skutkuje unieważnieniem postępowania ani odrzuceniem mojej oferty (żebym nie stracił interesu prawnego). Taki protest wniesiony 14.04 około 15 skutecznie zamieszałby u zamawiającego...no chyba, że oceniałby mnie Marko tongue

pzdr

5

Powiem tak, jest szansa - o ile zamawiający jest tak rozgarnięty jak ten, u którego wniosłeś za małe wadium big_smile .  Jeżeli jednak zna PZP to sie nie wyłgasz.

6

Ikant napisał/a:

Taki protest wniesiony 14.04 około 15 skutecznie zamieszałby u zamawiającego...

A na szkoleniach mowia, zeby zamawiajacy podchodzil do wykonawcow jak do partnerow  big_smile

7

smile:) jakieś hippisowskie to szkolenia macie tongue

pzdr

8

Marko napisał/a:

Powiem tak, jest szansa - o ile zamawiający jest tak rozgarnięty jak ten, u którego wniosłeś za małe wadium big_smile .  Jeżeli jednak zna PZP to sie nie wyłgasz.

Ten jest lepszy, a moja pozycja beznadziejna. Szanse są małe, a do tego napotykam opór ze strony szefa, który chce odpuścić ;/

9

Ikant napisał/a:

smile:) jakieś hippisowskie to szkolenia macie tongue

...mają, mają... ja już nie chodze na szkolenia - ten etap mam już za sobą tongue

10

Jeżeli koniecznie chcesz walczyć to raczej nie idź w strone protestu - mówiąc wprost - Ikancie nie idź tą drogą big_smile

11 (edytowany przez Ikant 2009-04-09 08:54:44)

Niestety wydaje mi się, że tylko pomysł z protestem jest sensowny i to przy dużej dozie dobrej woli.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę pomóżcie roll

pzdr

12

Mojego kazusu c.d...

W przedmiotowym postępowaniu złożono protest. Co ciekawe złożyła go firma, która nie startowała w moim pakiecie.

(dla jasności: w postępowaniu były 2 pakiety, w pakiecie #1 była tylko moja oferta, a w pakiecie #2 trzy oferty, protest złożyła firma, która składała ofertę w pakiecie #2 i której oferta z tego pakietu została odrzucona)

10.04 na ten dzień został wyznaczony termin zawarcia umowy - oczywiście w tym terminie nie stawiłem się na podpisanie umowy.

16.04 zostałem poinformowany o proteście i wezwany do przyłączenia się do postępowania. Co ciekawe protestujący protestuje także na wybór mojej oferty w pakiecie w którym nie startował.

16.04 dostałem pismo w którym zamawiający "na podstawie art. 17 ust. 3 PZP dokona ponownej oceny ofert i  w związku z tym anuluje ogłoszenie o wyborze oferty"

Reasumując - 15.04 był ostatnim dniem związania moją ofertą. Nie chcę zawierać umowy, a tylko odzyskać parę tysięcy wadium.

Czy zaistniała sytuacja uprawnia mnie już do żądania zwrotu wadium. Oczywiście nie muszę dodawać, że już w ogóle nie jestem zainteresowany tym postępowaniem smile

To pytanie głównie do zamawiających na forum...może oni bardziej rozumieją poczynania swoich kolegów tongue

pzdr

13

Ikant w jakim regionie Polski Ty działasz? Coś mam wrażenie, że tam żadne kontrole nie docierają big_smile

14

No fakt, u mnie to dziki zachód jest:)

Nie będę się już rozwodził nad błędami zamawiającego, bo mi ciśnienie skacze. Teraz zależy mi tylko i wyłącznie na odzyskaniu wadium. Poradźcie, drodzy zamawiający, czy Waszym zdaniem na podstawie art. 46 ust. 1 pkt. 1, zamawiający ma mi obowiązek niezwłocznie zwrócić wadium?

pzdr

15 (edytowany przez lolilap 2009-04-17 12:44:38)

tak smile szcześciarzu smile

a poprosili o przedluzenie zwiazania oferta? smile heh  moze szef wyrazil zgode smile

...sluchaj a moze jak sa tacy dobrzyy to ponegocjuja z Toba smile hehe