1

Temat: Termin ważności referencji

Wykonawca zobowiązany był przedłożyć dokumenty potwierdzające, iż wykonał w okresie ostatnich 5 lat przed dniem wszczęcia postępowania określone roboty.
Przetarg nieograniczony, otwarcie ofert kwiecień 2009, wykonawca dostarczył referencje
z marca 2004r.
Pytanie:
Spełnia czy nie ?
Wezwać do uzupełnienia, a jeśli nie uzupełni wykluczyć??

2

Odp: Termin ważności referencji

Nie spełnia

Co do wezwania to są różne szkoły, ale ja w takim wypadku bym wykluczył tego wykonawcę.

3

ja bym wezwała, tylko pytanie czy jak wymieni calkiem inna robote to czy mozna to uznac..

4

mozna

5

Nie można, trzeba wink

6

Tu mam pytanie dotyczące sytuacji jw. Skoro otwarcie ofert już było to wszczęcie postepowania minimum w pierwszej połowie marca br. Skoro referencje z marca 2004 ( 5 lat) to dlaczego jednoznacznie wskazujecie że taka referencja nie spełnia warunku?????
Która data się liczy -wystawienia referencji czy faktycznego zkończenia robót (np. protokół odbioru) ?????????? Może mi to ktoś wyjaśni. Pozdrawiem I zdrowych spokojnych świąt!!!!!!!!

7

zakończenia robót

8

Witam wszystkich. Chciałbym jeszcze powrócić do tematu. Przed świętami zadałem powyżej źle sprecyzowane pytanie (chyba przedświąteczne zakupy i porządki mnie zmuliły). Sytuacja jw. Wszczęcie postępowania np. 10 marca br. , referencjach napisane że roboty należycie wykonane w okresie od np. 2 stycznia do 12 marca 2004. Czyli  zakończenie RB mieści się w 5 latach ( głowna częśc RB powyżej 5 lat). Czy taka referencja (roboty budowlane) jest ok??????  Pozdrawiam

9

Ja odczytuje to tak:

Rozpoczecie robót: 02.01.2004
Data zakonczenia (wykonania): 12.03.2004

Wniosek: przy wszczeciu postepowania w dniu 10.03.2009, zakończenie RB nie mieści się w 5 latach.

10

Do Miras . Liczyłem te daty i wychodzi mi że skoro 12.03 2004 zakończenie RB to zakończenie mieści się w 5 latach. Dlaczego więc twój wniosek odmienny???????

11

Sprostowanie:

Jest:

Wniosek: przy wszczeciu postepowania w dniu 10.03.2009, zakończenie RB nie mieści się w 5 latach.

Powinno być:

Wniosek: przy wszczeciu postepowania w dniu 10.03.2009, zakończenie RB mieści się w 5 latach.

Ach, te święta wink

12

Reasumując -takie referencje są ok i wykonawca spełnia warunek?!

13

Dlaczego piszecie o wszczęciu a nie o dniu otwarcia ofert?

14

cbud napisał/a:

Dlaczego piszecie o wszczęciu a nie o dniu otwarcia ofert?

Bo tak mówi rozp w sprawie dokumentów

15

responder napisał/a:

Reasumując -takie referencje są ok i wykonawca spełnia warunek?!

O ile dobrze to odczytuje, podkreślam - o ile - to spełnia.