1

Temat: Czy odrzucić bez wyjaśnień i uzupełnień

Witam serdecznie

Proszę pomóżcie mi mam trzy oferty z czego dwie najdroższe oferują urządzenia które są niezgodne z naszym opisem (np. wysokość minimalna nie większa niż  1,80  a w karcie katalogowej jest min. 1,98) więc nie odpowiada to SIWZ i dlatego oferta jest do odrzucenia ale:
1. oprócz tego są przedstawione pewne urządzenia i z kart katalogowych nie wynika jednoznacznie że spełniają nasze wymagania więc według mnie nie wzywam już do wyjaśnienia bo i tak podlega odrzuceniu - Czy tak ???
2. oświadczenie art.22 jest nie wypełnione bo nie określił Czy ?dysponuje Czy będzie dysponował ....? i co normalnie to bym wzywała do uzupełnienia a tak to nie wzywam bo odrzucam - Czy tak ???
3. i ostatnie pytanie może dla niektórych proste ale ja tego nie wiem (i nie wiem gdzie szukać) jak w KRS jest wpisane że do reprezentowania każdy członek zarządu samodzielnie (zarząd ma tylko prezesa) a oferta jest podpisana przez Prokurenta (prokura samoistna) to Czy jest ok - zupełnie się na tym nie znam i od razu poproszę o info z czego to wynika???

Bardzo dziękuję za wasze spostrzeżenia i opinie.

2

Odp: Czy odrzucić bez wyjaśnień i uzupełnień

1. Tak
2. Tak
3. Jest ok; vide: art. 109(1) -109(9) ustawy - Kodeks Cywilny

3

Bardzo dziękuję za potwierdzenie moich wątpliwości, niestety nie mam tu z kim się skonsultować więc bardzo liczę na was.
Mam jeszcze jedną wątpliwość czy o odrzuceniu oferty zawiadamiam wykonawcę oddzielnym pismem czy też wystarczy ze to wpiszę w zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej oferty i czy o poprawienie omyłki rachunkowej zawiadamiam pozostałych oferentów bo nie czekam na zgodę wykonawcy ???

4

Co do 3 mam wątpliwości. Prokura powinna być wpisana do rejestru przedsiębiorców -KC art 109/8 i 109/9. Ewentualnie jeśli do oferty dołączono pełnomocnicto zarządu  upoważniające daną osobę do podpisania oferty to wtedy ok. Pozdro

5

responder napisał/a:

Co do 3 mam wątpliwości. Prokura powinna być wpisana do rejestru przedsiębiorców -KC art 109/8 i 109/9.

Prokura powstaje z chwilą jej udzielenia na piśmie pod rygorem nieważności, sam wpis do rejestru ma jedynie charakter potwierdzenia.

6

CK napisał/a:

1. Mam jeszcze jedną wątpliwość czy o odrzuceniu oferty zawiadamiam wykonawcę oddzielnym pismem czy też wystarczy ze to wpiszę w zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej oferty i
2. czy o poprawienie omyłki rachunkowej zawiadamiam pozostałych oferentów???

1. Wystarczy że to wpiszesz w zawiadomieniu o wyborze oferty.
2. Nie. Zawiadamiasz jedynie wykonawcę, którego oferta została poprawiona.

7

MIRAS napisał/a:

Prokura powstaje z chwilą jej udzielenia na piśmie pod rygorem nieważności, sam wpis do rejestru ma jedynie charakter potwierdzenia.

Czyli mam to rozumieć tak, że skoro jest wpis potwierdzający to napewno jest udzielona prokura na piśmie i dalej nie drążę nie szukam żadnego pełnomocnictwa itp.

8

Dokładnie tak.