1

Temat: Czy jest to omyłka czy odrzucić Pomóżcie

Mam ofertę najkorzysniejszą ale kwota cyframy jest 470 920 tysięcy a słownie czterysta siedemdziesiąt tysięcy dziewięćstet zł czyli jest inna co zrobić Pomóżcie - poprawić, zwrócić się o wyjaśnienia czy odrzucić?
Z góry dziękuję za pomoc

2

Odp: Czy jest to omyłka czy odrzucić Pomóżcie

Z treści oferty nie wynika która jest błędna? Może kosztorys jest albo zestawienie cenowe?

3

Nie cena była ryczałtowa za całość zamówienia, nie ma formularzy.
Jest tylko cena całej oferty.

4

Proszę pomóżcie co robić bo coś mi to nie bardzo podchodzi pod omyłkę pisarską

5

Przed nowelą był art. 88 który mówi że w takiej sytuacji przyjmuje sie cene słowną i nie wiem czy bym nie poszedł tą drogą.

6

ja bym wyjaśnił - dla mnie to omyłka

7

W odniesieniu do problemu Ireny . Własnie czytałem SIWZ (RB wynagrodzenie ryczałt) i zamawiajacy zawarł że w przypadku różnicy pomiędzy zapisem liczbowym i słownym ceny oferty będzie oceniał cenę zapisaną słownie. Czy coś stoi na przeszkodzie żeby taki zapis (sposobu/kolejności oceny oferty) zamamwiajacy  zastosował w SIWZ ??????????

8

responder napisał/a:

Czy coś stoi na przeszkodzie żeby taki zapis (sposobu/kolejności oceny oferty) zamamwiajacy  zastosował w SIWZ ??????????

Lenistwo tongue

9

Lenistwo swoją drogą, ale nawet bez takiego zapisu uznałbym, że wiążąca jest wersja zapisana słownie.

Przy odrobinie fantazji można posłużyć się daleką analogią z zapisem art.6 Prawa Wekslowego smile

pzdr

10

Podzielam zdanie.

11

Pociągnijmy ten wątek. Darek napisł "ja bym wyjaśnił- dla mnie to omyłka". Jest w tym rozbieżność omyłka to coś oczywistego co nie wymaga wyjaśnień, zamawiający sam to poprawia. Natomiast wyjaśnienia nie mogą skutkować negocjacjami i zmianami w treści złożonej oferty -art 87

12

Przypominam, że ustawa nadal rozróżnia oczywiste omyłki i inne omyłki (nieoczywiste). Te ostatnie nadal można wyjaśniać, co potwierdza art. 89.1.7 PZP, więc Darek miał świadomość co pisze:)

Co do drugiego zdania to zgadzam się w całej rozciągłości i podtrzymuję to, że w takim przypadku nie szedłbym w wyjaśnienia, tylko uznał zapis słownie.

pzdr

13

Drogi IKANCIE . Przytoczony przez Ciebie 89/1/7 mówi o akceptacji lub nie poprawienia omyłki i ewentualnym odrzuceniu oferty.  Tu rodzi się pytanie czy do porawienia omyłki zgodnie z art 87/2/3 zamawiający może żadać wyjasnień i na ich podstawie dopiero poprawia omyłkę??? Dla mnie to jest niedopuszczalne.
Wyrok KIO z dnia 20 stycznia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 11/09;"...Omyłki, o których mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp winny mieć taki charakter, by czynności ich poprawy mógł dokonać Zamawiający samodzielnie, bez udziału wykonawcy w tej czynności..."

14

responder napisał/a:

Wyrok KIO z dnia 20 stycznia 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 11/09;"...Omyłki, o których mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp winny mieć taki charakter, by czynności ich poprawy mógł dokonać Zamawiający samodzielnie, bez udziału wykonawcy w tej czynności..."

Z premedytacją w tym miejscu zrobie zamęt big_smile i polece szanownym forumowiczom lekture KIO 70/09 ale to jako przykład twórczości kijanek a nie jako własne (absolutnie !) stanowisko wink

15

Ja natomiast polecam lekturę KIO 215/09 - adekwatna do omawianej

16

faktycznie Marko siejesz zamęt

17

responder napisał/a:

Tu rodzi się pytanie czy do porawienia omyłki zgodnie z art 87/2/3 zamawiający może żadać wyjasnień i na ich podstawie dopiero poprawia omyłkę??? Dla mnie to jest niedopuszczalne.

Dla mnie też nie smile Pisząc "można wyjaśniać" miałem na myśli to, że oferent może zaakceptować poprawkę albo nie, przy oczywistych omyłkach takiej możliwości nie ma.

Marko napisał/a:

polece szanownym forumowiczom lekture KIO 70/09

Kolejne potwierdzenie tego, że wszystko można poprawić. Niby kazuistyczny przypadek, jednak może mieć fatalny wpływ na zachowanie porównywalności ofert.

Izabella napisał/a:

Ja natomiast polecam lekturę KIO 215/09 - adekwatna do omawianej

Wyjątek potwierdzający regułę:P Jednak w tej konkretnej sytuacji, nie sposób się nie zgodzić

pzdr

18

Ikant napisał/a:
Marko napisał/a:

polece szanownym forumowiczom lekture KIO 70/09

Niby kazuistyczny przypadek, jednak może mieć fatalny wpływ na zachowanie porównywalności ofert.

Nie sądze by sie to odbiło w praktyce echem - chyba, że jako negatywny przykład. W każdym razie ja bym poszedł do sądu z tym orzeczeniem.

19

I jeden i drugi wyrok to"kazuistyczne przypadki"-niestety- na ich podstawie możliwe sa protesty w których strona może sie na nie p[owoływać -w zależności od swojego interesu

20

http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/akt-nowa-opinia-22-04-09