1

Temat: Regulamin

Witam
jak człowiek jest ciemny i nic nie wie to przynajmniej śpi spokojnie, a jak się zacznie dokształcać to mu się problemy tworzą.
Byłam ostatnio na szkoleniu i wyszłam z niego z przekonaniem, że powinnam mieć Regulamin dosłownie na wszystko. Do tej pory u mnie w firmie kwestia uregulowania udzielania zamówień była traktowana trochę po macoszemu.
Proszę napiszcie na co  powinnam mieć  Regulaminy, żeby było w miarę Ok i żeby nikt się bardzo nie czepiał

2

Odp: Regulamin

Zależy pod co podlegasz. CZy dotyczy was ustawa o np. finansach publ. , gospod. nieruchomościami itp.. U nas ma zastosowanie PZP, KSH i nie musimy ponżej 14 euro stosować procedur/regulaminów. Ani RN i WZA nie wymaga tego od nas. Natomiast przy wydatkach powyżej ok. 5 tys zł staram się zachować coś na wzór PZP- czyli "jakieś' ZOC, Zaproszenie do składania ofert. Ale robimy to tylko dla własnego bezpieczeństwa żeby nie zarzucono nam braku dbania o interes spółki. Ale w razie nagłej potrzeby zarząd zleca zamówienie od ręki ( oczywiście poniżej 14 euro). Reasumując nie zawracamy sobie głowy regulaminami.

3

responder napisał/a:

U nas ma zastosowanie PZP, KSH i nie musimy ponżej 14 euro stosować procedur/regulaminów. Ani RN i WZA nie wymaga tego od nas... Reasumując nie zawracamy sobie głowy regulaminami.

Takiemu to dobrze. My jesteśmy państw. jedn. organizacyjna z osobowością prawną i podlegamu pod ust. o finan. publicznych. Nas kontrolują z każdej złotówki i muszę się zastanawiać nad regulaminami.

4

kaskaa napisał/a:

Byłam ostatnio na szkoleniu i wyszłam z niego z przekonaniem, że powinnam mieć regulamin dosłownie na wszystko.

Nie chodz wiecej na takie szkolenia... wink

5

MIRAS napisał/a:
kaskaa napisał/a:

Byłam ostatnio na szkoleniu i wyszłam z niego z przekonaniem, że powinnam mieć regulamin dosłownie na wszystko.

Nie chodz wiecej na takie szkolenia... wink

Dobrze ci mówić skoroś człek uczony w przetargach wink. Ja w miarę nowa tu jestem i się dokształcam jak mogę. I nie zawsze mi na zdrowie wychodzi.
Ty a tak wogóle to powiedz czy powinnam mieć jakiś regulamin udzielania zamówień, skoro już mam regulamin komisji przetargowej i prawie mam regulamin udzielania zamówień poniżej 14 tyś euro

6

kaskaa napisał/a:

Ty a tak wogóle to powiedz czy powinnam mieć jakiś regulamin udzielania zamówień,

Nie ma takiego obowiązku (brak podstawy prawnej). Czy dobrze miec taki regulamin??? hmm Ja osobiscie mam mieszane uczucia (ze wskazaniem na NIE).  smile

7

MIRAS napisał/a:

Czy dobrze miec taki regulamin??? hmm Ja osobiscie mam mieszane uczucia (ze wskazaniem na NIE).  smile

Ja też mam mieszane, bo jak już się go napisze to trzeba go przestrzegać. Ale w obecnej sytuacji wszystko poczynając od opisu przedmiotu zamówienia poprzez zszywanie otrzymanych ofert spada na mnie - małą biedną specjalistkę od zamówień. A tak myślałam, że można by w takim regulaminie przemycić zapis, że ten co zgłasza potrzebę zakupu to musi przedmiot porządnie opisać.
Jeszcze sama nie wiem co z tym zrobie.
Dzięki

8

Kaskaa to jest fantastyczny pomysł!!!!. Stwórz regulamin wg. którego Każdy wydział/referat składający zapotrzebowanie sam przygotował dokumentację przetargową a ty będziesz TYLKO/AŻ koordynatorem!!!!!!!!!!!! Hahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam

9

kaskaa napisał/a:

A tak myślałam, że można by w takim regulaminie przemycić zapis, że ten co zgłasza potrzebę zakupu to musi przedmiot porządnie opisać.

W duuuzzzzych instytucjach, w duuuzzzyycchhh postepowaniach to jest: zasada

10

kaskaa napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Czy dobrze miec taki regulamin??? hmm Ja osobiscie mam mieszane uczucia (ze wskazaniem na NIE).  smile

Ja też mam mieszane, bo jak już się go napisze to trzeba go przestrzegać. Ale w obecnej sytuacji wszystko poczynając od opisu przedmiotu zamówienia poprzez zszywanie otrzymanych ofert spada na mnie - małą biedną specjalistkę od zamówień. A tak myślałam, że można by w takim regulaminie przemycić zapis, że ten co zgłasza potrzebę zakupu to musi przedmiot porządnie opisać.
Jeszcze sama nie wiem co z tym zrobie.
Dzięki

Widzisz Kaskaa sama sobie udzieliłas odpowiedzi.Regulaminy są m.in. po to ,żeby zapewnić właściwy podział pracy.W mojej jednostce dzięki temu  pracownicy wiedzą co i jak mają  wypełnić  jeśli wnioskują o dostawę lub usługę. Kierownictwo wie o co wnioskują pracownicy itd. itp. Obieg dokumentów jest klarowniejszy.Wg mnie regulaminy nie są takie do końca be. Chociaż w trakcie kontroli troche przeszkadzją ,bo kontrolujący mają jakiś punkt zaczepienia..ale cóż...oni też muszą mieć jakieś wyniki smile.

11

responder napisał/a:

Kaskaa to jest fantastyczny pomysł!!!!. Stwórz regulamin wg. którego Każdy wydział/referat składający zapotrzebowanie sam przygotował dokumentację przetargową a ty będziesz TYLKO/AŻ koordynatorem!!!!!!!!!!!! Hahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrawiam

Super by było wink. ale mi chodzi o sytuację gdzie dostaje zapotrzebowanie do przetargu a tam mam napisane:"papier - 200 kg, papier - 4000 ryz" (autentyczny zapis). I się domyślaj człowieku czy to ma być śniadaniowy, toaletowy czy jeszcze inny. U mnie bez nakazu "z góry" to nic nie wyciągniesz od pracowników

12

MIRAS napisał/a:
kaskaa napisał/a:

A tak myślałam, że można by w takim regulaminie przemycić zapis, że ten co zgłasza potrzebę zakupu to musi przedmiot porządnie opisać.

W duuuzzzzych instytucjach, w duuuzzzyycchhh postepowaniach to jest: zasada

w porządnych instytucjach i w każdych postępowaniach (przedmiot zamówienia bez względu na ilość potrzebuje być jednoznacznie i wyczerpująco opisany)
u mnie tak jest smile

13

agataanna napisał/a:

w porządnych instytucjach i w każdych postępowaniach (przedmiot zamówienia bez względu na ilość potrzebuje być jednoznacznie i wyczerpująco opisany)
u mnie tak jest smile

U Ciebie w sensie, że w porządnych czy że jednoznacznie i wyczerpująco? tongue

14 (edytowany przez MIRAS 2009-04-17 12:30:19)

Zgadza sie ale mi chodziło przede wszystkim o to że: "ten co zgłasza potrzebę zakupu to musi przedmiot porządnie opisać".

15

kaskaa, dzisiaj nie mam czasu ale w przyszłym tygodniu, zapisy dotyczące zasad i trybu postępowania w procesie udzielania zamowień(wewnętrzne), umieszcze na forum, oki?

16

kaskaa pamioetaj ze za opis przedmniotu zamowienia odpowiada zawsze wydzial merytoryczny. po to masz regulamin powyzej 14000 i regulamin komisji.

co do zapisow:
papier - 200 kg, papier - 4000 ryz

wez papier makulaturowy 5 kg zanies do pani/pana i powiedz ze firma przeslala probke zamowienia.... moze sie obudza smile

17

MIRAS napisał/a:

Zgadza sie ale mi chodziło przede wszystkim o to że: "ten co zgłasza potrzebę zakupu to musi przedmiot porządnie opisać".

Miras, to jest niekompatybilne z tym co napisałeś wcześniej

18

Marko napisał/a:
agataanna napisał/a:

u mnie tak jest smile

U Ciebie w sensie, że w porządnych czy że jednoznacznie i wyczerpująco? tongue

tongue, tongue, tongue

19

Hej jest tu taki fajny rozdział pod tytułem "ponarzekaj na zamówienia publiczne" to może by jeszcze dodaćx rozdział "ponarzekaj na kierownika który nie ma pojęcia o zamówieniach a się wtrąca i chce decydować" smile

20

dla kaskii: Zarządzenie Nr ??????z dnia ?????????

w sprawie zasad i trybu postępowania w procesie udzielania
zamówień publicznych w ???????????????

Na podstawie art. ????. ustawy z dnia ??????i  regulaminu organizacyjnego??????.. zarządza się, co nastepuje

Rozdział I

Zasady ogólne

§ 1.

Użyte w niniejszym Zarządzeniu określenia oznaczają:

1)Nazwa firmy(skrót) ?(rozwinięcie nazwy)
2)Kierownik Zamawiającego ? kto? albo osobę przez niego upoważnioną,
3)Osoba właściwa ds. finansowo-księgowych - kierownika sekcji ds. finansowo-księgowych, naczelnika wydziału ds. finansowo-księgowych lub samodzielne stanowisko ds. finansowo-księgowych w oddziale regionalnym,
4)Postępowanie o udzielenie zamówienia - postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego,
5)Prezes UZP - Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych,
6)Ustawa - ustawę z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2008 r. Nr 171 poz. 1058 ze zm.),
7)Tryb podstawowy - przetarg nieograniczony i przetarg ograniczony, z wyłączeniem przetargu ograniczonego ze skróconymi terminami,
8)Wartość zamówienia - całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez Wnioskodawcę z należytą starannością,
9)Wnioskodawca - osobę właściwą do złożenia wniosku o rozpoczęcie postępowania o udzielenie zamówienia,
10)Wykonawca - osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego, złożyła ofertę lub zawarła umowę w sprawie zamówienia publicznego,
11)Zamawiający - ???????????????????????????????

§ 2.

1.Do czynności podejmowanych przez Zamawiającego i Wykonawców w postępowaniu o udzielenie zamówienia oraz do umów zawieranych w sprawach zamówień publicznych stosuje się przepisy Kodeksu cywilnego, jeżeli przepisy Ustawy nie stanowią inaczej.
2.Reprezentację (dane firmy) przy dokonywaniu czynności cywilnoprawnych, w tym przy zawieraniu umów oraz tryb odbioru usług, dostaw i robót objętych umową regulują odrębne przepisy.

Rozdział II

Zasady prowadzenia postępowań o udzielenie zamówień publicznych
(Działy, oddziały itp.) udzielają zamówień publicznych, których przedmiotem są usługi, dostawy lub roboty budowlane, związane z ich działalnością oraz funkcjonowaniem podległych im biur, z zastrzeżeniem § 4 ust. 1 pkt 3 i 4.

§ 4.

1. Wnioskodawcą jest:
1)w Centrali - dyrektor komórki organizacyjnej, do której merytorycznego zakresu zadań należy przedmiot umowy, z zastrzeżeniem postanowień pkt. 3 i 4,
2)w oddziale - zastępca dyrektora oddziału lub kierownik biura oddziału, którym powierzone zostały zadania związane z udzielanym zamówieniem publicznym,
3)w sprawach ubezpieczeń majątkowych i komunikacyjnych, zakupu środków transportu oraz paliw na potrzeby (nazwa firmy) ? właściwa osoba
4)w sprawach zakupu sprzętu komputerowego lub oprogramowania na potrzeby (nazwa firmy)  - właściwa osoba
2. Wnioskodawca jest odpowiedzialny za szczegółowe uzasadnienie celowości udzielenia zamówienia oraz za prawidłowe oszacowanie wartości i określenie przedmiotu zamówienia w sposób zapewniający najlepsze zaspokojenie potrzeb (nazwa firmy)
3. Przedmiot zamówienia, opisuje się w sposób jednoznaczny i wyczerpujący, za pomocą dostatecznie dokładnych i zrozumiałych określeń, uwzględniając wszystkie wymagania i okoliczności mogące mieć wpływ na sporządzenie oferty, zgodnie z przepisami Ustawy. Zabronione jest dzielenie zamówienia lub zaniżanie jego wartości w celu uniknięcia stosowania przepisów Ustawy.
4. Wnioskodawca oraz osoba go nadzorująca odpowiadają za planowanie i rozpoczęcie postępowania o udzielenie zamówienia z takim wyprzedzeniem, aby długotrwałość postępowania o udzielenie zamówienia nie była przeszkodą w terminowej realizacji zadań oraz w wydatkowaniu przeznaczonych na nie środków publicznych w tym roku budżetowym, na który wydatki te zostały zaplanowane.

21

dalsza część za chwilę

22

§ 5.

1.Wzór wniosku o rozpoczęcie postępowania o udzielenie zamówienia wraz z metryką wniosku oraz instrukcję jego wypełnienia określa Załącznik Nr 1 do niniejszego Zarządzenia.
2.Wnioskodawca przekazuje wniosek do Działu Prawnego i Zamówień Publicznych, lub  kierownikowi biura, którzy zapewniają obsługę merytoryczną postępowania o udzielenie zamówienia.

§ 6.

1.Kierownik Zamawiającego powołuje komisję przetargową do przeprowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia, zwaną dalej ?Komisją?, określając organizację, skład oraz zakres obowiązków członków Komisji, mając na celu zapewnienie:
1)sprawności jej działania,
2)indywidualizacji odpowiedzialności jej członków za wykonywane czynności przy jednoczesnym uwzględnieniu rozdziału kompetencji i zasad odpowiedzialności wynikających z regulaminu organizacyjnego (nazwa firmy),
3)przejrzystości jej prac.
2.W skład Komisji wchodzą pracownicy wskazani przez Wnioskodawcę, Dyrektora Działu Prawnego i Zamówień Publicznych albo kierownika biura oddziału i Głównego Księgowego, albo osobę właściwą ds. finansowo-księgowych w oddziale.
3.Kierownik Zamawiającego może powołać stałą Komisję dla określonych postępowań, z zachowaniem zasady indywidualizacji odpowiedzialności jej członków.

§ 7.

1.Komisja jest zespołem pomocniczym Kierownika Zamawiającego, powołanym w szczególności do następujących zadań:
1)oceny spełnienia przez Wykonawców warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia,
2)badania ofert,
3)oceny ofert.
2.Kierownik Zamawiającego może powierzyć Komisji dokonanie innych niż określone w ust. 1, wyraźnie sprecyzowanych w akcie powołania Komisji czynności dodatkowych związanych z przygotowaniem postępowania o udzielenie zamówienia lub czynności w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w tym w szczególności przygotowanie i przedstawienie propozycji lub projektów:
1)wyboru trybu udzielenia zamówienia wraz z uzasadnieniem,
2)specyfikacji istotnych warunków zamówienia (zwanej dalej: ?SIWZ?),
3)ogłoszeń właściwych dla danego trybu o wszczęciu postępowania o udzielenie zamówienia,
4)rozpatrzenia protestów,
5)innych wymaganych dokumentów, w szczególności wniosków do właściwego organu o wydanie decyzji wymaganej ustawą oraz zawiadomień o których mowa w § 8 niniejszego Zarządzenia.
3.W przypadku powierzenia Komisji dodatkowych czynności Kierownik Zamawiającego określa w akcie powołania szczegółowy przedmiot prac Komisji oraz zakres odpowiedzialności poszczególnych członków Komisji za ich realizację.
4.Przed wszczęciem postępowania o wszczęcie zamówienia, w uzasadnionych przypadkach, Komisja może zwrócić się do Kierownika Zamawiającego o zmianę trybu udzielenia zamówienia.

23

i tak dalej do rozwinięcia tematu....wystarczy Ci to kaskaa?