1

Temat: art. 24.2

Witam
najprawdopodobniej będę miała taką sytuaję, że oferte złoży firma która wykonywała dokumentację (projekt, ST, kosztorysy) art. 24.2 wskazywałby że należy ich wykluczyć ale - z opinii prawnej uzp oraz wyroku 146/08 wcale tak jednoznacznie to nie wygląda no właśnie to ale
napiszcie proszę kiedy waszym zdaniem nie utrudniłoby to uczciwej konkurencji? a kiedy utrudniło?

2

Odp: art. 24.2

a zobacz do takiego wyroku KIO/UZP 120/07

3

czytałam - ale on jest b. specyficzny, nie odzwierciedla mojego przypadku

4

przepraszam odwrotni 120/07 jest bardzie zbliżone do mojej syt.
wyrok ten sugeruje że nie należałoby wykluczać - więc po co ten art.
z drugiej strony opinia prawna uzp już nie jest tak jednoznaczna racej sugeruje wykluczenie
(inny wykonawca może uważać że zamawiający współpracując wcześniej z wykonawcą - projektantem zasugerował się jego sugestiami co do np. warunków udziału w postępowaniu, to po pierwsze, dalej może uważać i sądzę że słusznie że ten wykonawca projektant zna dokładnie przedmiot zamówienia i nie musi tracić czasu na analizę dokumentacji więc ma więcej czasu na dokładne sporządzenie oferty
no i nie wiem co jeszcze
a co przeciw?

5

Opinia UZP została wydana dawno temu gdy jeszcze w przepisie nakazującym wykluczenie nie było zastrzeżenia "chyba że ich udział nie utrudni uczciwej konkurencji" i sie dziwie że jest ona wciąż w opiniach aktualnych...
Po co ten artykuł? Jest wiele innych rodzajowo zamówień gdzie sie sprawdza.

6

zatem uważasz że nie powinnam się obawiać protestów na ewentualny wybór oferty wykonawcy - projektanta?

7

Uważam, że w zamówieniu na standardowe usługi projektowania ciężko będzie wykazać nieuczciwą konkurencje - zarówno zamawiającemu w uzasadnieniu odrzucenia jak i protestującemu skarżącemu wybór.

8

Marko nie w zamówieniu na usługi tylko w zamówieniu na RB, w którym ofertę złożył projektant

9

Tfu, masz racje oczywiście z RB - zdania jednak nie zmieniam.

10

czy dobrze rozumiem , projektant który wykonał projekt, kosztorys, teraz złożył ofertę na wykonanie Rb na podstawie dokumentacji zrobionej przez siebie?????????
Jesli tak to wygląda to powód do zastosowania art 24 /2. Teraz nie mam czasu ale poszukam -kiedys czytałem orzeczenie/opinię w podobnej sprawie.

11

w tej sprawie aktualne jest stanowsko ze: ...:Kierunek wykladni art. 24 ust. 2 pkt 1 zawiera orzeczenie ETS sygn. C-21/03 C-34/03
z 3.03.2005 r. Fabricom S.A. przeciwko Belgii, gdzie Trybunał stwierdzł, ˝ze jednostka zamawiająca nie moze odmówic uczestnictwa w postepowaniu, wykonawcy realizującemu okreslone prace badawcze, dające informacje na temat zamówienia, chyba ˝ze wykaze, iz przedsibiorca odniósl z tego tytulu nieuzasadnione korzysci mogące znieksztalcic normalne warunki konkurencji...."
to cytat z zeszytow orzeczniczych no 1.

12

responder napisał/a:

na podstawie dokumentacji zrobionej przez siebie?????????

I co z tego, że przez siebie? To jest nieuczciwa konkurencja z automatu? Wyroki były i owszem ale jeszcze raz zwracam uwage, że sie treść przepisu zmieniła i bedą nieaktualne

13

Marko masz rację tego nie robi się z automatu. Udowodnienie (nieuczciwej konkurencji)spoczywa na zamawiającym. Czy zastosował rozwiązania techniczne, konstrukcyjne, materiały preferujące np. jego firmę. Posiada wiedzę która dla innych jest dostępna dopiero po ogłoszeniu. Tak więc zamawiający ma problem czy odrzucić czy nie. Myślę że bez względu na decyzję i tak będą protesty.

14

responder napisał/a:

Udowodnienie (nieuczciwej konkurencji)spoczywa na zamawiającym.

czy aby napewno? dla mnie z tresci przepisu o wykluczeniu  wynika ze jednak spoczywa na wykonawcy wink

15

Ja to interpretuje, jeśli zamawiajacy wyklucza na podst. 24/2/1 to on udowadnia natomiast gdy protest ewentualnie odwołanie to na wykonawcy spoczywa cięzar dowodowy

16

oczywiście że na wykonawcy ale on może napisać po prostu że ten projektant : znał wcześniej szczegóły dot. dokumentacji po II mógł zaprojektować zastosowanie technologii, materiałów i czegoś tam ... dostępnego dla niego po konkurencyjnych cenach itd
gdybam
ale gdy będę miała protest - a to jest prawdopodobne to muszę być pewna swojego stanowiska
chciałabym umocnić swoje przekonanie wieć proszę napiszcie o swoich przemyśleniach

17

KIO/UZP 120/07
KIO/UZP 456/08, KIO/UZP 457/08  smile

18

znam te orzeczenia ale tam wykonawca składający ofertę nie wykonywał dokumentacji a jedynie jego prokurent był członkiem rady nadzorczej projektanta
w konsekwencji - czł. RN spółki przecież nie uczestniczy w realizacji umów
są powiązani ale jednak to nie to samo
a u mnie byłoby dosłownie - firma projektuje i ta firma wygraywa na wykonawstwo

19

To "gdybanie" jest zasadne,  myślę, ze wskazana jest konsultacja/udział w ocenie budowlańca(np, inspektora nadzoru inwest.). Niech osądzi czy zastosowane materiały, tecnologie itp. nie preferują w tym konkretynym przypadku tego wykonawcy (np. użyte materiały używa tylko/jest głównym dystrybutorem tenże wykonawca/projektant).
Kolejna sprawa projektant zna kwotę którą zamawiajacy zamierza przeznaczyć na .....-to już może być podstawa do protestu (cos otym własnie czytałem) ale nie mogę teraz odszukać.

20

danaug napisał/a:

(inny wykonawca może uważać że zamawiający współpracując wcześniej z wykonawcą - projektantem zasugerował się jego sugestiami co do np. warunków udziału w postępowaniu, to po pierwsze, dalej może uważać i sądzę że słusznie że ten wykonawca projektant zna dokładnie przedmiot zamówienia i nie musi tracić czasu na analizę dokumentacji więc ma więcej czasu na dokładne sporządzenie oferty
no i nie wiem co jeszcze
a co przeciw?

wiesz danaug tak sobie mysle,ze wszystko zależy od tego czy to co zostanie przygotowane przez te firme bedzie udostępnione przez zamawiajacego dla pozostalych wykonawcow na równych zasadach, czyli zakladam ze info o szacunkowej wartości takze.

21

ja z zasady nie podaję szacunkowej wartości - a to że domyślam się że ten projektant chce startować to tylko domysły ale chodzi o zasadę, jeżeli złoży ofertę będą musiała podjąć decyzję i nie chciałabym znaleźć się w trudnej sytuacji (nie mieć pewności)
dokunetacja jest udostępniona na stronie więc wszyscy mają równy dostęp od momentu ogłoszenia a projektant znał ją dużo wcześniej, zna temat od podszewki
sądzę że jeżeli w tej syt. nie ma zastosowania atr. 24.2 to nie ma on prawa bytu

22

http://www.rp.pl/artykul/159842,294482.html To nie Twoje pytanie przypadkiem Danaug? wink

23

ależ nie - i sytuacja moje jest zupełnie inna tu nie chodzi o jakieś powiązania kapitałowe czy inne to po prostu jest dokładnie ta sama firma (firma X wykonała projekt i firma X składa oferte na wykonanie - i co ja mam zrobić?) nie znalazłam nic na ten temat więc napiszcie co zrobilibyście w takij sytuacji

24

Przeczytaj:

KIO 730/08 - dla mnie kuriozum
KIO 986/08

Jak porównasz uzasadnienia kijanek to sobie zdanie wyrobisz. wink

25

zdanie to ja sobie wyrobiłam ale tylko na temat wyroków
potwierdził się mój pogląd że art. 24.2.1 to po prostu jakieś j...