1

Temat: Cena - 0,00 ???

Witam.
Kolejne postępowanie i kolejny dylemat.
Wykonawca w kosztorysie ofertowym nie podał cen w dwóch pozycjach. Nie pominął żadnej pozycji jedynie w dwóch przypadkach podał cenę 0,00. Czyli tak naprawdę jej nie podał.
Pierwszy raz mam do czynienia z takim przypadkiem i przyznam nie bardo wiem jak potraktować taką ofertę.
Dodam że jest to jedyna rzecz budząca moje zastrzeżenia w tej ofercie.
Co robić?:)
Sinek

2

Odp: Cena - 0,00 ???

A są jakieś powody dlaczego nie podał tej ceny?

Skoro wpisał 0,00 to znaczy, że miał w tym jakiś cel, a nie była to zwykła pomyłka. Może przedmiot zamówienia składa się z części, i część wymienioną w feralnej pozycji umieścił już w innej?

pzdr

3

nie piszesz co to za zamówienie
jeżeli RB i cena to ryczałt - to nie ma problemu
ale może byc zupełnie inaczej w innej syt.

4

danaug napisał/a:

jeżeli RB i cena to ryczałt - to nie ma problemu

Jak RB i kosztorysowa to też za bardzo problemu nie ma.
Pozycja jest wyceniona bo cena jest. Problem by był gdyby nie była wyceniona ale i też nie za duży - kijanki mają ciekawą koncepcje na wycenianie niewycenionych pozycji wink

5

Dzięki za odzew.:)
1.Postępowanie dotyczy RB.(k. powykonawczy), gdyby był ryczałt bym się tym bardzo nie przejmował.
Trochę obawiam, jak można uznać ofertę, skoro Wykonawca celowo nie wycenił jednej z pozycji kosztorysu.

2. Korzystając  z okazji upewnię się jeszcze o jedną rzecz . Wykonawca błędnie w kosztorysie przepisał   ilość z przedmiaru. W wyniku czego źle obliczył jedną z pozycji. Rozumiem, że jest to błąd, nie oczywista omyłka, co w rezultacie wykluczy wykonawcę z postępowania. Dotyczy tego postępowanie co wyżej.

6 (edytowany przez Skubidu1 2009-04-22 08:52:42)

sinek napisał/a:

Wykonawca błędnie w kosztorysie przepisał   ilość z przedmiaru. W wyniku czego źle obliczył jedną z pozycji. Rozumiem, że jest to błąd, nie oczywista omyłka, co w rezultacie wykluczy wykonawcę z postępowania.

Ja bym się zastanowiła czy to nie omyłka o jakiej mowa w 87.2.3 Pzp i czy jej poprawienie rzeczywiscie wpłynie istotnie na zmianę treści oferty.Jesli nie-może poprawić?

7 (edytowany przez sinek 2009-04-22 09:14:30)

Skubidu1 napisał/a:
sinek napisał/a:

Wykonawca błędnie w kosztorysie przepisał   ilość z przedmiaru. W wyniku czego źle obliczył jedną z pozycji. Rozumiem, że jest to błąd, nie oczywista omyłka, co w rezultacie wykluczy wykonawcę z postępowania.

Ja bym się zastanowiła czy to nie omyłka o jakiej mowa w 87.2.3 Pzp i czy jej poprawienie rzeczywiscie wpłynie istotnie na zmianę treści oferty.Jesli nie-może poprawić?

Różnica to kilkadziesiat złotych. Cena oferty nadal będzie najkorzystniejsza.

Mam dość duży problem, przy okreslaniu, czy dany błąd to oczywista pomyłka, czy już błąd.
Pamiętam, ze zaraz po nowelizacji ustawy w ubiegłym roku ukazał się  dodatek do Rzeczpospolitej, w którym były podane m.in. różne przykłady oczywistych pomyłek. Był także przykład podobny do mojego, gdzie wykonawca w składanej ofercie w części kosztorysowej wskazał w omawianej pozycji inną ilość  i taką zmieniona ilość przyjął przy wyliczeniu wartości. Uznano że jest to błąd. Gdyby zapisał inną  (zmienioną)wartość, a przyjął prawidłową przy obliczeniu, wtedy uznano by to za oczywista pomyłkę.
Co o tym sądzicie?

8

jeżeli cena oferty to kilka mln. lub nawet kilka set zł to to kila dziediąt złotych to na pewno nie spowoduje istotnych zmian w treści oferty i oczywiącie poprawiasz takie omyłki art. 87.2.3, a co do tej wyceny pozycji na 0,00 zł to uważam to za większy problem bo może się okazać że juz w k. powykonawczym nie będzi tam 000 zł i co wtedy zrobisz?
zwróć się do wykonawcy o wyjaśnienie - czy ta pozycja zostanie wykonana i wyceniona w innej pozycji

9

Czy ta pomyłka/błąd w przedmiarze polega na tym że  zamiast np 15 wpisał 150 jednostek  ? Pozycja została wyceniona.Z twojej odpowiedzi wynika  ,że jej poprawienie nie ma az tak istotnego wpływu na wartośc/cene oferty.(mam nadzieję  ,że ta pomyłka w stosunku do treści oferty nie jest istotna,chociaż nie znam ceny końcowej).Jesli wynagrodzenie jest kosztorysowe ,to przecież znając cenę pozycji kosztorysowej byłoby  możliwe  ustalenie  wartości  kosztorysu powykonawczego.Miom zdaniem Zamawiający w tym przypadku dysponuje wystarczającymi danymi aby dokonać poprawienie omyłki zgodnie z art 87.2.3.Zna cenę pozycji kosztorysowej podaną pzrez Wykonawce i zna właściwą wysokośc w przedmiarze.

10

Jeśli nie czytaliście opinii wg. uzp na temat poprawiania:
http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/resolveuid/bc053d4263eeccea64e5278ed284a929

11

cbud napisał/a:

Jeśli nie czytaliście opinii wg. uzp na temat poprawiania:
http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/resolveuid/bc053d4263eeccea64e5278ed284a929

dzięki za link, własnie szukałam sobie czegos do poczytania przed snem  big_smile

12

Są lepsze metody:)