1

Temat: stawka podatku VAt

Witam proszę o poradę, bo nie wiem czy dobrze robię...
Jesteśmy placówką oświatową. Prowadzimy postepowanie na dostawę sprzętu komputerowego z oprogramowaniem, gdzie jedym z elementów dostawy jest zestaw komputerów stacjonarnych oraz drukarka. W specyfikacji nie zamieściłam zmianki o przysługującej nam satwce O % na zestaw komputerów stacjonarnych i drukarki i wszyscy oferenci wpisali 22 %.  Jak mam z tego wybrnąć, by uratowac postepowanie?

2

Odp: stawka podatku VAt

a kto płaci za te komputery ?bezpośrednio placowka oświatowa czy jest to jakies dofinasowanie? o ile mi wiadomo to urzedy skarbowe róznie odnosily sie do stawki vat na sprzet komputerowu dla takich placowek.

3

Postępowanie obarczone jest błędem. Należałoby je unieważnić

4

Pałci szkoła... a nie można zastosować sporstawoania omyłki rachunkowej w obliczeniu ceny?

5

Czy mam obowiązek zamieszczania w SIWZ stawkę poadtku Vat ?
A nie jest tak, że to wykonawca sporządza ofertę i ustala jaki płaci podatek VAT i zapewne powinien zapytać przed składaniem oferty o tę stawkę wpisaną w formularzu cenowym.
Nie można uratować postępowania tylko trzeba uniewążnić ;-(

6

Według mnie nie musisz podawać stawki tylko wtedy kiedy jest podstawowa (22%) jeśli macie zwolnienia lub obniżenia to wykonawca nie może o nich wiedzieć. A skoro nie zapytał powinieneś sam napisać. Błednie wpisany VAT nie jest omyłką. Poczytaj inne wątki na temat poprawiania omyłek

7

Masz jeszcze ostatnią opinię uzp
http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/resolveuid/bc053d4263eeccea64e5278ed284a929

8

alwi napisał/a:

Czy mam obowiązek zamieszczania w SIWZ stawkę poadtku Vat ?
A nie jest tak, że to wykonawca sporządza ofertę i ustala jaki płaci podatek VAT i zapewne powinien zapytać przed składaniem oferty o tę stawkę wpisaną w formularzu cenowym.

wykonawca powinien sporzadzic oferte uwzgledniajac w niej wszystkie ponoszone przez niego koszty a wiec takze vat. A czy nie jest przypadkiem tak,ze zamwiajacy moze  starac sie w US o zastosowanie wobec niego 0 stawki vat dopiero po wylonieniu wykonawcy?

9

wszyscy wykonawcy zastosowali jednakową stawkę VAt więc wybierasz ofertę najkorzystniejszą mam nadzieję ,że jedym kryterium jest cena 100% a potem tak jak napiasała Madzielek o ile  to kobieta haha! jeżeli zamawiający posiadal wiedzę obniżenia podatku Vat do 0 % to powinien to podac w siwz

10

myszy1953 napisał/a:

wszyscy wykonawcy zastosowali jednakową stawkę VAt więc wybierasz ofertę najkorzystniejszą mam nadzieję ,że jedym kryterium jest cena 100% a potem tak jak napiasała Madzielek o ile  to kobieta haha!

to na wieczór mały wyrywek z tekstu Edyty Górniak :...."Jestem kobietą
Jestem dobrem jestem złem
Jestem wodą jestem ogniem
Jawą i snem ......" czyli Madziulek nie inaczej tongue wink