1

Temat: Uzypełnienie czy wykluczenie- proszę o pomoc !

Witam. Ogłosiłem przetarg nieograniczony w którym jednym z wymaganych dokumentów było oświadczenie o odbytej wizytacji terenowej. Po otwarciu ofert okazało się, że w najkorzystniejszej ofercie brak jest tego dokumentu.Pozostalli załączyli ten dokument do oferty. czy mam wezwać tego Wykonawcę do uzupełnienia czy wykluczyć (art. 24 ust.2 pkt.3). proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.

2

Odp: Uzypełnienie czy wykluczenie- proszę o pomoc !

a jakim prawem zmuszałeś wykonawców żeby wizytowali teren
(wykonawca z Francji miałby przylecieć samolotem?, czy to byłoby równe traktowanie wykonawców)

3

Wymagała tego specyfika zadania. A to już nie mój problem jaki środek transportu miał by wybrac.

4

Uzupełniam czy wykluczam??

5

Czy zgodnie z rozporządzeniem z 19 maja ze zm. w sprawie rodzajów dokumentów...... mozna żadać takiego oswiadczenia???????

6

19 maja 2006 oczywiście Dz U 87 poz 605

7

responder napisał/a:

Czy zgodnie z rozporządzeniem z 19 maja ze zm. w sprawie rodzajów dokumentów...... mozna żadać takiego oswiadczenia???????

Pomogę...;)
Nie można

pzdr

8

To jeśli nie można.... to co w tym przypadku mam zrobic??

9

Może niejasno sprecyzowałem pytanie:
Ta "wizytacja terenowa" umieszczona była w SIWZ w następującym punkcie:

Do oferty należy dołączyć następujące dokumenty i oświadczenia: ........

Już sam nie wiem co zrobić. Dać do uzupełnienia czy wykluczyć 9jeli tak na jakiej podstawie). Prosze o odpowiedz.

10

Zostawić wykonawce w świętym spokoju (przynajmniej w tym zakresie).

11

Nie miałeś prawa żądać dokumentu potwierdzającego ale mogłeś wizji zażądać. Skoro jednak nie było to oprotestowane to chyba powinieneś żądać uzupełnienia. Wykonawca składając ofertę zgadza się na wszelkie warunki zawarte w siwz

12

Okej, czyli wybrana oferta nie będzie zawierała dokumentu, który był wymagany (wprawdzie nielegalnie ale jednak) w SIWZ. I co dalej? Czy pozostali oferenci mogą protestować na wybór oferty "niezgodnej z SIWZ"?

Może macie jakieś orzeczenia na ten temat bo mi utkwiło w pamięci stare ZA z 01.07.2005r. (UZP/ZO/0-1574/05), które moim zdaniem jest bzdurne, a dotyczy tego problemu.

Miło byłoby, gdybyśmy zamknęli ten temat, bo jako wykonawcy jest on szczególnie bliski mojemu sercu:)

pzdr

13

cbud napisał/a:

Skoro jednak nie było to oprotestowane to chyba powinieneś żądać uzupełnienia. Wykonawca składając ofertę zgadza się na wszelkie warunki zawarte w siwz

To mnie właśnie mierzi... Dochodzimy do sytuacji, gdy Zamawiający staje się prawodawcą ;/

14

Nie wiem co Cie mierzi drogi Ikancie bo zapisy sprzeczne z ustawą są nieważne i o żadnym uzupełnianiu mowy nie ma

15

To co powiesz o tym wyroku...

"Warunki udziału w postępowaniu, które nie były przedmiotem skutecznych protestów, obowiązują wszystkich wykonawców biorących udział w postępowaniu ze szczegółowością ustaloną przez zamawiającego" - Wyrok ZA z 01.07.2005r.

Dodatkowo wypowiedź cbud-a potwierdza, że takie przekonanie wśród zamawiających istnieje.

Zgadzam się z Tobą, że są to zapisy sprzeczne z ustawą, jednak łatwiej by mi było gdybyś podrzucił może jakieś nowsze i prawomyślne orzeczenia smile Ja niestety nie dysponuję tak skuteczną wyszukiwarką jak Twoja tongue

pzdr

16

Ikant napisał/a:

Wyrok ZA z 01.07.2005r.

Jestem pod wrażeniem wink Jakiegoś wyroku z XX wieku nie masz? tongue
Wyszukiwarke możesz sobie zrobić sam - wystarczy ściągnąć wyroki na dysk i znać podst Acrobat readera

17

Podejrzewam, że taka wyszukiwarka to duży nakład sił i środków? Może jednak pójdę po prośbie do szefa...;P

A wyrok z zeszłego stulecia został opublikowany w 2007r. w Zbiorze Orzecznictwa Becka, więc wydaje się, że jakąś "moc" jeszcze ma.

pzdr

18

Ikant napisał/a:

Podejrzewam, że taka wyszukiwarka to duży nakład sił i środków?

Eeeeeeee, wyroki są na uzp, ściągamy, wpisujemy słowo klucz i w droge wink

19

do Darek-75 .Jest to komentarz Pieróga z końca 2007 roku .-"....W przypadku gdy żądane dokumenty przekraczają zamknięty katalog dokumentów określony w rozporządzeniu wykonawcom przysługuje prawo wniesienia środków ochrony prawnej.  jeżeli nie skorzystają ze środków och. pr. będą musieli złożyć wymienione dokum. , chociaż ządanie tych dok. jest bezprawne. W takiej sytuacji zamawiającemu może grozić uniważnienie postępowania przy zastosowaniu art 191/3 jeżeli sprawa trafi do składu orzekającego Izby."

20

Niestety w najnowszym wydaniu, J.P. nadal podtrzymuje ten pogląd.

pzdr

21

Kijanki mają inne podejście do tematu - 944/08

22

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi....

23

I co zamierzasz zrobić ? smile

24

a propos wyszukiwarki orzeczeń KIO korzysta ktos z wyszukiwarki SzuKIO. Dostęp jest płatny. Może macie jakieś uwagi????????

25

Dałem do uzupełnienia.