Temat: pełnomocnictwo
czy ktoś moze podać mi orzecznictwa w sprawie pełnomocnictw? proszę?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy ktoś moze podać mi orzecznictwa w sprawie pełnomocnictw? proszę?
proszę?
Zastanawiasz sie czy prosisz?
A co konkretnie potrzeba?
kopia pełnomocnictwa potwierdzona przez wykonawcę czy notarialnie - wyroki
Oj, czuję precedens w powietrzu
pzdr
Przez wykonawcę - czyli przez udzielającego pełnomocnictwa?
tak
Popraw mnie jeśli coś mylę:
Najpierw wykonawca udzielił pełnomocnictwa dla podpisującego ofertę. Potem powstała kopia tego dokumentu. Następnie wykonawca (udzielający pełnomocnictwa) potwierdził to pełnomocnictwo składając na nim swój podpis. Dobrze myślę?
Jeżeli tak to możemy pobawić się w "znajdź różnicę" między tymi dwoma dokumentami O różnice mające znaczenie formalne może być ciężko.
pzdr
Jeżeli tak to możemy pobawić się w "znajdź różnicę" między tymi dwoma dokumentami O różnice mające znaczenie formalne może być ciężko.
pzdr
TY "mądraliński" poczytaj sobie:
Czy Zamawiający powinien wymagać w SIWZ aby dołączone do oferty pełnomocnictwo miało postać oryginału lub kopii poświadczonej notaralnie
za zgodność z oryginałem, czy też może wymagać oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez mocodawcę, samego pełnomocnika umocowanego tymże pełnomocnictwem, radcę prawnego, adwokata?
Dołączone do oferty pełnomocnictwo uprawniające pełnomocnika m.in. do złożenia oferty powinno mieć postać oryginału albo uwierzytelnionej notarialnie kopii. Forma i treść złożonego pełnomocnictwa powinna być oceniana z uwzględnieniem przepisów kodeksu cywilnego. Zgodnie z art. 99 § 1 k.c. jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie. Co do zasady złożenie oferty wymagane jest w formie pisemnej pod rygorem nieważności (art. 82 ust. 2) i w tej samej formie powinno być złożone pełnomocnictwo uprawniające dokonanie tej czynności w imieniu reprezentowanego.
Do zachowania pisemnej formy czynności prawnej wystarcza złożenie własnoręcznego podpisu na dokumencie obejmującym treść oświadczenia woli (art. 77 § 1 zd. 1 k.c.) stąd też niewątpliwie wymóg ten spełnia oryginał udzielonego pełnomocnictwa. To samo dotyczy notarialnego odpisu pełnomocnictwa, który zawiera dosłowne powtórzenie treści oryginału, lecz nie jest podpisany przez osoby składające oświadczenie. W praktyce prawniczej przyjęło się bowiem, że odpisy notarialnie poświadczone (w tym kserograficzne kopie) zastępują dokumenty pierwotne. (Z. Radwański, System prawa prywatnego. Prawo cywilne. Część ogólna. Tom 2, Warszawa 2002 r., s. 128).
Nie spełniające wymagania formy pisemnej jest natomiast poświadczenie za zgodność z oryginałem treści pełnomocnictwa przez samego pełnomocnika umocowanego tymże pełnomocnictwem, radcę prawnego, adwokata. Przepis art. 89 §1 k.p.c. zamieszczony w dziale V tytułu IV części I księgi I KPC zatytułowanym "Pełnomocnicy procesowi" pozwala pełnomocnikowi jeśli jest nim adwokat , radca prawny albo rzecznik patentowy samodzielnie uwierzytelnić odpis składanego do akt sprawy pełnomocnictwa. Ten wyjątek od zasady znajduje zastosowanie jedynie w postępowaniu sądowym w sprawach cywilnych (art. 1 k.p.c.). Przepisy procedury cywilnej znajdują zastosowanie na etapie postępowania skargowego na zasadzie przepisu art. 194 ust. 2 Pzp oraz postępowania odwoławczego przed Zespołem Arbitrów na zasadzie art. 184 ust. 1 pkt 6 Pzp. Na etapie postępowania protestacyjnego forma i treść pełnomocnictwa musi być oceniana na gruncie przepisów k.c. oraz przepisów Prawa zamówień publicznych (art. 14 Pzp).
Nie spełniające wymagania formy pisemnej jest natomiast poświadczenie za zgodność z oryginałem treści pełnomocnictwa przez samego pełnomocnika umocowanego tymże pełnomocnictwem, radcę prawnego, adwokata.
Zgadzam się:)
Jednak Marko zapytał Cię przez kogo to kopia została poświadczona
Przez wykonawcę - czyli przez udzielającego pełnomocnictwa?"
Tak
Więc wyrwane fragmenty uczonych pism nie mają zastosowania do Twojego przypadku.
Proszę, skup się i przedstaw nam dokładnie jak jest problem.
pzdr
agataanna napisał/a:Nie spełniające wymagania formy pisemnej jest natomiast poświadczenie za zgodność z oryginałem treści pełnomocnictwa przez samego pełnomocnika umocowanego tymże pełnomocnictwem, radcę prawnego, adwokata.
Zgadzam się:)
Jednak Marko zapytał Cię przez kogo to kopia została poświadczona
Marko napisał/a:Przez wykonawcę - czyli przez udzielającego pełnomocnictwa?"
agatanna napisał/a:Tak
Więc wyrwane fragmenty uczonych pism nie mają zastosowania do Twojego przypadku.
pzdr
Twoje wyrwane fragmenty [z forum i z pism] nie maja zastosowania do niczego!
Proszę, skup się i przedstaw nam dokładnie jak jest problem.
pzdr
Wy kolego Ikant, chyba problem macie
i nie na tym co trzeba się skupiacie
Proszę,
zanim na całego rozpędzisz się z rymowaniem,
to odnieś się merytorycznie
do tego co napisałem.
pzdr
agataanna pelnomocnictwo moze byc poswiadczone "za zgodnosc" np. przez osobe/-y udzielajacą/-e pelnomocnictwa.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc