1

Temat: Ważność umowy

Postępowanie wszczęte po nowelizacji na dostawę sprzętu z określonym terminem dostawy w umowie na konkretny dzień. W związku z tym, że były protesty itd. podpisanie umowy z wybranym wykonawcą po określonym w siwz terminie realizacji. Umowę zawarto z innym terminem. Czy taka umowa jest ważna w świetle PZP?
Dodam, że w SIWZ nie przewidziano możliwości zmian umowy - art. 144.

Proszę o opinie doświadczonych forumowiczów.

2

Odp: Ważność umowy

Marko, Piotrek gdzie jesteście? Tak na Was liczyłam ...

3

Jaki był zapis? Czy wykonanie po podpisaniu umowy i nadany termi czy konkretne terminy rozpoczęcia i zakończenia?

4

Konkretny termin realizacji zamówienia określony datą. A rozstrzygnięcie protestów nastąpiło w dniu, w którym biorąc pod uwagę w/w datę nie było możliwości "wyrobienia" się w terminie.

5

Dlatego, że pytałaś o radę doświadczonych forumowiczów to trochę ograniczyłaś sobie krąg wyznaczonych do udzielenia odpowiedzi:P

Jako niedoświadczonemu forumowiczowi wydaje mi się, że taka umowa będzie nieważna, i to bardziej w świetle przepisów KC niż przepisów PZP.

Art. 387 par. 1 KC, mówi, że umowa o świadczenie niemożliwe jest nieważna. Wydaje mi się, że zawarcie umowy po terminie w jakim wg SIWZ dostawy powinny być wykonane można uznać za umowę zawierającą świadczenie niemożliwe.
Szkoda.

pzdr

6

Ja bym sugerował nie posługiwać sie określeniami w stylu "doświadczony" smile
A ad rem to sie z Ikantem zgodzić nie moge - nie ma w tej sytuacji cytowany przepis KC zastosowania albowiem umowa zawarta została na inny REALNY termin jej realizacji wiec nie ma umowy o świadczenie niemożliwe. Niedopuszczalne natomiast było dokonanie zmiany tegoż terminu w umowie w stosunku do tresci oferty i tutaj bym upatrywał nieważności patrząc na art. 140

7

Żeby nie mieszać Marti to ustalmy jedną kwestię...:)

Nie zgadzasz się, że umowa będzie nieważna na podstawie naruszenia przepisów KC. Ale potwierdzasz, że i tak będzie ona nieważna na podstawie naruszenia przepisów PZP, czy tak?

pzdr

8

Ok, sorki, pisząc doświadczony, miałam na myśli "bardziej doświadczony niż ja" - ale generalnie proszę wszystkich o pomoc. Tak termin, co prawda nie był kryterium oceny ofert, ale był warunkiem określonym w SIWZ. A po nowelizacji nie można potraktować zmiany terminu w już zawartej umowie jako zmiany sposobu spełnienia świadczenia - wcześniej obowiązywał wyrok KIO, że na podstawie art. 140.2. PZP.

I jeszcze takie pytanie, jakie są konsekwencje stwierdzenia niewazności? Sprzęt już w użyciu jest i td.

Pozdrawiam

9

Hej hej - wszyscy wyjechali na urlop.... ??

10

Marti napisał/a:

Czy taka umowa jest ważna w świetle PZP?

Jest nieważna.

11

Marti napisał/a:

I jeszcze takie pytanie, jakie są konsekwencje stwierdzenia niewazności?

Brak podstawy do wypłaty wynagrodzenia wykonawcy ---> naruszenie dyscypliny finansów publicznych.

12

Dzięki Miras, rozumiem, że naruszenie dyscypliny, umowa nieważna, a po stwierdzeniu tej nieważności co następuje. Czytałam, że strony muszą zwrócić sobie świadczenia jako nienależne. Nigdy nie miałam takiej sytuacji i zastanawiam się, czy to oznacza, że należy faktycznie zwrócić dostarczone przedmioty, a wykonawca zwrócić wynagrodzenie (przelać na konto zamawiającego?)

13

... o ile jest to mozliwe to tak. Jezeli nie jest, nalezy sporzadzic inwentaryzacje dostawy w toku, i zaplacic wykonawcy za to co dostarczyl.

14

Dostarczył wszystko, sprzęt jest już rozdysponowany, pracownicy na nim pracują.