1

Temat: pełnomocnictwo

Ofertę składa spółka cywilna a więc wiadomo ze jest conajmniej dwóch wspolników. Jednak podpisuje ją jeden z nich. Do oferty wykonawcy mieli mi załaczyc tylko oświadczenie z art. 22, czy powienien dac mi tez pelnomocnictwo od pozostałych albo umowe spolki cywilnej albo uchwale wspolników? na dzien zlozenia ofery nie wiem czy ten wykonawca mogl sam podpisać wymagane dokumenty. Czy mam do niego wystapić z wyjasnieniem tej kwestii czy potraktowac oferte jako niezgodna z treścią siwz?  Zgodnie z art. 865 k.c.  każdy wspolnik jest uprawniony i zobowiązany do prowadzenia spraw społki, tyle że w umowie spółki mogli sobie zastrzec np. do jakiej kwoty itd. ale umowy spółki nie mogłam żadać w siwz (przynajmniej tak mi sie zdaje)

2

Odp: pełnomocnictwo

dorota26 napisał/a:

tyle że w umowie spółki mogli sobie zastrzec np. do jakiej kwoty itd.

To nie ma znaczenia smile Oferta jest wg mnie ważna

3

czyli uwazasz ze kazdy wykonawca wspolnik spolki cywilnej moze podpisywać oferty, umowy oświadczenia itd?
ostatnio tez oferte zlozyla s.c. wszystkie dokumenty podpisali wspolnicy, poprosilam przed zawarciem umowy o umowe spolki cywilnej i tam bylo wyraznie napisane ze do kwoty 1.000 zł moze kazdy wspolnik reprezntowac spolke natomiast powyzej jednoosobowa reprezentacje okresla uchwala wspolnikow

4

No chwilka - rozmawiamy o ofercie a nie o umowie. Zaciągnięcie zobowiązania następuje z chwilą zawarcia umowy a nie złożenia oferty.

5

oki masz racje tyle ze ja uwazalam ze skoro  np. jest taki zapis w umowie i oferte podpisuje jeden wspolnik wiedzac o tym zapisie to wowaczas powinien dołaczyć do oferty mi umowe społki albo inny dokument okreslajacy zakres reprezentacji. A z tego co ty mówisz oferte i wszystkie załączniki moze podpisać jeden wspolnik natomiast umowe już wszyscy (jesli wynika tak z umowy spółki) dobrze cie rozumiem?

6

dorota26 napisał/a:

oferte i wszystkie załączniki moze podpisać jeden wspolnik natomiast umowe już wszyscy (jesli wynika tak z umowy spółki) dobrze cie rozumiem?

Dobrze smile

7

dzieki Marko:)

8

Marko napisał/a:

Zaciągnięcie zobowiązania następuje z chwilą zawarcia umowy a nie złożenia oferty.

Uwazasz, ze złożenie oferty nie stanowi zadnego zobowiązania? A co oznacza w takim razie "związanie oferta"?

9

Oferta jest jednostronnym oświadczeniem woli w zakresie swojej treści, tzn. ceny, warunków zapłaty, warunków dostawy itp. Warunki spisane w ofercie i jej treść są ważne w czasie określonym przez oferenta lub określonym w ustawie. Związanie ofertą oznacza czas, w którym zamawiający powinien ją przyjąć, lub nie. Złożenie oferty nie powoduje zawiązania stosunku prawnego pomiędzy oferentem o oblatem, z wyjątkiem sytuacji gdy strony są już kontrahentami w ramach jakiegoś porozumienia ogólnego (np. kooperacyjnego).
Pozdrawiam

10

GOMULA25 napisał/a:

Oferta jest jednostronnym oświadczeniem woli

Zgadzam sie. Dlatego powinna byc podpisana zgodnie z zasadami reprezentacji.
Jednak Marko uwaza inaczej.