1

Temat: Uzupełnienie dokumentów - proszę o pomoc

Witam.
Przetarg nieograniczony.
W SIWZ jednym z wymogiem był wykaz robót, który miał obejmować roboty związane z siecią kanalizacji deszczowej. Jeden z Wykonawców dostarczył mi ten wykaz, ale były tam tylko roboty związane z robotami kanalizacji sanitarnej oraz sieci wodociągowej. Referncji też nie było na deszczówkę. Wezwałem do uzupełnienia, ale Wykonawca odpisał mi, że nie dysponuje innymi dokumentami. Czyli nie ma "papierków na deszczówkę" . Co robić? Wykluczyć i zabrać wadium? Czekam na odpowiedzi...Pozdrawiam

2

Odp: Uzupełnienie dokumentów - proszę o pomoc

Dokumentu nie uzupełnił, jak dla mnie- wykluczenie i zatrzymanie wadium.

3

Potrzebny jest dokładny zapis warunku robót z siwz, dlatego że technicznie i zgodnie z przepisami normatywnymi deszczowa i sanitarna są robotami zbieżnymi a wręcz sanitarna jest bardziej wymagająca. Dla mnie nie jest to jednoznaczne gdyż można wywieść przez analogię. Prównajcie też niektóre normy. Wykonawca wskazał roboty bardziej wymagające

4

jeżeli postawiłeś warunek że ma mieć doświadczenie w wykonaniu kanalizacji deszczowej to wykonawca do wykluczenia - a szkoda
a właściwie to jaki postawiłeś warunek - może nie jest tak źle?

5

Warunek był o treści:"minimum jedną pracę z zakresu robót kanalizacji deszczowej o dł. minimum 150 mb (długości poszczególnych odcinków nie można sumować)."

6

no coz niestaty musisz wykluczyć ale wadium nie zatrzymujesz - nie złożenie takiego dokumentu jest w pełni uzasadnione

7

danaug napisał/a:

ale wadium nie zatrzymujesz

... nie jest to takie jednoznaczne, ale ja osobiscie podzielam Twoje zdanie.

8

danaug napisał/a:

ale wadium nie zatrzymujesz

A niby dlaczego nie?

9

darek-75 napisał/a:

Czyli nie ma "papierków na deszczówkę".

W największym skrócie:

... bo gdyby miał i nie złożył to wtedy Z zatrzymuje wadium... ale niestety W nie ma "papierków na deszczówkę". wink

10

Ahaaaaaaaa big_smile

11

Marko napisał/a:

big_smile

Rozumiem, ze mam czekać na jakiś kontrargument??? smile

12

Kontrargumenty były juz wielokrotnie wiec pozwole sobie na zaniechanie. W każdym razie jak ktoś ma ostatnie Przetargi Publiczne to jest tam zdanie mec Pawlaka i gdy je czytam to jakbym siebie czytał tongue

13

Wykonawca złożył dokument w dobrej wierze, bedąc przekonany że spełnia warunek udziału... i za to ma stracić wadium... hmm

...a jak jest wykładnia autentyczna tego przepisu??? wink

14

Marko napisał/a:

Kontrargumenty były juz wielokrotnie wiec pozwole sobie na zaniechanie. W każdym razie jak ktoś ma ostatnie Przetargi Publiczne to jest tam zdanie mec Pawlaka i gdy je czytam to jakbym siebie czytał tongue

szkoda tylko ,ze mec Pawlak doszukuje  sie (w najwiekszym skrócie)  zarowno w przepisie 26.3 jak i w 46.4a tego samego celu dla ich wprowdzenia choc jak wiadomo cele byly zgoła odmienne i zapewne stad  zrodzila sie ta wykładnia rozszerzająca, choc jak dla mnie tresc 46.4a brzmi jasno i doslownie wink tongue

15

Teoretycznie nie ma różnicy pomiędzy teorią, a praktyką.
W praktyce jest.
big_smile

16

Marko napisał/a:

Teoretycznie nie ma różnicy pomiędzy teorią, a praktyką.
W praktyce jest.
big_smile

.....I dlatego nie moge sobie odmowic podsumowania tej waznej kwestii wink
TEORIA - jest wtedy, kiedy wszystko wiadomo, tylko nic nie dziala.
PRAKTYKA - jest wtedy, kiedy wszystko dziala, tylko nikt nie wie dlaczego.
MY laczymy teorie z praktyka - tutaj nic nie dziala i nikt nie wie dlaczego
tongue

17

Marko napisał/a:

W każdym razie jak ktoś ma ostatnie Przetargi Publiczne to jest tam zdanie mec Pawlaka i gdy je czytam to jakbym siebie czytał tongue

Ja nie mam, a ciekawość mnie zżera tongue Może jednak dałoby się jakoś delikatnie je przytoczyć?

pzdr

18

Odezwij sie na PRIV wink

19

Ikant napisał/a:
Marko napisał/a:

W każdym razie jak ktoś ma ostatnie Przetargi Publiczne to jest tam zdanie mec Pawlaka i gdy je czytam to jakbym siebie czytał tongue

Ja nie mam, a ciekawość mnie zżera tongue

wiesz cio Ikant, jak chcesz poczuc sie syty to ciekawszy artykuł w temacie znajduje sie w Przetargach Publicznych w wydaniu wiosennym czyli marcowym wink tongue

20

Z sytością można polemizować a przyzwoitość by nakazywała by autorka powyższego dodała, iż ciekawszy dlatego bo zgodny z jej poglądami wink

21

Marko napisał/a:

Z sytością można polemizować a przyzwoitość by nakazywała by autorka powyższego dodała, iż ciekawszy dlatego bo zgodny z jej poglądami wink

bedę nieprzyzwoicie przyzwoita więc dodam.....jakos blizej mi w pogladach do tych co sie ich zwie niewiernymi w tym temacie wink tongue