1

Temat: Niezgodność zestawienia materiałów z kosztorysem...Pilne!!!

Mam problem. Nasza oferta została odrzucona na podstawie art.89 ust. 1 pkt 2

Kosztorys mamy zgodny z przedmiarem, ale w zestawieniu materiałów(było wymagane w SIWZ) w jednej pozycji jest błąd co do ilości szt. okien(jest 205, powinno być 405)
Kosztorys był obowiązkowy, cena oferty była kosztorysowa.

Moje pytanie jest takie...
Czy zestawienie materiałów jest integralną częścią kosztorysu?
Czy na podstawie błędu w zestawieniu materiałów mogą nas odrzucić?

Jeśli mogli nas odrzucić to może ktoś mi powie, czy nie można tego zakwalifikować jako oczywistej omyłki rachunkowej, nie zmieniającej istotnych warunków oferty oraz ceny oferty.

Bardzo proszę o pilna pomoc, za każdą odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

Dziękuje i pozdrawiam

2

Odp: Niezgodność zestawienia materiałów z kosztorysem...Pilne!!!

W konkurencyjnym wątku Marko dał namiar na wyrok KIO z 30.01.2009 (KIO/UZP 70/09), podobna sytuacja, więc może coś Ci pomoże.

Moim zdaniem, w którym co raz się utwierdzam, wszystko można poprawić. Wiele zależy od konkurencyjności złożonej oferty i dobrej woli zamawiającego. Tendencją jest to, żeby unikać wybierania ofert, których cena jest znacznie wyższa od oferty, która jest tańsza jednak zawiera "drobne" błędy. (np. przetarg na obwodnicę bodajże Wrocławia i pamiętna sprawa braku uwzględnienia w ofercie jednej lampy).

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku, jeżeli Twoja oferta była tańsza, a przynajmniej nie była znacząca droższa od wybranej, możesz pokusić się o protest na odrzucenie Twojej oferty.

pzdr

3

Witaj,

Dziękuję za szybka odpowiedź, zaraz czytam to orzecznictwo.

A co do cen to My mieliśmy 300 tyś. a firma wybrana 360tyś. więc jeśli o to chodzi to tu mamy przewagę...

4

Będe wdzięczny za dodatkowe opinie i podpowiedzi...

5

Ja ostatnio miałam podobną sytację i poprawiłam smile
Polecm tez lekturę wyroku z dnia 6.01.2009 r., sygn. akt 1477/08

6

Polecam: http://www.uzp.gov.pl/aktualnosci/akt-nowa-opinia-22-04-09

7

Informuję wszystkich zainteresowanych, że opłaciło się smile co prawda nie zostalismy wybrani, ale przetarg unieważniono po ponownym rozpatrzeniu ofert...
...wniosek taki, że jesli jest choćby 1% szansy to trzeba działać smile