1

Temat: ważność polisy OC - ciekawy przypadek

Żądałem od wykonawców polisę OC w zakresie prowadzonej działalności. Każdy z wykonawców takową polisę mi przedstawił. W większość są to polisy z odroczonym  terminem płatności kilka/kilkanaście dni po wystawieniu tejże polisy. Zaden z tych wykonawców nie przedstawił mi jednak potwierdzenia opłacenia tej polisy (np. polecenie przelewu), a jak polisa została nie zapłacona to jest nieważna, czyli tak jakby jej nie było. Do tej pory nigdy nie żadałem żadnej polisy, więc nie miałem takiego problemu. Co teraz robić ?

2

Odp: ważność polisy OC - ciekawy przypadek

Zażądać innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej (np. dowodu opłacenia polisy).

pzdr

3

tocho napisał/a:

Żądałem od wykonawców polisę OC w zakresie prowadzonej działalności. Każdy z wykonawców takową polisę mi przedstawił. W większość są to polisy z odroczonym  terminem płatności kilka/kilkanaście dni po wystawieniu tejże polisy.

odroczony termin platnosci to zaden dowod ze brak ubezpieczenia w okresie wymaganym przez zamawiajacego. czesto sie tak zdarza ze polisa placona w ratach ma okreslone terminy do zaplaty kolejnej wiec jesli czas jaki wymagal zamawiajacy objety jest ochrona ubezpieczeniowa a termin kolejnej raty zostal wyznaczony za jakis czas to trudno domniemywac ze wykonawca nie spelnia warunku-art 809 KC

4

Ikant napisał/a:

Zażądać innego dokumentu (np. dowodu opłacenia polisy)

a na jakiej podstawie chcesz tego żadac bo chyba nie na podst 814 KC ? wink

5

Składka nieopłacona więc ubezpieczyciel ma prawo odstąpić od umowy ze skutkiem natychmiastowym. Szczególnie prawdopodobna opcja, gdy termin płatności wyznaczony jest po terminie otwarcia a kwota ubezpieczenia OC znaczna.

Rezultatem nieopłacenia składki może być faktyczny brak ubezpieczenia. W przypadku żądania dokumentu polisy w ofercie będzie to oznaczało brak dokumentu potwierdzającego spełnianie warunków uczestnictwa w postępowaniu.

Sądzę, że nie ma nic nielegalnego w tym, że zamawiający chce się upewnić czy umowa ubezpieczenia nadal istnieje czy nie.

pzdr

6

Wygląda to tak:
- otwarcie ofert - maj
- data wystawienia polisy - luty
- termin płatności polisy - marzec

Niby polisa jest, tylko nie mam 100% pewności że jest faktycznie opłacona, czyli ważna. Zastanawiam się nad wezwaniem do uzupełnienia o dowód zapłaty polisy na podstawie art. 26 ust. 3. Tylko sam nie wiem, czy dobrze robię...

7

Ikant napisał/a:

Sądzę, że nie ma nic nielegalnego w tym, że zamawiający chce się upewnić czy umowa ubezpieczenia nadal istnieje czy nie.

jezeli zamawiajacy chce miec pewnosc powinien tak doprecyzowac warunek aby w konsekwencji nie wymagac poxniej  od wykonawcy tego czego w siwz nie wymagal.
Jezeli warunek zostal postawiny tak jak brzmi pierwsze zdanie watku tocho to jak dla mnie wykonawca nie moze ponosic negatywnych konsekwencji z powodu braku inych wymogow ze strony zamawiajacego.

8

Nie ma czego uzupełniać póki co bo nie wiesz czy nie spełnia. Możesz sie zwrócić do ubezpieczyciela lub wykonawcy z pytaniem czy polisa nr została opłacona.

9

A ja moge sobie wyobrazić sytuację w której w polisie nie ma słowa o płatnościach a są one odroczone w czasie, praktycznie z każdym dokumentem potwierdzającym warunki udziału może analogiczna sytuacja. Kto powiedział że firma ma zdolność kredytową skoro dokument został wystawiony 2 miesiące w tył? itd. itp.

10

madziulek napisał/a:

jezeli zamawiajacy chce miec pewnosc powinien tak doprecyzowac warunek aby w konsekwencji nie wymagac poxniej  od wykonawcy tego czego w siwz nie wymagal.

Ależ zamawiający to zrobił:) Wymagał polisy (ważnej) OC w zakresie prowadzonej działalności. To że, żąda informacji o tym czy wykonawca faktycznie posiada ubezpieczenie nie jest w żaden sposób rozszerzeniem zakresu wymaganych dokumentów w stosunku do wymogów SIWZ.

pzdr

11

mairon napisał/a:

Kto powiedział że firma ma zdolność kredytową skoro dokument został wystawiony 2 miesiące w tył? itd. itp.

Jeżeli nie ma na dzień składania ofert, to informacja zawarta w dokumencie jest nieaktualna, a tym samym sam dokument nie spełnia wymogów określonych w rozporządzeniu o dokumentach, co w konsekwencji oznacza nie złożenie prawidłowego dokumentu.

Fakt, że trudno takie coś wykryć ale teoretycznie szanse są:)

pzdr

12

Taka informacja bankowa zawsze jest nieaktualna, dwa miesiace temu Wykonawca miał na koncie powiedzmy 245 000 zł a dziś ma 20 zł, i to znaczy że dokument jest nieprawidłowy?

Teoretyczne szanse na wykrycie to znaczy? smile

pzdr

13

Już chyba nigdy nie będę żądał polisy OC w kolejnych postępowaniach (:
Póki co, po analizie Waszych postów jednak wezwę wykonawców do przedstawienia dokumentu potwierdzającego zapłatę za polisę. Nadgorliwość zamawiajacego, jak się ostatnio przekonałem jest miła kontrolującym (: Tylko na jakiej podstawie prosić o te dokumenty? Art. 26 ust 3? Art. 26 ust. 4?

14

tocho napisał/a:

a jak polisa została nie zapłacona to jest nieważna, czyli tak jakby jej nie było.

Skąd taki wniosek ??? hmm  Moim zdaniem wszystko jest ok.

15

tocho napisał/a:

jednak wezwę wykonawców do przedstawienia dokumentu potwierdzającego zapłatę za polisę.

... a jesli nie przedstawią, to co wtedy zrobisz ???

16 (edytowany przez Ikant 2009-05-07 08:13:42)

mairon napisał/a:

dwa miesiace temu Wykonawca miał na koncie powiedzmy 245 000 zł a dziś ma 20 zł, i to znaczy że dokument jest nieprawidłowy?

To znaczy, że wystawiony dokument nie potwierdza stanu faktycznego. To że ustawodawca wskazał pewne terminy (3/6 miesięcy) w których istnieje domniemanie, że dokumenty potwierdzają aktualną sytuację oferenta nie oznacza, że nie można przeprowadzić dowodu który wykaże, że jednak te informacje są nieaktualne i być może nieodpowiadające wymogom SIWZ.

Tocho, ja wezwałbym na podstawie art. 26.4 PZP

pzdr

P.S. Kurcze taki fajny wątek, a ja dziś taki nieczasowy jestem sad

17

Ikant napisał/a:

Tocho, ja wezwałbym na podstawie art. 26.4 PZP.

... a ja bym nie wzywal:

Po pierwsze: wszystko jest ok.
Po drugie: na jakiej podstawie chcesz zadac przedstawienia dokumentu potwierdzającego zapłatę za polisę ???

18

A ja wciąż z zaciekawieniem będe drążył temat, w jaki sposób Zamawiający miałby wykazać że dany Wykonawca np. miał załączyć opinię że ma 100 000 zł i taką dał z przed 2 miesięcy a teraz ma na koncie 99 999 zł i jak mu to udowodnić (zakłądając że Zamawiający ma takie domniemanie)?

Jest to dla mnie o tyle ciekawe że w branży której ja działam często kwoty te ustawiane są na dosyć wysokim poziomie i już w myślach moge wyobrazić sobie tysiące protestów o treści: czy Zamawiający sprawdził bo nam się wydaje...

pzdr

19

MIRAS napisał/a:
tocho napisał/a:

a jak polisa została nie zapłacona to jest nieważna, czyli tak jakby jej nie było.

Skąd taki wniosek ??? hmm  Moim zdaniem wszystko jest ok.

Myślę, że jak wezwę do przedstawienia dowodu zapłaty, to nic się nie stanie. Może to nadgorliwość, ale boję się sytuacji, że w trakcie kontroli kontrolujący będzie miał taką samą wątpliwość jak ja. A że jestem właśnie po kilumiesięcznej kontroli, więc mój stopień wrażliwości jest wysoki (:
Art. 26 ust. 4 to chyba dobry pomysł, jak wykonawca opłacił to dla niego żaden problem będzie przedstawić dowód zapłaty. A jak ktoś nie przedstawi, to wykluczę, a że wadium nie przepadnie, więc nie powinno być problemów (:

20

Chybę jeszcze poczekam, kilka godzin z wysyłaniem pism, bo wątek ciekawie się rozwija (: Jestem już całkiem skołowany..... Tak naprawdę to każdy z Was ma rację i w tym jest problem (:

21

Po pierwsze: mozesz zadac tylko polisy - chyba ze jej nie ma to wtedy innego dokumentu - ale polisa jest!!!!

Po drugie: Polisa to dokument stanowiący dowód zawarcia ubezpieczenia (nie jest właściwą umową ubezpieczenia). Nawet sam brak polisy nie oznacza automatycznie braku lub nieważność umowy ubezpieczenia - ktora moze regulowac szczegolowo warunki zaplaty za ubezpieczenie, np. w 4 ratach itp.

22

mairon napisał/a:

A w jaki sposób Zamawiający miałby wykazać że dany Wykonawca np. miał załączyć opinię że ma 100 000 zł i taką dał z przed 2 miesięcy a teraz ma na koncie 99 999 zł i jak mu to udowodnić (zakłądając że Zamawiający ma takie domniemanie)?

Jako zamawiający nie musisz się martwić, bo właśnie Ciebie chroni domniemanie, że dokument potwierdza stan aktualny. To że tocho wykazuje się czujnością i podejrzliwością co do niejasnego dokumentu należy uznać tylko za godne naśladowania:)

Moim zdaniem, problem z opinią bankową jest zupełnie inny. Jeżeli jest wystawiona w okresie ostatnich 3 miesięcy przed terminem składania ofert i potwierdza wymagania SIWZ to nie ma problemu. Jednak jeżeli będziesz miał bardzo prawdopodobne informacje, że dany oferent jest niewypłacalny to moim zdaniem możesz żądać wyjaśnień.

A wracając do konkretnego przypadku to:
- Tocho, po podaniu przez Ciebie dokładniejszych informacji (tj. to że ta polisa jednak ma już parę miesięcy) to wydaje mi się że nie musisz być nadzwyczajnie podejrzliwy:)
- pamiętaj, że pewnie w ofercie masz oświadczenie wykonawcy w spełnianie warunków SIWZ, więc to jest dodatkowe zabezpieczenie, że z polisą OC jest wszystko okej

pzdr

23

Ikant napisał/a:

To że tocho wykazuje się czujnością i podejrzliwością co do niejasnego dokumentu należy uznać tylko za godne naśladowania:)

Ciekawe co by zrobilo tocho, w takiej sytuacji:

Termin skladania ofert: 01.06.2009 r.
Polisa potwierdza ubezpieczenie wykonawcy: do 02.06.2009 r.

PS. tocho pewnie by wykluczy wykonawce smile

24

MIRAS napisał/a:

Po pierwsze: mozesz zadac tylko polisy - chyba ze jej nie ma to wtedy innego dokumentu - ale polisa jest!!!!

Ale tocho chce tylko wyjaśnień odnośnie dokumentu co do którego ma wątpliwości. Jego prawo i chyba nie ma nic złego w tym, że je realizuje. To co później zrobi ze zdobytą wiedzą to już inna sprawa tongue

pzdr

25

Na dzień składania ofert wszystko jest OK, więc bym nie wykluczył, tylko musiałbym mieć pewność że ta polisa jest ważna, czyli opłacona (:

A teraz coś co mnie już całkiem zbiło z tropu.
Właśnie rozmawiałem z jednym z dużych ubezpieczycieli, który mi powiedział, że nawet jak polisa nie jest opłacona to jest ważna !!!!! Podobno taki stan wynika z ostatnich zmian Kodeksu Cywilnego. Oczywiście brakującą składkę ubezpieczyciel "ściągnie" od swojego niesolidnego klienta, ale to już mnie nie interesuje.