1

Temat: Termin szacowania wartości zamówienia

Witam Wszystkich.
Art. 35 stanowi że ustalenia wartości zamówienia dokonuje sie nie wcześniej niż ... Jednak nie mówi, że nie później niż... Czy więc aż do wszczęcia postępowania mamy na to czas? czy może nawet po jego wszczęciu? I kolejne pytanie - robie ZOC na sprzęt pożarniczy - na jakiej podstawie mam ustalić wartość zamówienia? Prościej byłoby to ustalać po wpłynięciu ofert na ich podstawie. Mam jakieś ogólne pojęcie ile taki sprzęt może kosztować ale moja wiedza nie jest zbytnio precyzyjna - moge się mylić o 2-3 tysiące zł.

2

Odp: Termin szacowania wartości zamówienia

Ice napisał/a:

czy może nawet po jego wszczęciu?

Ciekawe skąd byś wiedział np. jakie terminy składania ofert wyznaczyć gdyby mozna było ustalić wartość po wszczęciu? wink Nie bałdzo smile

Ice napisał/a:

Mam jakieś ogólne pojęcie ile taki sprzęt może kosztować ale moja wiedza nie jest zbytnio precyzyjna - moge się mylić o 2-3 tysiące zł.

Trzeba tą wiedze sprecyzować - przeanalizować ceny rynkowe itd. Błąd w szacunku o 2-3 tys nie ma znaczenia o ile nie wpływa na próg wartości zamówienia lub też nie jest błędem a należytym szacunkiem

3

Ok. Więc jak precyzyjnie oszacować wartość sprzętu? Dzwonić po sklepach i pytać? Powinienem to jakoś udokumentować gdzie dzwoniłem i kiedy? Troche to chore mi się wydaje, bo wtedy tak jakby robie dwa razy zapytanie o cenę - raz żeby ustalić wartość zamówienia a drugi raz żeby dokonać zamówienia.

4

Ice napisał/a:

raz żeby ustalić wartość zamówienia a drugi raz żeby dokonać zamówienia.

1. Wartość ustalasz jako szacunkową.
2. Skąd przekonanie, że ceny które podadzą sklepy będą cenami w ofertach?
3. A tak poza konkursem - co to za sprzęt, że chcesz kupować w ZOC?

5

Węże, pompa, prądnica itp. ale mniejsza o to, bo chodzi mi o to jak mam dokumentować to "oszacowanie wartości" i czy musze w ogóle to jakoś dokumentować? Jeśli tak to czy mogę jako dokument użyć oferty jednej z firm do której mam zamiar następnie wysłać zapytanie?

6

Opinia nr 36 UZP - dotyczy wprawdzie usług ale tak per analogiam.. wink
"Na podstawie art. 32 ust. 1 Prawa zamówień publicznych, zwanego dalej "Pzp", zamawiający ma obowiązek ustalenia z należytą starannością wartości zamówienia, którego podstawą ustalenia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy bez podatku od towarów i usług. W prawie cywilnym funkcjonuje pojęcie "należytej staranności" wymaganej od dłużnika. Jest on zobowiązany do staranności ogólnie wymaganej w stosunkach danego rodzaju, a w zakresie prowadzonej przez niego działalności gospodarczej należytą staranność określa się przy uwzględnieniu zawodowego charakteru tej działalności (art. 355 § 1 i 2 Kodeksu cywilnego). Definicja ta może być przydatna w stosunkach związanych z zamówieniami publicznymi, przy uwzględnieniu specyfiki tych stosunków. Uwzględniając różnice, należy stosować do zamawiającego w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, w tym ustalenia wartości zamówienia taką samą miarę należytej staranności, jakiej oczekuje się od wykonawcy umowy w sprawie zamówienia publicznego (staranność ogólnie wymagana w stosunkach danego rodzaju, przy uwzględnieniu charakteru prowadzonej działalności gospodarczej). Zasada oszacowania wartości przedmiotu zamówienia z należytą starannością dopuszcza możliwość, iż zamawiający, nie mogąc we własnym zakresie oszacować wartości przedmiotu zamówienia, zwróci się do podmiotów profesjonalnie zajmujących się prowadzeniem określonej działalności o dokonanie wstępnej kalkulacji kosztów wynagrodzenia należnego wykonawcy zamówienia publicznego. W konsekwencji zamawiający może przed wszczęciem postępowania o udzielenie zamówienia publicznego wystąpić do podmiotów legitymujących się konieczną wiedzą i doświadczeniem o przeprowadzenie oceny ryzyka ubezpieczenia oraz podanie wstępnej kalkulacji kosztów ubezpieczenia. Należy podkreślić, iż czynność oszacowania wartości przedmiotu zamówienia należy do zadań zamawiającego i nie jest on związany kalkulacjami przedstawionymi przez podmioty, do których o ich sporządzenie się zwrócił. Kalkulacje te mają charakter informacyjny i mogą służyć jedynie rozpoznaniu cen na rynku ubezpieczeniowym w zakresie przedmiotu zamówienia. W oparciu o nie zamawiający we własnym zakresie dokonuje czynności oszacowania wartości przedmiotu zamówienia. Brak możliwości zwrócenie się przez zamawiającego o ocenę ryzyka ubezpieczeniowego oraz przedstawienie wstępnej kalkulacji kosztów ubezpieczenia do podmiotów profesjonalnie zajmujących się działalnością ubezpieczeniową, oznaczałby, że zamawiający pozbawiony zostałby jednej z możliwości pozyskania niezbędnych informacji, koniecznych do oszacowania wartości przedmiotu zamówienia z - wymaganą przez Pzp - należytą starannością."

7

No dobrze, ale chodzi mi o to jak Wy praktykujecie - dokumentujecie jakoś podstawy szacowania wartości zamówienia?

8

Ice napisał/a:

No dobrze, ale chodzi mi o to jak Wy praktykujecie - dokumentujecie jakoś podstawy szacowania wartości zamówienia?

Ja dokumentuje powyzej progów unijnych, a poniżej tych progów pisze tylko w protokole: "na podstawie średnich cen rynkowych".

9

Popieram cytat Piotra.
Ja robię to podobnie.
..."wartości przedmiotu zamówienia dokonano na podstawie średnich cen rynkowych tego typu urządzeń dostępnych na rynku polskim".
Napisz mi na maila konkretnie jaki asortyment chcesz kupić a może będę mogł ci  pomóc.

10

Ok. Dzięki za odpowiedzi, o to mi chodziło chyba.