1

Temat: Dzielenie zamówień??

Na  popdstawie umowy w 2008 roku projektant opracowuje koncepcję architektoniczną inwestycji (22tys zł wypłacilismy w 2008r. teraz 8 tys.zł) -wybór projektanta bez stosowania ustawy. W tym roku zrealizujemy I etap budowy. Czy możemy temu samemu architektowi powierzyć wykonanie dokumentacji projektowej na I etap bez stosowania ustawy (wynagrodzenie za projekt poniżej 14000 euro) ????  Łączna wartość wynagrodzenia (w 2008 i 2009)  wyniesie powyżej 14 tys.  euro.

2

Odp: Dzielenie zamówień??

Ja bym udzielił bez stosowania ustawy.
Najważniejsze jest to, że wydatki są w oddzielnych latach budżetowych

3

1. to akurat nie jest najważniejsze
2. piszesz o inwestycji - I etap już zrealizowaliście (chyba nie powiedsz że na podstawie koncepcji architektonicznej)  żeby odpowiedzieć na twoje pytanie trzeba poznac więcej szczegółów

4

do danaug- I etap inwestycji dopiero zaczniemy, w tej chwili przystepujemy do wyboru projektanta - dlatego moje pytanie czy ten sam projektant może zrobić koncepcję i projekt - w roku 2008 i 2009 wynagrodzenie łączne powyżej 14 tys euro ale w każdym roku osobno wynagrodzenie poniżej 14 tys. Wybór projektanta chcemy bez ustawy???
dziekuje za zainteresowanie.

5

nie musisz łączyć tych dwóch zamówień -  ale  - zgodnie z ustawą nie możesz udzielić zamówienia na projekt temu kto wykonał dokumentację - gdybyś robił postępowanie
a jeżeli dajesz to zamówienie temu samemu to połączyłeś zamówienie i masz już pow. 14.000 tyle że w dwóch umowach - narażasz się na zarzut dzielenia zam. celem ominięcia ustawy

6

Czyli mam rozumieć, że zadanie:

nr 1 było udzielone na stworzenie koncepcji ( przedstawiono kilka pomysłów), a Ty wybrałeś jeden i teraz do tego pomysłu chcesz stworzyć projekt - zadanie nr 2 wybór architekta.
Jeżeli zlecisz to tej samej osobie moim zdaniem będzie to podział zamówienia na części w celu unikania ustawy pzp.
Ale jeżeli wybierzesz innego, który sporządzi projekt ? to wtedy zawsze można się bronić że są to dwa oddzielne zadania.

7

a może 6a?

8

Możnabyło zrobić konkurs na koncepcję w którym nagrodą byłoby udzielenie zamówienia na sporządzenie projektu z wolnej ręki.

Dopóki nie było wybranej koncepcji nie można było opisać drugiej części zamówienia -sporządzenia projektu.
Wątpię żeby wielu architektów zgodziło się sporządzić od razu koncepcji z pełnym projektem, który potem zostanie wyrzucony do kosza gdy dana oferta nie wygra.

9

Dzięki za info,  problem w tym, że bedę musiał wybrać tego samego projektanta. Będzie musiał to zrobić łącznie poniżej 14tys euro

10

Był przetarg na dostawę sprzętu biurowego.

Teraz zamierzamy kupić poza przetargiem materiały biurowe (art. 4.pkt.8 PZP). Czy szacując wartość zamówienia doliczylibyście wartość zamówienia na dostawę sprzętu i przeprowadzilibyście przetarg - ze względu na tę samą grupę CPV?

Czy można kupić bez przetargu?

Proszę o opinie smile

11

Marti napisał/a:

Czy szacując wartość zamówienia doliczylibyście wartość zamówienia na dostawę sprzętu i przeprowadzilibyście przetarg - ze względu na tę samą grupę CPV?

Jezeli mialbym przeprowadzic postepowanie to na pewno nie ze wgledu na tę samą grupę CPV, powiem wiecej CPV tutaj nie ma nic do rzeczy!!!

12

Ja uważam tak samo, ale niestety są u mnie w pracy radcowie uważający inaczej ...