1

Temat: przedmiot równoważny

art. 29 ust. 3 mowi, że przedmiot zamówienia mozemy opisac za pomoca zanków towarowych itd jesli wskazaniu takiemu towarzyszy wyraz "lub równowazny". Moje pytanie jest takie czy jeśli zawre w siwz taki zapis (kupujemy oprogramowanie komputerowe nie windows-a) to art. 30 ust. 5 ma tu tez zastosowanie tzn. wykonawca ktory zaproponuje mi produkt rownowazy musi wykazac ze spełnia on warunki okreslone przez nas? Jeśli tak, jak ma tego dokonać czy wystarczy ze przedstawi opis oprogramowania, jakąś instrukcję obslugi czy coś więcej? I czy w siwz musze zapisać wykonacom jak mają to uczynić?

2

Odp: przedmiot równoważny

1. Proszę pamiętać, że wskazanie, przy opisie przedmiotu zamówienia, iz dopuszcza się oferty równoważne nie jest wyczerpanie zobowiązania zamawiajacego w zakresie opisu przedmiotu zamówienia.
Wykonawca, który bedzie składał ofertę równoważną musi wiedzieć, które cechy z podanego opisu zamawiający będzie oceniał dla uznania równoważności złożonej oferty.

Krótko mówiąc, należy wskazać te cechy w opisie przedmiotu, które mają znaczenie równowagi. Uogólnie przez wskazania, iż dopuszcza się oferty równoważne, stanowi o naruszeniu zasady równego traktowania wykonawców i zasady uczciwej konkurencji. Nie ma bowiem choćby nawet dwóch identycznych produktów, które można uznać za równoważne. Każdy produkt posiada choćby drobne elementy, które wyrówżniają go spośród innych producentów.

2. W s.i.w.z. proszę wskazać, iż dla porównania ofert równoważnych wykonawca jest zobowiązany do zastosowania dyspozycji o której mowa w art. 30 ust. 5  przez załaczenie do oferty specyfikacji technicznej produktu z zaznaczeniem cech potwierdzających równoważność oferty w zakresie oczekiwań zamawiającego.

3

dziękuje za pomoc

4

W związku z powyższym mam jeszcze jendo pytanie.
Wskażę w siwz aby wykonawca powolujący sie na rozwiazania równowazne dołaczył mi do oferty specyfikacje techniczną produktu, co jesli nie dołaczy czy taka oferta podlega odrzuceniu, czy moge w ramach wyjasnień treści złozonych ofert poprosić wykonawce o udowodnienie ze produkt spełnia nasze oczekiwania

5

poprosić mozna zawsze. Liczy sie skutek prawny dla tej czynności. Art. 87 ust. 1 dopuszcza wyjaśnienia treści złożonej oferty. Jest jednak zastrzeżednie, że wyjaśnienie nie może zmienić jej treści. Uzupełnienie jej poprzez dołączenie nowego dokumentu jest już wpływem na treśc złożonej oferty. wg. mojej oceny należy żądać załączenia specyfikacji potwierdzającej zaoferowane cechy przedmiotu zamówienia. W przypadku zlożenia oferty równoważnej bez dokumentu pozwalajacego na weryfikację cech równoważnych, zamawiający odrzuci ofertę jako niezgodną z treścią s.i.w.z. i opisem przedmiotu zamówienia.