Temat: Badanie ofert
Wymagalam zaświadczenia z US . Termin skladania ofert to 30.04. Zlozono zaświadczenie z datą ok. Natomiast Urzad skarbowy w zaśwaidczeniu wpisał że nie posiada zaległości na dzień 28 stycznia 2009 r. Jak to potraktować ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wymagalam zaświadczenia z US . Termin skladania ofert to 30.04. Zlozono zaświadczenie z datą ok. Natomiast Urzad skarbowy w zaśwaidczeniu wpisał że nie posiada zaległości na dzień 28 stycznia 2009 r. Jak to potraktować ?
zobacz kiedy wystawione? i przeczytaj rozp o dokumentach
To Rop. znam prawie na pamięc ale nic nie ma o tej kwestii . Dzieki pozdrawiam
Rozp. mówi o dokumentach WYSTAWIONYCH - zatem wydaje sie ze jest ok, ale... Rozp. mowi tez, a moze przede wszystkim o AKTUALNYCH. Stad pewnie watpliwosci??? Ja bym wezwal do uzupelnienia.
a ja nie
zgodnie z rozp. - wystawionych....
Podzielam.
...a gdyby US wystawil zaswiadczenie w dniu 01.02.2009 r. ze wykonawca nie posiadal zaleglosci na dzien 01.09.2008 r. ???
Mocny argument w świetle art. 306a § 5 ordynacji podatkowej:
"Zaświadczenie powinno być wydane bez zbędnej zwłoki, nie później jednak niż w terminie 7 dni od dnia złożenia wniosku o wydanie zaświadczenia, z zastrzeżeniem § 6."
Nie widze zwiazku z moim pytaniem Marko
Ide do US i skladam wniosek o wystawienie zaswiadczenia wg stanu na dzien 01.09.2008 r. US wystawiawia mi ów zaswiadczenie majac na wzgeldzie przytoczony przez Ciebie przepis.
Ciekawe co zrobi biedny urzędnik patrząc na art. 306a § 3 ordynacji
"Zaświadczenie potwierdza stan faktyczny lub prawny istniejący w dniu jego wydania."
Nie widze zwiazku z moim pytaniem Marko
Ide do US i skladam wniosek o wystawienie zaswiadczenia wg stanu na dzien 01.09.2008 r. US wystawiawia mi ów zaswiadczenie
według ordynacji podatkowej na podstawie ktorej dzialaja US tak sie nie da jedynie na podstawie kpa ktore ma zastosowanie dla zaswiadczen wydawanych przez np urzedy gminy.
Wymagalam zaświadczenia z US . Termin skladania ofert to 30.04. Zlozono zaświadczenie z datą ok. Natomiast Urzad skarbowy w zaśwaidczeniu wpisał że nie posiada zaległości na dzień 28 stycznia 2009 r.
.... a jednak, jak widac wyzej (i nie tylko - znam takie przypadki), sie da.
Zaświadczenie wydaje się w granicach żądania wnioskodawcy. Zagwarantowane jest to w art. 306a par. 4 Ordynacji podatkowej.
Zlozono zaświadczenie z datą ok.
Jaka to data?
Zakładam że późniejsza niż 28 stycznia 2009 r.
po dluzszych przemysleniach patrzac na zapis rozporzadzenia czyli ....."wystawionych nie wczesniej niz 3 miesiace przed uplywem terminu skladania ofert" czyli liczac od 30.04 oraz biorac pod uwage ze warunek braku zaleglosci ma byc spelniony w tym czasie to do satysfakcji ustawowej tych 3 miesiecy przed ....brakuje mi jednak 2 ,tak to widze po namysle.
brakuje dwa dni oczywiscie
Taka sprawa to kolejny "kwiatek w ogródku PZP" niby drobiazg a ile polemiki.
Ale może chcemy być "mądrzejsi" niz ustawodaca(prezes RM). Ejka napisała że data ok czyli wnioskuje że zaświadczenie wystawione w okresie 3 m-cy przed TSO, poświadcza jednak stan sprzed 3 m-cy przed TSO. Skoro jet podany wrunek graniczny - ......wystawionych nie wcześniej niz 3m-ce....... to tego poinniśmy sie trzymać. Ja to czytam tak: warunek to aktualne - spełnienie warunku to wystawienie max 3 m. przed TSO. Pozdrawiam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc