1

Temat: zmiana zapotrzebowania podczas realizacji

Planując jeden duży przetarg na dostawy mat.budowlanych na początku przyszłego roku, zastanawiam się, w jakich granicach jest możliwe zmniejszenie lub zwiększenie wielkości zamówienia w stosunku do zapisów widniejących w SIWZ.

1. Czy Wykonawca ma prawo do realizacji przetargu, jeśli zamawiający ostatecznie nie zamówi pewnej ilości, bo np.zbyt wygórowanie oszacował wielkość zapotrzebowania?

2. Czy i w jakim zakresie Zamawiający może określać widełki (mniej lub więcej) w stosunku do ilości zamówienia podanych w SIWZ? U mnie, nie wiem na jakiej podstawie, przyjmuje się rozpiętość +/- 20% ilości lub wartości. Oczywiście in plus ma odbicie podczas szacowania wartości zamówienia.

2

Odp: zmiana zapotrzebowania podczas realizacji

raf napisał/a:

Planując jeden duży przetarg na dostawy mat.budowlanych na początku przyszłego roku, zastanawiam się, w jakich granicach jest możliwe zmniejszenie lub zwiększenie wielkości zamówienia w stosunku do zapisów widniejących w SIWZ.

1. Czy Wykonawca ma prawo do realizacji przetargu, jeśli zamawiający ostatecznie nie zamówi pewnej ilości, bo np.zbyt wygórowanie oszacował wielkość zapotrzebowania?

2. Czy i w jakim zakresie Zamawiający może określać widełki (mniej lub więcej) w stosunku do ilości zamówienia podanych w SIWZ? U mnie, nie wiem na jakiej podstawie, przyjmuje się rozpiętość +/- 20% ilości lub wartości. Oczywiście in plus ma odbicie podczas szacowania wartości zamówienia.

ja, stosuję zapis w zakresie określonych ilości: podane ilości należy traktować szacunkowo. Zamawiający nie gwarantuje realizacji całego zamówienia, które będzie uzależnione od potrzeb zamawiającego. Wahanie realizacji przedmiotu zamówienia należy przyjąć na poziomie do - 20%.

nie polecam zapisu +/-, wynika z niego bowiem, że możesz zamówić więcej niż przewidujesz w s.i.w.z. A, na jakiej podstawie zamierzasz podnieść o +20% wartość umowy?

a, co z rodzajem dostaw? Dlaczego wrzuciłeś wszystko do jednego wora?

3

"Wahanie realizacji przedmiotu zamówienia należy przyjąć na poziomie do - 20%"
Proponujesz wahanie -20%, ale dlaczego nie np. -30%?

"na jakiej podstawie zamierzasz podnieść o +20% wartość umowy?"
Wartość umowy można podnieść na podstawie zapisu "+...." oraz określeniu cen jednostkowych. Chyba, że tak nie wolno...

"Dlaczego wrzuciłeś wszystko do jednego wora?"
Zaraz do jednego wora... To ma być kilka dużych zamówień na pewno powyżej 60 tyś., np. mat. betonowe, drewniane, stalowe, usługi transportowe itd., gdzie każde zamówienie może zrealizować jeden dostawca.
Obecnie mam wielki chaos i wszystko realizowane na bieżąco: pilnie "planuje się" dostawy, a przetarg tak przy okazji, bo trzeba. Chcę coś zaplanować a nie mam rzetelnej podstawy i stąd przydatne są te zapisy o wahaniach zapotrzebowania.

4

raf napisał/a:

Wartość umowy można podnieść na podstawie zapisu "+...." oraz określeniu cen jednostkowych. Chyba, że tak nie wolno...

Niestety, nie wolno. Taka zmiana byłaby niewazna na podstawie art. 140 ust. 3.

5

Piotrek napisał/a:
raf napisał/a:

Niestety, nie wolno. Taka zmiana byłaby niewazna na podstawie art. 140 ust. 3.

Ale SIWZ przewiduje takie wahania, więc umowa nawiązująca do niej lub powtarzająca jej zapisy jest OK?

6

raf napisał/a:

Ale SIWZ przewiduje takie wahania

W pierwszym poście napisałes o zmianie "w stosunku do ilości zamówienia podanych w SIWZ".
Jesli jednak SIWZ przewiduje zwiekszenie w ramach tego zamówienia (a nie zam. uzup.) to wtedy zakresem zamowienia przewidzianym w SIWZ jest zakres maksymalny. Dlatego dla uproszczenia rachunków radziłbym podać od razu maksymalny zakres z mozliwoscią zmniejszenia o 1/3.

7

Piotrek piszesz "Dlatego dla uproszczenia rachunków radziłbym podać od razu maksymalny zakres z mozliwoscią zmniejszenia o 1/3"

Dobra, maksymalny zakres, ale z czego wynika ta propozycja zmniejszenia o 1/3 ? To chyba przykład. Czy równie dobrze możemy mówić o 2/3 czy nawet 1/2?

Wiem,że przeginam, ale trudno przewidzieć zapotrzebowanie na materiały w przypadku wykonywania dodatkowo 'spontanicznej' działalności usługowej czy handlowej, a o takiej m.in. tu mowa

8

raf napisał/a:

Dobra, maksymalny zakres, ale z czego wynika ta propozycja zmniejszenia o 1/3 ? To chyba przykład. Czy równie dobrze możemy mówić o 2/3 czy nawet 1/2?

Skoro dotychczas zakładaliscie wahania o 1/3, to znaczy ze i wam i wykonawcom to odpowiada. Mysle, ze wieksza rozpietość byłaby nie do przyjecia dla wykonawców, ale moze sie myle.

9

Czyli nie ma na to żadnego paragrafu?

10

sorki, ale byłam nieobecna.

Fakt , nie ma żadnego paragrafu. KC reguluje dowolnośc konstruowania umowy z wyłżczeniem zastrzeżeń określonych w Pzp. (vide art. 144). Tak, generalnie szukasz potwierdzenia dla konstrukcji swoich uchybień..., pomyśl i nie narzekaj.