1

Temat: brak uprawnień do robót sanitarnych - wykluczyć??

Żądałam w przetargu wykazania kawlifikacji personelu do wykonania zamówienia, chodzi o roboty budowlane. Okazało się, że jeden z inżynierów ma za małe uprawnienia sanitarne, gdyż chodzi o kubaturę budynków. Tzn. ma uprawnienia do kubatury wielkości 1000 m2, a nasz budynek jest o wiele większy.
Co w tym przypadku zrobić?? wykluczyć wykonawcę jako nie spełniajacego warunków, czy wezwać do uzupelnienia, tylko czego?? uprawnień?? Wykonwca może podpisać umowę z innym fachowcem o większych uprawnieniach i dostarczyć dokument, ale czy mozna wzywać do uzupełnienai uprawnień?? Jak postąpić w tym przypadku???

2

Odp: brak uprawnień do robót sanitarnych - wykluczyć??

Wezwac do uzupelnienia uprawnien lub wykonawca musi przedstawic nowy wykaz z nowa osoba z takimi uprawnieniami jak trza wink

3

Dziękuję bardzo MIRAS:)

4 (edytowany przez fifi 2009-05-19 07:22:21)

Dalej ten sam przetrag.
Inny problem:(
Jeden z wykonawców zaniżył w kosztorysie ofertowym metraż robót. Zamiast 893 wpisał 389 a w drugim przypadku zaokrąglił sobie metry z 25. 577 do 25.570. Wynagrodzenie wykonawcy podane w umowie to wynagrodzenie ryczałtowe.
Co mam zrobić z tymi pomyłkami?? Jak to potraktować? Wezwać do uzupełnienia kosztorysów czy co?? Cena z uwzględnionymi zmianami wyszła o 88 zł wyższa.

5

Istotą wynagrodzenia ryczałtowego jest brak potrzeby składania kosztor. ofertowego. Zależy jak miałeś zapisane w SIWZ czy wymagałeś kosztorysu i ewentualnie po co (np. kosztorys ma charakter pomocniczy, orientacyjny itp.). Przy ryczxłcie powinna być oceniana tylko cena w formularzu ofertowym. W tym temacie jest dość bogate orzecznictwo KIO (w tej chwili nie mam czsu aby poszperać wyroki). Pozdrawiam.

6

Musisz to przeanalizować pod kątem SIWZ ale kosztrys do uzupełnienia nie (art 26/3) tutaj ewentualnie zastosowanie art 87/2

7

OK poprawię omyłki na podstawie 87/2.
A co z faktem jeśli wykonawca składa zupełnie pokręcony kosztorys?? Brak pozycji i pomylone wymiary, określone wilkości niezgodne z formularzem zamawiajacego. Ja bym odrzuciła taka ofertę czy dobrze myślę??
Formularz ofertowy był wymagany w siwz, mimo, ze wynagrodzenie ryczałtowe to zamawiajacy chciał znać ceny.

8

Z tego co piszesz wynika że waszych warunków w SIWZ co do treści oferty wykonawca nie spełnił ale pamiętaj przed odrzuceniem że "...Zamawiający nie może wywodzić negatywnych dla wykonawcy skutków prawnych w postaci odrzucenia jego oferty, z powołaniem się na przesłankę z art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp, w sytuacji
gdy SIWZ nie zawierała wyraźnego, jednoznacznie określonego wymogu odnośnie
oczekiwań Zamawiającego co do treści oferty. Odrzucenie oferty na podstawie powołanego wyżej przepisu ustawy może nastąpić tylko wówczas, gdy niezgodność treści oferty z treścią SIWZ jest niewątpliwa...." Pozdro

9

zwróć się do wykonawcy o wyjasnienie czy w związku ze stwierdzeniem takich a takich rozbiezności wykona on to zamówienie zgodnie z dokumentacją - jeżeli napisze że tak tzn wykona i jest ok.  - absolutnie nie widzę powodu do odrzucania oferty

10

Załącznikiem do SIWZ  był formularz ofertowy z podaną ceną, a na potwierdzenie wykonania zamówienia w tej określonej cene Wykonawca miał dostarczyć kosztorysy, więc wymóg w SWIZ był.
Jeśli chodzi o kosztorysy to są kompletnie pokręcone, brakuje z 20 pozycji, powtarzają się strony, po dwa razy to samo, brak poprawności wyliczeń w kosztorysach. Czy to nie jest podstawa do odrzucenia?? O co ja mam pytać wykonawcę?? Ma sporządzić jeszcze jeden kosztorys a mi czas ucieka z rozstrzygnięciem...

11

Z drugiej strony danaug wykonawca, który nakręcił w kosztorysach ma najdroższą ofertę więc jest 4 w kolejności i ostatni!

12

jeżeli jest 4 jak piszesz to nie przejmowałabym się zbytnio jego ofertą - jednak dalej uważam że do odrzucenia nie masz za bardzo powodu.

13

Mam do tego wykonawcy napisać czy zrobi zgodnie z dokumentacją skoro jest i tak ostatni?? wypnie się na mnie i nawet mi nie odpisze przez co wydłuży mi się termin rostrzygniecia...

14

Wyrok KIO 345/09 podobna sytuacja -oddalenie odwołania (zły kosztorys przy ryczłacie) . W tej sprawie warunki w SIWZ pozwoliły na skuteczne odrzucenie oferty. Jak wyżej wspomniałem do tego trzeba wnikliwewj analizy SIWZ w porównaniu do złozonej oferty.