1

Temat: protest wniesiony FAX-em

protest wniesiono faksem, a w SIWZ był wymóg wniesienia protestu na piśmie
(na wniesienie pozostały jescze dwa dni). Czy mam uznać ten faks i rozesłać Wykonawcom jego kopię itd. ... ?

Mieliście takie przypadki?
To mój perwszy protest :-)

Pozdrawiam

2

Odp: protest wniesiony FAX-em

a faksem nie było na piśmie?:)

3

Gdyby tak było, to art. 27 nie ma sensu ....

4

mairon napisał/a:

a faksem nie było na piśmie?:)

NIE BYŁO

5

Na podyplomówce uczyli......zawsze faks uznać!!! wink

6

edyked napisał/a:

Protest wniesiono faksem, a w SIWZ był wymóg wniesienia protestu na piśmie
(na wniesienie pozostały jescze dwa dni). Czy mam uznać ten faks i rozesłać Wykonawcom jego kopię itd. ... ?

ja bym uznala zwlaszcza w kontekscie zapisu w art 180.2 ostatnie zdanie....."protest uważa sie za wniesiony z chwilą ,gdy dotarł on do zamawiajacego w taki sposób, ze mogł zapoznac sie z jego treścią"  oraz KIO/UZP 64/09

7 (edytowany przez MIRAS 2009-05-26 12:29:02)

... a co z art. 180 ust. 1 (in fine) ???
... a co jesli nie wplynie w terminie ???

8

nie widze negatywnych konsekwencji dla wykonawcy znasz jakie ustawowe? To ze sobie zamawiajacy zapisze w siwz ze wymaga dla protestu forme pisemna to jeszcze nie oznacza ze faxem jest niewazna skoro rygor niewaznosci nadaja jedynie ustawy (KC czy pzp w niektorych art).

9

edyked napisał/a:

Protest wniesiono faksem, a w SIWZ był wymóg wniesienia protestu na piśmie

Istota sprowadza sie do jednego wyłącznie - czy forma pisemna była zastrzeżona tylko dla protestu czy też jedyną formą porozumiewania sie w tym postępowaniu była forma pisemna?
Jeżeli zastrzeżenie pisemności dotyczyło tylko protestu a inne zawiadomienia itp można przesyłać faxem/mailem to zastrzeżenie jest bezskuteczne, jeżeli zaś wszystko tylko na papierze to protestu ni ma wink