1

Temat: uzależnienie zapłaty od dostarczenia deklaracji

Witam.
Podczas realizacji przetargów na dostawę materiałów budowlanych nie otrzymaliśmy w dostawie deklaracji zgodności, atestów, aprobat itp, choć miały być dostarczone w dniu dostawy. Oczywiście sprawa wyszła na jaw, jak już jest po dostawach. Nie ma problemu, bo jakoś te dokumenty uda mi się ściągnąć.

Wpadłem jednak na pomysł by w przyszłości zapłatę za należność warunkować dostarczeniem ww.dokumentów. Czyli: nie ma dokumentów, nie ma zapłaty.
Czy takie rozwiązanie wchodzi w grę? Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: uzależnienie zapłaty od dostarczenia deklaracji

raf napisał/a:

Wpadłem jednak na pomysł by w przyszłości zapłatę za należność warunkować dostarczeniem ww.dokumentów. Czyli: nie ma dokumentów, nie ma zapłaty.
Czy takie rozwiązanie wchodzi w grę? Z góry dzięki za pomoc.

Trudno chyba inaczej.

3

Więc jaki zastosować zapis o płatnościach? Bo zapis o dokumentacji przy dostawie jest martwy. Może jakiś mądry cytacik?

4

raf napisał/a:

Więc jaki zastosować zapis o płatnościach? Bo zapis o dokumentacji przy dostawie jest martwy. Może jakiś mądry cytacik?

Np. "Warunkiem dokonania zapłaty jest dołączenie do faktury protokołu odbioru podpisanego przez obie Strony".

5

Rozumiem, że poniższy zapis jest OK:

".... zapłaci po niekwestionowanym odbiorze towaru i dostarczeniu dokumentacji wymaganej w dostawie.", gdzie wcześniej wymieniam dokumentację dostawy

6

raf napisał/a:

Rozumiem, że poniższy zapis jest OK:

".... zapłaci po niekwestionowanym odbiorze towaru i dostarczeniu dokumentacji wymaganej w dostawie.", gdzie wcześniej wymieniam dokumentację dostawy

Moim zdaniem jest nieostry (co to znaczy "niekwestonowany"?)
Lepiej przewidziec protokoły odbioru ("od tego one są, od tego są" big_smile)

7

Ok.dzięki

8

Przy okazji zapytam czy zawsze w umowach na dostawy wskazujecie że należy spisać protokół odbioru?

9

JoannaS napisał/a:

Przy okazji zapytam czy zawsze w umowach na dostawy wskazujecie że należy spisać protokół odbioru?

Przy dostawach zawsze, przy usługach zwykle.

10

Dzięki. Ja też zawsze wpisywałam tak w umowie, ale ostatnio szef mi zwrócił uwagę (bo po raz pierwszy sam na to zwrócił uwagę) że to jest martwy zapis bo nikt nie spisuje protokołów. ale przecież musi być udokumentowany odbiór dostawy. Czy może to być coś innego niż protokół odbioru.

11

Jak chce sie mieć kłopoty takie jak Rafał to mozna nie stosowac protokołow odbioru