1

Temat: Protest - konsorcjum

Mam Protest złożony przez konsorcjum (perfidnie bo w ostatnim dniu). Podpisał go lider (pełnomocnik) któremu udzielono pełnomocnictw o następującej treści:

"Upoważniam firmę X do reprezentowania mnie we wszystkich sprawach związanych ze złożeniem oferty przetargowej oraz realizacją Kontraktu pn.: ...."

1) Czy treść pełnomocnictwa upoważnia lidera (pełnomocnika) do złożenia Protestu czy należy go odrzucić jako wniesiony przez podmiot nieuprawniony - art 180 ust. 7 (KIO/UZP 81/09; KIO/UZP 366/08; KIO/UZP 525/08)?

2) Jeżeli pełnomocnictwo nie upoważnia do złożenia Protestu, czy kopię Protestu przesyłamy innym wykonawcom wzywając jednocześnie do wzięcia udziału w postępowaniu toczącym się w wyniku wniesienia Protestu?

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Protest - konsorcjum

pełnomocnictwo dotyczy postępowania przetargowego, protest to już inne postępowanie (protestacyjne) i lider nie jest umocowany, ja bym oddaliła

3

W takim razie jeżeli przez podmiot nieuprawniony to czy kopię protestu przesyłamy innym wykonawcom wzywając ich jednocześnie do wzięcia udziału w postępowaniu?

4

jeżeli oddalasz to nie ma postępowania