1

Temat: uzupełnieni ofert

Witam

Mam następujący problem:

Wykonawcy zostali wezwani do uzupełnienia ofert, a dokładnie wykazów usług.

W wykazie znajduje się rubryka "Całkowita wartość"

Wykonawca w kilku pozycjach podał kwoty brutto (spełniają warunek udziału), natomiast w jednej kwotę netto (nie spełnia warunku udziału).

Na podstawie samego wykazu nie jestem w stanie określić jaka była wartość brutto zamówienia bo wchodzą w grę różne Vaty, od 0% do 22%.

Problem jest taki że jeżeli ta usługa nie spełni warunku to Wykonawca nie spełni warunków udziału.

I co teraz?

Wezwać ponownie do uzupełnienia? (coś mi się wydaje że nie można), czy wykluczyć Wykonawcę?

dziękuje

pzdr

2

Odp: uzupełnieni ofert

i tu też nic?:)

3

Nie można wzywać ponownie do uzupełnienia tego samego dokumentu. Jeśli stan faktyczny wygląda tak jak prezentujesz to pozostaje wykluczenie.

4

a może wystarczy wyjaśnić - czyli zapytać jaki został naliczony podatek VAT i odpowiedź wykonawcy rozwiąże ci problem (sądzę jednak że skora podał tylko wartość netto - świadomie to pewnie nie spełnia warunku)

5

wsumie to dziwi mnie podejście Wykonawcy, doskonale wiedział jaką wartość ma podać, a weadium nie małe...

6

danaug- też myślałem o wyjaśnieniach ale wykonawca wyjaśni  że wpisał np bez Vat-u (przoczył/pomylił się) i trzeba dodac do tej kwoty jeszcze np. 22% i co dalej??? poprawić w trybie 87/2/3???

7

nie - poprostu uznać, ale wątpię żebyś otrzymał taką odpowiedź, on pewnie nie spełnia warunku i liczy na fuksa