1

Temat: wartość zamówienia a części zamówienia

Hej, mam do realizacji usługi art 5 ust 1. Usługi są podzielone na zadania- części. wartość wszystkich zadań jest poniżej kwot art. 11 ust. 1. Większość z nich chcemy zrealizować w trybie przetargu nieograniczonego, a tylko 4 zadania chcemy zrealizować w trybie wolnej ręki, po tym jak zrobię przetarg na większość zadań, zostanie bardzo mała kwota na realizację 4 zadań i to będzie razem dużo poniżej 14 tyś. euro łącznie, bo np. 20 tys. zł.
Mam pytanie jak mam dalej postąpić z tymi zadaniami z wolnej ręki. Są to 4 zadania, więc będą 4 umowy z różnymi wykonawcami. Czy je przeprowadzić tak jak nakazuje ustawa pzp, czy je zrealizować bez ustawy ( art. 4 pkt 8)? Czy nie trzeba ich zsumować razem z przetargiem i zastosować ustawę? Czy jakbym nie zsumowała ich razem z przetargiem, byłby zarzut dzielenia zamówienia na części, w celu ominięcia stosowania ustawy?
Co zrobić żeby było wszystko w porządku? Dodam, że są to tego samego rodzaju usługi w przetargu i wolnej ręce,
pozdrawiam

2

Odp: wartość zamówienia a części zamówienia

Udzielasz zamówienia w częściach wiec do każdej choćby najmniejszej częsci stosujesz przepisy jak do wartości całego zamówienia, wiec bedzie to WR w rozumieniu ustawy a nie 4.8

3

dzięki, ale jak ma się do tego art. 6 a

4

wartość nawet 4 części WR nie przekroczy 20% całego zamówienia