1

Temat: Termin związania ofertą

Przedłużyliśmy Termin składania ofert  z 2 na 5 czerwca informując o tym na stronie internetowej, jednak 2 Wykonawców nie dostosowało się do tego (przegapili informację) i złożyli oferty na dzień 2 czerwca. W związku z tym mają za krótki Termin związania ofertą. Co w tej sytuacji zrobić?

2

Odp: Termin związania ofertą

Bieg terminu związania ofertą ROZPOCZYNA SIĘ wraz z upływem terminu składania ofert, czyli w Twoim przypadku od 5.06.2009 r.

3

Izabella napisał/a:

Bieg terminu związania ofertą ROZPOCZYNA SIĘ wraz z upływem terminu składania ofert, czyli w Twoim przypadku od 5.06.2009 r.

To wiadomo, chodzi mi o to, że w formularzu oferty Wykonawca oświadcza, że uważa się związanym ofertą przez 30 dni od dnia upływu terminu na składanie ofert a termin ten został przesunięty, więc jest związany ofertą krócej niż 30 dni.

4

to że wykonawca przeoczył zmianę TSO nie zmienia faktu że jest związany z ofertą 30 dni od TSO. Podałeś okres w dniach TZO a nie do dnia XXX. Istotne jest czy wymagałeś wadium iczy wadium jest na cały okres-30 dni (czyli od 5 czerca przez 30dni))TZO wniesione

5

Na marginesie. Skoro oferty wpłynely do 2 czerwca i jak domniemuję miały zapis nie otwierać przed 2 czerwca godz. YYYy to mogliście już wtedy zareagować  jeśli wykonawca był możliwy do zidentyfikowania (mógł zmienić jeszcze oferte/wadium itp)

6

jeżeli przedłużyłeś termin składania ofert, to wg mnie, termin związania ofertą dla tych wcześniejszej złożonych też liczysz od 05.06.

7

responder napisał/a:

Na marginesie. Skoro oferty wpłynely do 2 czerwca i jak domniemuję miały zapis nie otwierać przed 2 czerwca godz. YYYy to mogliście już wtedy zareagować  jeśli wykonawca był możliwy do zidentyfikowania (mógł zmienić jeszcze oferte/wadium itp)

Był podany termin związania ofertą do dnia .... Zareagowaliśmy zaraz po otrzymaniu oferty, poinformowaliśmy Wykonawcę, żeby dostarczył nam nowy podpisany formularz oferty z prawidłowym terminem związania ofertą. Wadium wymagaliśmy, ale było wpłacone na konto wiec nie gra roli.
Tym postem chciałem się upewnić, że zrobiliśmy wszystko ok.

8

szad napisał/a:

jeżeli przedłużyłeś termin składania ofert, to wg mnie, termin związania ofertą dla tych wcześniejszej złożonych też liczysz od 05.06.

Moja wina, zapytałem mało precyzyjnie, chodziło mi o procedurę uzupełnienia tych braków.